Pasitinkant didžiausias metų šventes, kiekvienas nori jų sulaukti ramiai ir be papildomo streso. Kai kuriems pasiruošimas Kalėdoms gali tapti tikru galvos skausmu. Visi nori, kad maistas ant šventinio stalo būtų skanus ir džiugintų artimuosius, tačiau ruošiantis paskutinę dieną, gali aplankyti įvairūs netikėtumai. Kad virtuvėje prieš šventes streso būtų mažiau, verta kruopščiai planuoti ir pasiruošti iš anksto.

„Gruodžio mėnesį jau įprasta, kad parduotuvėse padidėja žmonių srautas, ypač paskutinėmis dienomis prieš šventes, kuomet dauguma skuba įsigyti šviežių maisto produktų kalėdiniam šeimos stalui. Pirkėjai renkasi įvairiausius produktus – nuo silkės Kūčių stalui, mėsos produktų Kalėdoms iki desertų, vaisių. Prieš šventes svarbu pasirūpinti ne tik reikalingais pirkiniais, tačiau ir saugumu, todėl vertėtų kuo anksčiau pradėti ruoštis šventėms, kad paskutinę minutę netektų skubėti į parduotuvę“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Pasiruoškite iš anksto
Dažnai skubantys žmonės produktus šventiniam stalui perka švenčių išvakarėse, neturėdami aiškaus pirkinių sąrašo ir net plano, ką gamins. Dėl to šventinių pirkinių krepšiai būna labai dideli, nuolat bandoma prisiminti, ko reikėtų, tačiau pasitaiko, jog galiausiai namuose paaiškėja, kad kai kurių produktų trūksta ir į parduotuvę tenka skubėti dar kartą. Ne visi žmonės turi įprotį ruoštis šventėms likus ir kelioms savaitėms iki jų – kai kuriuos produktus galima užšaldyti ar pasiruošti iš anksto, kad Kalėdų dieną liktų tik papuošti ir padėti ant stalo.

„Sėkmingos Kalėdų dienos paslaptis – iš anksto žinoti, ką ir kada gaminsite, o tada įvertinti, ką galite pasiruošti iš anksto. Taigi, pasigaminę kelis patiekalus ar jų ingredientus, sutaupysite laiko ir sumažinsite stresą didžiąją dieną. Taip pat pažiūrėkite, kokių produktų turite šaldymo kameroje ar namo rūsyje – galbūt ten rasite tikrą lobį, kurį galėsite panaudoti šventiniam stalui. Šaldytos uogienės, marinuoti grybai ar kitos gėrybės taps jūsų sąjungininkais ruošiantis didžiosioms metų šventėms“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, siūlanti išbandyti tris receptus, kurie padės sutaupyti laiko bent jau šventinį Kalėdų rytą.

Spanguolių ir obuolių padažas
Reikės: 250 g šviežių arba šaldytų spanguolių, 2 obuolių, 100 g cukraus, šiek tiek cinamono.

Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į puodą suberkite visus ingredientus ir užpilkite truputį vandens. Virkite, kol viskas suminkštės, bet išlaikys formą. Tai užtruks apie 5 minutes, jei naudojate šaldytas spanguoles, arba 8–10 minučių, jeigu naudojate šviežias. Padažą atvėsinkite ir laikykite šaldytuve, prieš patiekiant atšildykite iki kambario temperatūros.

„Skanus padažas gali pagardinti kiekvieną patiekalą. Šiam spanguolių padažui su obuolių prieskoniu reikia vos keturių ingredientų, o šaldytuve jį galima laikyti net savaitę. Padažą galite naudoti gardinant kalėdinę antį ar kalakutą. Taip pat nepamiškite, kad prie mėsos puikiai tiks ir spanguolių uogienė, kurią galbūt seniai turite šaldymo kameroje“, – pataria „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Anties įdaras
Reikės: 1 svogūno, 300 g moliūgo, 200 g pekano riešutų, alyvuogių aliejaus, 200 g ryžių, 500 ml daržovių arba vištienos sultinio, 25 g tarkuoto parmezano sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Svogūnus, moliūgus ir riešutus susmulkinkite ir sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais, tada gerai išmaišykite rankomis. Kepkite apie 20 minučių.

Ryžius suberkite į puodą su sultiniu ir virkite 20-25 min. arba kol ryžiai suminkštės ir sugers sultinį. Įberkite sūrio. Ryžius sumaišykite su iškepusiomis daržovėmis.

„Tokį įdarą paruošite gan lengvai, o šaldytuve galite laikyti iki dviejų dienų. Kai ateis laikas kepti antį, įdarykite ją iš anksto paruoštu mišiniu ir dėkite kepti į orkaitę – tai sutaupys nemažai laiko Kalėdų rytą. Pekano riešutus galite keisti kita mėgstama alternatyva, pavyzdžiui, makadamijos arba lazdyno riešutais. Šį ryžių mišinį galite naudoti ne tik kaip įdarą mėsai, tačiau ir kaip garnyrą prie kitų patiekalų“, – sako „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Greiti ir gardūs keksiukai  
„Šis desertas paruošiamas lengvai ir jam nereikia daug ingredientų, o geriausia tai, kad šaldymo kameroje keksiukus galite laikyti iki mėnesio. Tad pasiruošimą kalėdiniam desertų stalui galite pradėti nors ir šiandien. Netoleruojantys glitimo gali rinktis miltų be glitimo mišinio alternatyvą ir mėgautis jiems tinkančiu desertu“, – dalijasi „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Reikės: 140 g kvietinių miltų, 4 kiaušinių, 200 ml pieno, 100 g cukraus, šiek tiek saulėgrąžų aliejaus kepimui.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Ant keksiukų kepimo formos dugno įpilkite šiek tiek saulėgrąžų aliejaus ir pašaukite į orkaitę kelioms minutėms, kad tiek formelės, tiek ir aliejus įkaistų.

Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, suberkite miltus, palaipsniui supilkite pieną ir maišykite tol, kol tešla taps visiškai tolygi ir neliks miltų gumuliukų. Įberkite žiupsnelį druskos.

Įšilusią keksiukų kepimo formą išimkite iš orkaitės, supilkite tešlą. Skardą su tešla dėkite atgal į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol keksiukai išsipūs ir paruduos. Juos galite pateikti iš karto iškeptus arba atvėsinkite ir užšaldykite šaldymo kameroje. Prieš pateikiant užšaldytus keksiukus, juos šildykite 20–30 minučių, maždaug 150 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Į viršų