Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojos Ginta Marcenkienė, Reda Daučionienė, Daiva Vidugirienė šventėms rekomenduoja šiuos receptus.

Panakota
Reikės: 0,5 l grietinėlės, 0,5 l pieno, 100 g cukraus, trupučio vanilinio cukraus, 30 g želatinos.

Užmerkti želatiną ir palaikyti apie 20 min. Užvirinti pieną su grietinėle, dėti išbrinkintą želatiną, cukrų ir vaniliną. Išmaišyti ir išpilstyti į indelius. Sustingus ant viršaus dėti mėgstamus trintus vaisius ar uogas.

Vaisių užpiltinė
Paruošti norimo skonio želė. Į indelius dėti mandarinus arba norimas uogas ir užpilti paruošta želė. Puošti plakta grietinėle ir vaisiais ar uogomis.

Spanguolių putėsiai
Reikės: 250 g spanguolių, 1 l vandens, 150 g cukraus, 40 g želatinos.

Želatiną užpilti virintu vandeniu ir palikti brinkti 20 min. Į puodą pilti 1l vandens, dėti spanguoles, cukrų ir užvirti. Pavirti apie 10 minučių, nukaisti ir per sietelį pertrinti spanguoles. Dėti želatiną. Pradėjus stingti, plakti mikseriu iki standžių putų. Dėti į indelius ir puošti spanguolėmis arba šilauogėmis.

Keptų obuolių putėsiai
Reikės: 200 g keptų obuolių tyrės, apie 100 g cukraus, 4 šaukštų manų kruopų, 500 g vandens.

Obuoliai iškepami su odele, pertrinama per sietelį. Atsveriame 200 g tyrės, atskiedžiame vandeniu, dedame cukraus pagal skonį. Puodą su putėsių mišiniu dedame virti. Į užvirusį skystį plona srovele pilame manų kruopas ir verdame apie 4-5 min ant lėtos ugnies. Išvirusi košė atvėsinama iki 30°C ir išplakama iki purios masės.  Išplakti putėsiai dedami į indelius ir dekoruojami savo nuožiūra – cinamonu, uogomis, mėtų lapeliais.

Žirnių sausainiai
Reikės: 150 g žirnių miltų, 100g sviesto, 100 g. cukraus, 100 g saulėgrąžų, 20 g moliūgų sėklų, 50 g kiaušinių, 5 g druskos, 5 g kepimo miltelių, 30 g žalsvos cukraus masės.           

Kambario temperatūroje sviestą išsukite su cukrumi ir druska. Įmuškite paruoštus kiaušinius, išplakite. Suberkite saulėgrąžas, moliūgų sėklas ir gerai išmaišykite. Kepimo miltelius sumaišykite su žirnių miltais. Mišinį suberkite į tešlą. Viską gerai išmaišykite.

Formuokite rutuliukus su duobute. Kiekvieną pavaliokite (pabarstykite) saulėgrąžų ir moliūgų sėklų mišinyje ir dėkite į kepimo skardą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 8-9 minutes. Papuoškite žirniuku.

Trapūs grikių miltų sausainiai
Reikės: 200 g grikių miltų, 160 g riešutų sviesto, 165 g rudojo cukraus, 108 g kiaušinių, 20 g vandens, 12 g kepimo miltelių, 7 g imbiero, muskato riešuto.  

Grikių miltus, cinamoną, kepimo miltelius persijokite ir sumaišykite. Riešutų sviestą su cukrumi išplakite, palengva supilkite kiaušinius ir vandenį. Į išplaktą riebalinę masę suberkite birių produktų mišinį ir lengvai išmaišykite.

Iš paruoštos tešlos formuokite 2 cm skersmens ritinėlius. Juos supjaustykite 1 cm storio riekelėmis. Kepkite 170-180 laipsnių temperatūroje 15-20 min.

Avižinukai – nekeptas desertas
Reikės: 75 g avižinių dribsnių, 50 g riešutų sviesto, 30 g natūralaus medaus, 20 g moliūgų ar saulėgrąžų sėklų.

Avižų dribsnius, moliūgų ar saulėgrąžų sėklas lengvai pakepinkite. Medų patirpinkite. Riešutų sviestą išmaišykite. Visus produktus gerai sumaišykite.

Iš paruoštos masės formuokite norimo dydžio kamuoliukus, suspaudžiant.

Į viršų