Trintos sriubos, prancūziškos sriubos, aštrios sriubos: visos jos gali nudžiuginti ir sušildyti šaltais rudens vakarais. Artėjant ilgajam savaitgaliui, duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ gamybos ekspertas, vyriausiasis technologas Darius Anelauskas dalijasi trimis sriubų receptais.  

Prancūzų virtuvės klasika – svogūnų sriuba
Reikės: svogūnų, 2 česnako skiltelių, 1/3 stiklinės miltų, druskos ir pipirų, jautienos sultinio, 250ml baltojo vyno, 2 lauro lapų, čiobrelio, „Mantingos“ prancūziško batono su česnakiniu sviestu.

Pakepinkite smulkiais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Sudėkite smulkintas 2 česnako skilteles, suberkite 1/3 stiklinės miltų. Pabarstykite druska ir pipirais.

Nuolat maišant, lėtai supilkite jautienos sultinį bei 250 ml baltojo vyno. Sudėkite 2 lauro lapus, čiobrelį. Virkite sriubą apie 25 minutes.

Pievagrybių sriuba su itališka duona
Reikės: 2 skiltelių česnako, 2 didelių raudonųjų svogūnų, 100 g basmati ryžių, 200 ml grietinėlės, alyvuogių aliejaus, pievagrybių, 1 l vištienos sultinio, druskos ir pipirų, saujos šviežių čiobrelių.

Duonos skrebučiams: itališkos duonos DOMIPAN, 50 g pievagrybių, 1 obuolio, 1 citrinos, 50 g tarkuoto sūrio, saujelės graikinių riešutų, 1 skiltelės česnako, saujos šviežių petražolių.

Sriubai pasiruošiame ingredientus. Susmulkinami pievagrybiai, svogūnai ir čiobreliai ir pakepinami aliejuje. Viskas sudedama į puodą kartu su basmati ryžiais ir sultiniu. Išvirta sriuba sutrinama mikseriu.

Pasiruošiame duonos skrebučius. Duona apskrudinama keptuvėje, patrinama česnaku, o ant viršaus sudėliojami pjaustyti pievagrybiai, pabarstoma sūriu.

„Duona su grybais pakepama orkaitėje kol ištirpsta sūris. Ant viršaus siūlau dėti pjaustytus obuolius, kuriuos apšlakstykite citrinos sultimis. Skrebutis patiekiamas prie sriubos. Sriubą prieš patiekiant galite papuošti grietinėle ir petražolėmis“, –  sako D. Anelauskas.

Moliūgų sriuba su aštriomis pupelėmis ir načios traškučiais
Reikės: apvalios duonelės GRŪDAINIS, 500 g moliūgo, 500 g morkų, 500 g svogūnų, 200 ml grietinėlės, 1 l vištienos sultinio, 200 ml konservuotų raudonųjų pupelių, 40 g načios traškučių, kalendros, 100 ml aliejaus, druskos, čili pipirų, kumino, cinamono, žaliosios citrinos.

Daržoves nuvalykite ir nuplaukite. Pupeles nukoškite, perplaukite. Sausoje keptuvėje paskrudinkite maltus kuminus, čili ir cinamoną. Prieskoniams paskrudus, sudėti pupeles, permaišyti ir nukėlus nuo kaitros užtarkuoti laimo žievelių ir įspausti sulčių. Morkas, svogūnus ir moliūgus supjaustykite vienodo dydžio dalimis.

Duonelę pakepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 4–5 min. ir suplėšykite. Kalendrą lengvai pakapokite.

Svogūnus lengvai pakepinkite įkaitintame puode su aliejumi, kol pasidarys permatomi. Dėkite morkas ir lengvai pakepinus dėti moliūgus. Pilkite sultinį (kad apsemtų).

„Sultinį užvirus ir sumažinus kaitrą virkite 30–40 min. (kol daržovės išvirs ir suminkštės). Gautą sriubą kartu su grietinėle ir druska sutrinkite iki vientisos masės, pakartotinai užvirkite. Šios sriubos patiekimas itin paprastas: į dubenėlį pilkite moliūgų sriubą, dėkite traiškytus načios traškučius, plėšytą duonelę, pupeles ir kalendrą. Skanaus!“ – priduria D. Anelauskas.

Į viršų