Ko gero, dažnas išgirdęs klausimą, ar yra ragavęs alpinę šalvį, susikrims, kad net nežino, kas tai yra. Tai išskirtiniu skoniu pasižyminti lašišinė žuvis, kuri dėl savo maistinių savybių bei tekstūros itin vertinama ne tik Skandinavijoje ar Kanadoje, bet ir Lietuvoje, kur yra sėkmingai veisiama.

Tai, kad šviežia žuvis vis dažniau įtraukiama į lietuvių mitybos racioną, rodo auganti jos paklausa. Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad šįmet net 48 proc. išaugo šviežios žuvies pardavimai.

Alpinė šalvis – rimta konkurentė lašišai
Kaip pastebi E. Dapkienė, ieškodami naujų skonių lietuviai ant stalo nesibodi patiekti ne tik jūros gėrybių, bet ir mažiau girdėtos žuvies. Viena tokių – lašišinių šeimai priklausanti alpinė šalvis. Norint ją išvysti, nebūtina keliauti iki kalnų ežero Alpėse. Ši žuvies rūšis auga ir Klaipėdos rajone įsikūrusioje žuvininkystės ūkio bendrovėje „Noras LT“, kurios direktorius Sigitas Vaitkevičius teigia, kad vienąkart alpinės šalvies paragavę žmonės tampa nuolatiniais jos mylėtojais.

„Visų pirma, įvertinamas šios žuvies skonis – jis kur kas švelnesnis nei atlantinės lašišos. Stebina ir tekstūra, kuri yra kur kas tvirtesnė dėl lėtesnių metabolizmo procesų – šiai žuviai užaugti reikia net dvejų metų. Pranašumą prieš lašišą suteikia ir visoje mėsos struktūroje pasiskirstę riebalai – jų beveik neįmanoma pajusti, todėl net lašišos netoleruojantys klientai alpinę šalvį valgo su malonumu“, – pasakoja žuvies augintojas.

Pastaroji žuvis lašišai nenusileidžia ir savo gerosiomis savybėmis – joje gausu baltymų, sudėtyje pilna vitaminų, tinkamai organizmo funkcijai ir smegenų veiklai palaikyti reikalingo seleno, aminorūgščių, Omega-3 riebalų. Vertinama ir tai, kad užaugti alpinei šalviai reikia ypatingų sąlygų – dažniausiai ši žuvis gaudoma Atlanto vandenyno šiaurėje bei Alpių kalnų ežeruose.

„Jos auginimui reikia iki maždaug 14 laipsnių atvėsusio gėlo vandens, kurį imame iš specialaus 120 metrų gylio gręžinio. Naudojant uždaras cirkuliacines sistemas vanduo išvalomas ir grįžta atgal, prarandami vos keli jo procentai. Taip pat visiškai nenaudojame jokių hormonų, antibiotikų ir genetiškai modifikuotų produktų“, – kalba S. Vaitkevičius.

Jo teigimu, daug ką reiškia, kad ši žuvis yra itin vertinama ir gilias jūrines tradicijas turinčioje Islandijoje, Švedijoje, Kanadoje. Alpinė šalvis yra tiekiama valstybių vadovams ir jų svečiams. Prie alpinės šalvies populiarumo prisideda ir įvairūs jos panaudojimo būdai – šią žuvį galima ne tik kepti, bet ir virti bei marinuoti. Kad pavyktų pajusti gerąsias šios žuvies rūšies savybes, S. Vaitkevičius dalijasi keliais receptais.

Paprikomis įdaryta alpinė šalvis
Reikės: 1 kilogramo alpinės šalvies, dviejų skiltelių česnako, vienos paprikos, kelių griežinėlių citrinos, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Visų pirma, nuplaukite ir išdorokite žuvį. Susmulkinkite papriką, česnakų skilteles, viską kartu su citrina įdėkite į žuvį. Tiek jos vidų, tiek išorę pagardinkite druska ir pipirais. Įvyniokite į sviestinį popierių ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.

Alpinė šalvis su šakninėmis daržovėmis ir gruzdintu sviestu
Vienai porcijai reikės: 150 gramų alpinės šalvies, 60 gramų sviesto, trijų salierų stiebų, poros didesnių morkų, skiltelės citrinos, 30 gramų smidrų, 25 gramų vyšninių pomidorų, šalotinio svogūno, kelių skiltelių česnako, petražolių, prieskoninių žolelių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Pamarinuokite žuvį su smulkintu česnaku, druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogių aliejumi. Šiaudeliais supjaustykite ir įkaitusioje keptuvėje, kol gražiai apskrus, pakepinkite pusę salierų, morkų, smidrų, visus pomidorus ir svogūną. Paskaninkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Į verdantį vandenį įdėkite likusias daržoves, apvirkite 3 minutes ir dėkite į keptuvę kartu su jau apkeptomis daržovėmis. Pamarinuotą žuvį įdėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę 15-ai minučių. Tuomet keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepkite smulkintas petražoles bei česnaką, kepkite, kol atsiras putos. Galiausiai į lėkštę įdėkite žuvį, keptas daržoves, užpilkite sviestu ir pagardinkite skiltele citrinos. Skanaus!

Į viršų