Į šalies mokyklas sugrįžus kontaktiniam ugdymui, šiemet galima tikėtis ir dažnesnio apsisprendimo naujus mokslo metus paminėti namuose, tik su artimiausiais žmonėmis. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi receptų idėjomis, padėsiančiomis šią progą atšvęsti skaniai, sveikai ir spalvingai.  

Kviečia įkvėpti pokyčiams
Tiems, kurie nuspręs švęsti namuose, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo suruošti tikrą maisto puotą. Taipogi, anot jos, tokiam kulinariniam vakarėliui išties verta gaminti sveikus patiekalus, kurie leis mokslo metų pradžią sutikti visapusiškai naudingai: pasirūpinant atžalų sveikata ir gera nuotaika.

„Pastaruosius pandemijos metus moksleiviai daugiau laiko praleido prie ekranų, mažiau judėjo, o jų mityba išsibalansavo. Tad ir naujausi Vilniaus universiteto tyrimai atskleidė vis stiprėjančią problemą dėl vaikų nutukimo – prieš pandemiją šalyje jų buvo apie 5 proc., o pastaruoju laiku skaičius ūgtelėjo dvigubai. Tai tik įrodo, kokia svarbi yra sveika ir subalsuota mityba, kurios įpročius reiktų ugdyti nuo mažų dienų. Todėl dabar yra puikus laikas įkvėpti vaikus tokiems pokyčiams“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi šventinių patiekalų receptais, kurie leis įvairiausiais skoniais mėgautis be jokios sąžinės graužaties.

Sveikuoliškų sūrio krekerių „Boružėlės“
Reikės: 100 g speltos miltų, 100 g parmezano sūrio, 40 g sviesto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 kiaušinio trynio, žiupsnelio druskos, 10 vyšninių pomidorų, tiek pat alyvuogių, 4 šaukštų lydyto sūrelio, 1 saliero.

Pirma, pasigaminkite krekerius. Į indą su miltais sutarkuokite sviestą, įdėkite druskos, maišykite, kol gausite trupiniuotą tešlą. Smulkia tarka sutarkuokite sūrį. Dėkite jį į tešlą, įpilkite kiaušinio trynį ir alyvuogių aliejų. Tešlą minkykite rankomis, tuomet laikykite šaldytuve apie 20 minučių. Išėmę iškočiokite, supjaustykite stačiakampio formelėmis, o skylutes krekeriams padarykite naudodami šiaudelius. Pagal skonį ant krekerių pabarstykite sezamo sėklų, sudėkite juos ant kepimo popieriaus, kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.

Vėliau krekerius išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti. Tada ant kiekvieno tepkite tepamąjį sūrelį, dėkite po dvi pomidoro puseles, alyvuogę. Į kiekvieną jų įsmeikite po plonai pjaustytus saliero stiebelius. Taip turėsite linksmas ir gardžias boružėles.

Sveika, gardi ir maistinga: pica su daržovėmis
Pagrindui reikės: pusės cukinijos, kelių saujų avižinių miltų, 2 kiaušinių ir mėgstamų prieskonių.

Padengimui reikės: norimo kiekio špinatų, pievagrybių, vyšninių pomidorų, pakelio mocarelos sūrio, 4 šaukštų 100 proc. pomidorų pastos.

Pagrindui naudojamus ingredientus sudėkite į trintuvą – viską sutrinkite iki vientisos masės. Po to gautą tešlą užpilkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Suformuokite blyno formą ir kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Tešla turi gražiai paruduoti.

Kol keps pagrindas, nuplaukite špinatus, supjaustykite pievagrybius, vyšninius pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pagrindui, ant jo užtepkite pomidorų pastos, sudėkite špinatus, sūrį, pievagrybius ir vyšninius pomidorus. Viską pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir darkart įkiškite į orkaitę 10 minučių arba tol, kol sūris išsilydys. Skanaus!

Smaližiaukite drąsiai: morkų keksiukai
Reikės: 4 kiaušinių, 200 g avižinių miltų, 2 morkų, 1 apelsino, 2 šauktų medaus, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Morkas smulkiai sutarkuokite, įmuškite kiaušinius, įdėkite medų, įspauskite apelsino sulčių ir kruopščiai išmaišykite. Tada į tešlą įberkite miltus ir kepimo miltelius – maišykite, kol neliks sausų ingredientų. Jei norite saldesnių keksiukų, įdėkite saują razinų ar kitų džiovintų vaisių. Tuomet tešlą supilstykite į keksiukų formeles taip, kad ji užpildytų ne daugiau 2/3 formelės tūrio. Viską kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje geras 15 minučių. Išėmę atvėsinkite ir mėgaukitės.

2021 10 08 38

Į viršų