Apie ketaus arba kitaip špižinių puodų privalumus yra girdėję tikriausiai daugelis. Tai vieni iš ilgaamžiškiausių indų, kurie maisto gaminimui naudojami jau nuo seniai. Norite savo šeimą nustebinti naujais skoniais? Tuomet šis jautienos šonkauliukų receptas ketaus puode gali būti tobula idėja jums.

Šonkauliukų paruošimas

Pirmasis ir bene svarbiausias produktas, kurio jums reikės, yra trumpi (susmulkinti) jautienos šonkauliukai. Šiam patiekalui jų naudojama maždaug 8. Ištrinkite šonkauliukus druska bei pipirais ir apvoliokite miltuose. Tada atidėkite juos kuriam laikui į šoną.

Šoninės pakepinimas

Šiam patiekalui labai tinka dideli špižiniai puodai internetu – ypač, jei gaminate visai šeimai. Užkaiskite tokį indą ant vidutinės ugnies ir sudėkite maždaug 6 griežinėlius plonai pjaustytos šoninės. Pakepinkite ją iki tol, kol ši lengvai apskrus ir išsiskirs riebalai. Išimkite šoninę ir atidėkite ją į šoną. Neišpilkite likusių riebalų.

Šonkauliukų pakepinimas

Į prieš tai naudotą ketaus puodą su riebalais įpilkite maždaug 2 valgomus šaukštus alyvuogių aliejaus. Padidinkite ugnį. Pakepinkite šonkauliukus iš visų pusių, apie 45 sekundes kiekvieną. Išimkite juos iš puodo ir kuriam laikui atidėkite. Vėl sumažinkite viryklės šilumą iki vidutinės.

Daržovių virimas

Į ketaus puodą suberkite kubeliais supjaustytą 1 vidutinio dydžio svogūną ir 3 morkas, 2 nuluptus ir smulkiai supjaustytus šalotinius svogūnus (askaloninius česnakus) ir pavirkite 2 minutes. Supilkite 2 stiklines raudono arba balto vyno ir pavirkite dar 2 minutes.

Šonkauliukų pamerkimas
Į puodą su daržovėmis įpilkite 2 stiklines jautienos arba vištienos sultinio, įberkite 1 arbatinį šaukštelį druskos ir daug šviežiai maltų juodųjų pipirų. Paragaukite, ir jei reikia, įberkite dar druskos. Sudėkite prieš tai paruoštus šonkauliukus (jie turėtų beveik visiškai panirti). Įdėkite į puodą po kelias šakeles čiobrelio ir rozmarino.

Puodo pašovimas į orkaitę

Uždėkite dangtį ant puodo ir pašaukite jį į maždaug 175 oC temperatūros orkaitę 2 valandoms. Tada sumažinkite temperatūrą maždaug 10 laipsnių ir patroškinkite dar 30–45 minutes. Tinkamai paruošti šonkauliukai turėtų būti minkšti ir lengvai kristi nuo kaulo.

Prieš juos patiekdami, išimkite puodą iš orkaitės ir palaikykite jį bent 20 minučių, uždengtą dangčiu. Paskutinę minutę nugriebkite riebalus nuo skysčio viršaus. Patiekite šonkauliukus su kukurūzų koše, ant viršaus užpildami šiek tiek po gaminimo likusio skysčio.

Viskas – belieka mėgautis nuostabaus skonio šonkauliukais, pagamintais ketaus puode.

Į viršų