Atšilus orams į valgiaraščius vis dažniau įtraukiami sveiki ir gaivūs patiekalai, kurie ne tik neapsunkina organizmo, bet ir suteikia daug energijos. Tokiu nekaloringu, bet gardžiu maistu mėgaujasi egzotiškuose Havajuose gyvenantys žmonės. Iš šių salų į Lietuvą neseniai atkeliavo ir maistingieji dubenėliai (angl. Poke Bowls), kurių pagrindą sudaro ryžiai, žuvis, spalvingos daržovės arba vaisiai. Jei dar neteko ragauti šio ypatingo patiekalo, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nedelsti ir pasinerti į havajietiškos virtuvės skonius.

Ne tik sveika, bet ir fotogeniška
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad vienas svarbiausių maistingųjų dubenėlių ingredientų – žuvis.  Ji turi itin daug organizmui reikalingų maistinių medžiagų, naudingųjų riebalų ir baltymų, o taip pat pasižymi labai mažu kalorijų kiekiu. Tuo metu, anot jos, kiekvieną kartą dubenėlyje šalia žuvies eksperimentuojant su skirtingomis daržovėmis ir vaisiais, galima pasirinkti, kokiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis labiausiai norima praturtinti savo organizmą.

„Ryškiomis spalvomis išsiskiriantis maistingasis dubenėlis yra ne tik sveikas patiekalas – taip pat jį labai paprasta ir pasigaminti. Pavyzdžiui, Havajuose jis ir yra toks populiarus dėl to, kad jį pasiruošti galima itin greitai ir nebrangiai, o dubenėlyje besislepiantis liesų baltymų ir angliavandenių derinys suteikia energijos visai dienai bei pasirūpina mūsų virškinimo sistema. Vis dėlto ruošiant šį patiekalą vertėtų išsaugoti sveikąsias jo ingredientų savybes, neapkraunant visko egzotiškais padažais, kuriuose dažniausiai būna itin didelis druskos, riebalų ir cukrų perteklius“, – sako B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem maistingųjų dubenėlių receptais, kurie puikiai tiks  karštą vasaros dieną, kuomet norisi lengvo ir gardaus patiekalo.

Maistingasis dubenėlis su lašiša
Reikės: 150 g lašišos, 1 puodelio rudų ryžių, 1 trumpavaisio agurko, pusės morkos, saujos edamame pupelių, pusės avokado, pusės šaukšto sojų padažo, šaukštelio sezamų aliejaus, pusės šaukštelio ryžių acto, pusės šaukšto medaus, šaukštelio aštraus padažo, 2 šaukštų citrinos sulčių, žiupsnelio juodųjų sezamo sėklų, šiek tiek druskos ir pipirų.
Visų pirma į verdantį vandenį supilkite ruduosius ryžius – virkite juos apie 40 min. Kol šie verda, supjaustykite lašišą ir agurką mažais gabalėliais, o morką ir avokadą – juostelėmis. Tuomet į dubenėlį pilkite sojų padažą, sezamų aliejų, ryžių actą ir įdėkite medaus – viską gerai išmaišykite. Tada į marinatą sudėkite lašišos gabalėlius ir palikite šiek tiek pasimarinuoti. Kol lašiša marinuosis, kitame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis ir aštrų padažą – pagardinkite juos druska ir pipirais.

Tuomet į dubenėlį sudėkite išvirusius ryžius, lašišą ir daržoves. Viską apšlakstykite pasigamintu padažu ir apiberkite sezamo sėklomis.

Maistingasis dubenėlis su tofu
Reikės: 70 g tofu, 1 šaukšto klevų sirupo, 1 šaukšto sojos padažo, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, pusės puodelio ryžių, pusės cukinijos, 3 ridikėlių, pusės morkos, saujos edamame pupelių, žiupsnelio jūros druskos.

Visų pirma į verdantį vandenį suberkite ryžius ir virkite juos apie 15 min. Tuo metu smulkiai supjaustykite daržoves. Tada pasiruoškite tofu – nupilkite skystį ir supjaustykite sūrį mažais kubeliais.

Vėliau į atskirą dubenėlį pilkite klevų sirupą, sojų padažą ir alyvuogių aliejų – viską sumaišykite. Tada paimkite nedidelę keptuvę, ją pašlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite tofu ir pagardinkite trupučiu druskos. Kepkite apie 20 min. Vėliau atsidėkite atskirai porą šaukštų paruošto padažo, o visą likusį supilkite į keptuvę ir, sumažinę ugnį, šiek tiek pamaišykite. Kepkite dar maždaug 5 min, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

„Į dubenėlį iš pradžių suberkite ryžius, o tuomet pasitelkę savo kūrybiškus sugebėjimus išdėliokite ant viršaus tofu sūrį ir daržoves. Kiekvienas naujas maistingojo dubenėlio receptas gali maloniai nustebinti, todėl nebijokite paeksperimentuoti ir vietoje išvardintų ingredientų naudokite ne tik daržoves, bet ir vaisius, pavyzdžiui, granatų sėklas arba mangą“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Į viršų