Turbūt gurmanai sutiks, kad krevetes būtų galima drąsiai nominuoti vienu populiariausių ir gardžiausių delikatesų. Graikijoje išpopuliarėjusios, o dabar ir ant lietuvių stalų nugulančios krevetės ne tik pagardina kitus valgius, bet ir dažnai būna ragaujamos vienos. Ta proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo įnešti daugiau eksperimentų į savo virtuves bei išbandyti krevetes, kuriose gausu žmogaus organizmą palepinančių maistingųjų medžiagų.

Ne tik skanu, bet ir naudinga
Nors egzotiški jūrų gėrybių patiekalai yra itin populiarūs Pietų Europoje bei Azijos šalyse, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako pastebinti, kad krevetės yra ypatingai naudingos sportuojantiems. Jos savyje turi daug baltymų, padeda palaikyti raumenų tonusą, o taip pat gerina kraujagyslių ir širdies veiklą. Be to, dažnai krevetės vadinamos ir grožio vitaminais – jose esančios medžiagos puikiai palaiko sveiką odos bei plaukų būklę.

„Žmogaus organizmas pavasariais gali pareikalauti daugiau vitaminų, o didžiąją jų dalį galima pasisavinti būtent iš jūros gėrybių. Viso pasaulio gurmanų pamėgtos krevetės turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kalio, retinolio, geležies, seleno, mangano, folio rūgšties bei cinko. Tai tikras vitaminų šaltinis. Tik įsidėmėkite, kad nusipirkus, jų nederėtų ilgai laikyti šaldytuve, nes šis maisto produktas turi savybę greitai gesti. Nederėtų jų valgyti ir žalių, o atitirpinus jas reikėtų virti ir tik tuomet ragauti“, – dalijasi patarimais B. Baratinskaitė.

Papasakojusi, kokią naudą organizmui turi krevetės, maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem receptais, kurie paskatins išbandyti naujus, egzotiškus patiekalus.

Makaronai su krevetėmis
Reikės: 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio maltų kmynų, 450 g krevečių, 340 g spagečių, 4 šaukštų sviesto, 3 skiltelių česnako, 1/2 šaukštelio smulkintų raudonųjų paprikų, 4 šaukštų vištienos sultinio, 4 šaukštų balto vyno, 4 šauktų smulkintų kalendrų, citrinos riekelių patiekimui.

Į dubenį įpilkite alyvuogių aliejų ir žaliosios citrinos sultis bei suberkite kmynus. Tuomet į šį mišinį dėkite krevetes, uždenkite dubenį ir palikite viską šaldytuve marinuotis apie 4 valandas.

Vėliau išvirkite makaronus ir juos nusausinkite. Tai padarę, įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies – išlydykite 2 šaukštus sviesto ir dėkite krevetes. Kepkite iki kol jos paraudonuos.

Tuomet švarioje keptuvėje išlydykite kitus 2 šaukštus sviesto, įberkite smulkintą česnaką ir raudonųjų paprikų miltelius – kepkite viską apie minutę. Po to įpilkite vištienos sultinį ir baltą vyną – mišinį šiek tiek pakepinkite. Paskui įberkite makaronus, dėkite krevetes, ir dar šiek viską pakepkite. Patiekite makaronus su krevetėmis, papuoškite juos citrinos griežinėliais.

Krevečių salotos
Reikės: 400 g krevečių, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, pusės smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno, 2 šaukštų krapų, poros riekelių skrudintos duonos, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 šaukštelio garstyčių.

Ant kepimo skardos sudėkite krevetes, pašlakstykite jas aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais. Tuomet dėkite krevetes ant kepimo popieriumi patiestos skardos ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 5–7 minutes, kol jos taps įgaus ryškesnę spalvą.

Tada paimkite didelį dubenį ir jame išmaišykite majonezą ir garstyčias. Šalia išspauskite citrinos sultis ir supjaustykite jos žievelę. Šį mišinį pagardinkite druska bei pipirais. Paskui suberkite į dubenį keptas krevetes, raudoną svogūną,  krapus ir viską išmaišykite. Patiekite šias salotas su skrudinta duona.

„Šias krevečių salotas paruošti yra itin paprasta bei greita. Todėl tai gali tapti puikia pietų alternatyva skubantiems ir neturintiems laiko suktis virtuvėse. Tad išbandykime savo dienose ką nors naujo – pavyzdžiui, pasidarykime sau šventę ir per darbo dienos pietus rinkimės egzotiškesnius patiekalus, kurie praskaidrins mūsų įprastą nusistovėjusią rutiną“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Į viršų