Artėjant šventėms Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus padavėjai-barmenai ir jų profesijos mokytojos Aneta Salinkienė ir Aldona Kairienė siūlo gražiai paruošti stalą. Per šventes stalas apdengiamas balta staltiese, naudojama prabangesnė šventiškesnė serviruotė. Stalą galima puošti dekoracijomis, kurios sietųsi su švenčiančiojo pomėgiu, pavyzdžiui, jei jis yra žvejys, stalą galima puošti kriauklėmis, į stiklinę kriauklės formos vazą įdėti gėlių kompoziciją. Jei švęsite gamtoje ar sode, tai stalo serviruotė bus paprastesnė: stalą galime apdengti linine staltiese, ant mini palečių padėti indus ir įrankius, pamerkti lauko gėlių.

Prekybos ir verslo skyriaus duonos ir pyrago gaminių kepėjai ir profesijos mokytoja Sigita Šimkaitienė siūlo vaišinti savo keptu rabarbarų pyragu.

Rabarbarų pyragas
Reikės: 250 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 200 g sviesto, 200 g cukraus, 4 kiaušinių, 50 g pieno, vanilinio cukraus, druskos, miltelinio 30 g cukraus, braškių papuošimui.

Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo. Suberti vanilinį cukrų ir po vieną įmušti kiaušinius, gerai išplakdami po kiekvieno. Supilti pieną ir išmaišyti.

Pamažu maišant mentele suberti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Maišyti tiek, kad tešla susijungtų ir neliktų sausų miltų, bet nepermaišyti. Tešla turi būti tirštoka, šiek tiek tirštesnė už riebią grietinę.

Rabarbarus švariai nuplauti, nuskusti ir supjaustyti kubeliais arba, jeigu norite dailaus pyrago viršaus, dalį rabarbarų supjaustyti juostelėmis.

Į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu pateptą kepimo formą pilti pusę tešlos, ant jos išdėlioti pusę rabarbarų, tada supilti likusią tešlą ir ant jos gražiai išdėlioti likusius rabarbarus, lengvai juos ranka spustelėti į tešlą.

Pyragą dėti orkaitę, įkaitintą iki 180⁰ C, kepti apie 40–50 minučių. Ar iškepė, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką į pyrago vidurį – jeigu ištrauktas pagaliukas švarus, neapsivėlęs trupiniais, pyragas iškepęs.

Leisti pyragui šiek tiek atvėsti, o tada pjaustyti, papuošti.

Į viršų