Nereikia keliauti į Indiją, Turkiją ar Maroką, jei norite pasimėgauti šių išskirtinių virtuvių tradiciniais patiekalais. Išraiškingo skonio patiekalus su avinžirniais galima labai paprastai pasigaminti ir savo namų virtuvėje. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo nedelsti ir išbandyti maistingomis medžiagomis pasižyminčius avinžirnius bei dalinasi keliais patiekalų receptais.
Gausu vertingų maistinių medžiagų
„Avinžirniai turi labai daug organizmui svarbių mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ir nors jie ilgai verda, neišsigąskite – yra viena gudrybė, padėsianti greičiau paruošti avinžirnius. Prieš gaminant tereikia juos užmerkti vandeniu ir palikti per naktį. Tai padės ne tik paspartinti patiekalo paruošimą, bet ir ištirpins avinžirniuose esančias, šiek tiek sunkiau virškinamas medžiagas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Papasakojusi apie gerąsias avinžirnių savybes ir atskleidusi paslaptis, kaip juos tinkamai paruošti, maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem paprastais receptais.
Avinžirnių užkandis
Reikės: 1 skardinės konservuotų avinžirnių, šaukštelio česnako miltelių, pusės šaukštelio aitriosios paprikos miltelių bei šiek tiek druskos ir pipirų.
Suberkite avinžirnius į dubenėlį, nupilkite skystį ir juos nusausinkite. Tuomet apipurkškite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Suberkite avinžirnius į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.
„Šis greitas ir paprastas receptas gali tapti puikia alternatyva įprastiems užkandžiams. Neabejoju, kad orkaitėje traškumo įgavę avinžirniai ne tik nustebins išraiškingu skoniu, bet ir leis be sąžinės graužaties užkandžiauti netgi vėlyvą vakarą“, – sako maisto ekspertė B. Baratinskaitė.
Sriuba su avinžirniais ir mėsos kukuliais
Sriubai reikės: 3 l sultinio, 4 bulvių, 2 morkų, 2 svogūnų, 400 gramų avinžirnių, 2 lauro lapų, saujos petražolių, šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir druskos.
Mėsos kukuliams reikės: 450 g faršo, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio maltos mėsos prieskonių.
Visų pirma, iš vakaro užmerkite avinžirnius vandeniu, jog šie išbrinktų ir sekančią dieną greičiau išvirtų. Praėjus dienai, į atskirą dubenį sudėkite faršą, šalia įpilkite aliejaus bei suberkite prieskonius – tuomet viską gerai išmaišykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve apie 30 min. Kol faršas marinuojasi, į atskirą puodą supilkite sultinį ir pagardinkite jį lauro lapais. Užkaiskite puodą ir palaukite, kol sultinys užvirs.
Iki tol galite iš anksto pasiruošti daržoves – viską smulkiai supjaustykite. Tuomet smulkintus svogūnus su morkomis pakepinkite keptuvėje ir suberkite į užvirusį sultinį. Šalia sudėkite ir bulves. Tada ištraukite iš šaldytuvo faršą ir suformuokite iš jo nedidelius kukuliukus. Suberkite juos šalia daržovių. Viską virkite, kol suminkštės bulvės, tuomet suberkite avinžirnius ir petražoles – pavirkite sriubą dar porą minučių.
„Tai labai skanus ir sveikas patiekalas, kurį galite pagardinti grietine, o jeigu ieškote sveikesnės alternatyvos – išbandykite graikišką jogurtą. Be to, norint tirštesnės sriubos, tai galite padaryti labai paprastai. Suminkštėjus bulvėms, jų gabalėlius puode tiesiog paprasčiausiai sutrinkite su šakute. Tikiu, kad šis paprastas sriubos receptas tikrai atneš naujų skonių prie jūsų vakarienės stalo“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.