Greita, skanu ir paprasta pasigaminti. Taip dažniausiai apie italų dievinamus makaronus atsiliepia žmonės, kurie mėgsta juos ruošti savo virtuvėse, o kartais pritaikyti ir kaip garnyrą prie įvairių patiekalų. Artėjant vasarai, kai norisi labiau atsigręžti į savo mitybą bei lėkštėje matyti sveikesnį ir lengvesnį maistą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo išbandyti iš daržovių gaminamus begliutenius makaronus. Jie tikina, kad nors Lietuvoje šie makaronai dar nėra stipriai išpopuliarėję, jų skonis tikrai gali nustebinti.

Atraskite naujus patiekalus
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad iš daržovių pagaminti makaronai ne tik turi daug vertingų medžiagų, bet ir tinka gliuteno netoleruojantiems žmonėms. Juos galima pasigaminti iš saldžiųjų bulvių, morkų, agurkų, burokėlių ar cukinijų, todėl tai puikus patiekalas, kurį darydami savo namuose, žmonės gali išbandyti įvairius, daug skirtingų vitaminų turinčius vasaros sezono produktus.

„Daržovių makaronai gali tapti puikus pasirinkimas norintiems pavalgyti ne tik sočiai, bet ir sveikai. Šio patiekalo paruošimas itin paprastas, todėl jis gali pagelbėti nuolat skubantiems ir daug laiko maisto gaminimui neturintiems gurmanams – tiek visavalgiams, tiek vegetarams ir veganams. O tie kulinarai, kurie virtuvėje mėgsta šiek tiek daugiau paeksperimentuoti, daržovių makaronus gali maišyti drauge su įprastais“, – sako B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem daržovių makaronų receptais, kurie tiks sveika mityba besirūpinantiems bei naujų idėjų ieškantiems žmonėms.

Morkų makaronai
Reikės: 3 didelių morkų, 1 svogūno, 4 skiltelių česnako, pusantro šaukštelio alyvuogių aliejaus, puodelio šviežių arba šaldytų žirnelių, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Pirma supjaustykite svogūną ir česnaką mažais gabaliukais. Tuomet paimkite keptuvę ir ją apšlakstę alyvuogių aliejumi suberkite svogūną, česnaką ir juos šiek tiek pakepkite ant vidutinės ugnies. Tuomet paimkite morkas, jas nuskuskite ir nupjaukite galus. Po to su skustuku pjaustykite morkas labai plonomis, pailgomis juostelėmis. Kai tai padarysite, suberkite morkas į keptuvę su svogūnu bei česnaku. Viską kepkite apie 10 min., arba kol suminkštės morkos. Tada berkite žirnelius ir dar šiek tiek pakepkite. Viską pagardinkite druska bei pipirais.

Saldžiųjų bulvių makaronai
Reikės: 2 vidutinio dydžio nuluptų saldžiųjų bulvių, 4 česnako skiltelių, 3 šaukštų sviesto, 1 šaukštelio maltų aitriųjų pipirų, 125 ml daržovių arba vištienos sultinio, žiupsnelio pipirų, sezamo sėklų ir smulkintos kalendros.

Bulves nulupkite ir supjaustykite smulkiomis juostelėmis. Tuomet nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto ir šalia suberkite bulvių juosteles. Maišydami jas pakepkite apie 5 min., iki kol šios suminkštės. Tai padarę suberkite jas į dubenį.

Tuomet imkite likusius 2 šaukštus sviesto ir ištirpinkite juos toje pačioje keptuvėje, vėliau berkite česnaką ir pagardinkite maltais čili pipirais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite apie 2 min. Tada supilkite sultinį ir dar 2 min. pakepkite, kad padažas sutirštėtų.  

Į šią masę berkite iškeptus saldžiųjų bulvių makaronus, gerai viską sumaišykite ir pakepkite 2–3 min. Berkite sezamo sėklas, smulkintą kalendrą ir viską pagardinkite juodaisiais pipirais.

„Tokius daržovių makaronus galima patiekti ir šalia kiaušinių, mėsos ar kitų įprastų patiekalų, tuo metu liesesnius patiekalus mėgstantys žmonės juos taip pat puikiai pritaikys savo valgiaraštyje“, –  šypsosi maisto gamybos ekspertė.

Į viršų