Nors karantinas iškėlė daugybę iššūkių, šviesioji jo pusė – vis didesnis dėmesys mitybai, dažnesnė maisto ruoša namuose ir augantis noras išbandyti naujas bei dar neatrastas kulinarines idėjas. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog besiryžtančių eksperimentams virtuvėje nuolatos daugėja. Jiems kulinarijos ekspertė siūlo išbandyti nacionalinį Italijos pasididžiavimą, italų vadinamą „gnocchi“, o lietuvių – bulvinukais. Visgi jų gamyba yra subtili ir lydima paslapčių, tačiau B. Baratinskaitės patarimai leis lengvai įveikti visus išbandymus virtuvėje bei pasimėgauti šiuo ypatingai gardžiu ir burnoje tirpstančiu patiekalu.

4 lengvos, bet svarbios gudrybės
Italijos virtuvė pasaulyje garsėja maistu, kuriam sunku atsispirti. Visgi patys italai savo kruopščiai puoselėjamoms kulinarinėms tradicijoms yra principingi ir reiklūs, o patiekalų gamybos paslaptis saugo ištisos kartos. Tačiau, anot B. Baratinskaitės, nors minėtojo patiekalo paruošimas gali pasirodyti sudėtingas, kelios gudrybės su šiuo kulinariniu iššūkiu leis susidoroti kiekvienam.

„Pirmoji jų gamybos paslaptis – tinkamų bulvių pasirinkimas. Italijoje šios daržovės netgi žymimos specialiais lipdukais, nurodančiais, jog yra skirtos „gnocchi“ gamybai. Mes, savo ruožtu, turėtume ieškoti kuo krakmolingesnių bulvių, kurios būtų sausos, itin mažai vandeningos. Kitas svarbus aspektas – jų virimas. Neluptas bulves reiktų sudėti į puodą, pripilti šalto vandens ir leisti užvirti. Švariai nuvalytos, su lupenomis jos neištiš ir neprasivers. Priešingu atveju, virdamos gali prisigerti per daug vandens, o vėliau – miltų, kurie naudojami bulvinukų gamybai“, – sako B. Baratinskaitė.

Paminėjusi pastaruosius, maisto ekspertė priduria – kuo miltų mažiau, tuo geresni bulvinukai pavyksta. Miltų su bulvėmis naudojamas ne visas kiekis, o įdedama pamažu tol, kol pavyksta suformuoti reikiamą tešlą.

„Svarbu ir pastarąją tinkamai išminkyti. Persistengimas gali pagaminti per daug glitimo, o jis bulvinukus padarys tarsi guminius. Todėl tešlą derėtų minkyti iki ji pradeda lipti ir jau galima kočioti. Tuomet reiktų baigti, antraip tešla taps netinkama“, – tikina maisto ekspertė.

Jos teigimu, tai ir yra visos gamybos paslaptys. Nors jos atrodo nesudėtingos, tik tinkamai atsižvelgiant į kiekvieną bulvinukų paruošimo sudedamąją, pavyks tobulas šio itališko skanėsto rezultatas. Norintiems pastarąjį išbandyti, B. Baratinskaitė siūlo itin gardžių ir minkštų tradicinių „gnocchi“ receptą.

Purūs bei lengvi: bulvinukai su grietinėle ir kumpiu
Reikės: 1 kg bulvių, 2 kiaušinių, 250 g miltų, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Bulves su lupenomis nuplaukite ir uždėkite virti. Jų nebadykite – taip neprisigers vandens. Išvirusias karštas bulves nulupkite, sutrinkite iki vientisos masės. Kiaušinį išplakite su druska ir pipirais, įpilkite į turimą masę, išmaišykite. Berkite miltus ir minkykite tešlą. Jų dėkite tiek, kad masė nebeliptų prie rankų. Tuomet iš gautos masės suformuokite pailgas juosteles, supjaustykite jas gabaliukais. Turimus bulvinukus virkite pasūdytame vandenyje. Kai tik jie iškils į paviršių, išgriebkite iš puodo.

„Taip pat pasigaminkite padažą. Jam reikės svogūnų, aliejaus, poros skiltelių česnako, mėgstamo kumpio ir grietinėlės. Šį padažą ypač lengva pagaminti. Keptuvėje pakepinkite svogūną, česnaką, kumpį, supilkite grietinėlę. Viską šiek tiek patroškinkite, įberkite druskos, pipirų, galite įdėti muskato, žiupsnelį čiobrelių. Padažą užpilkite ant bulvinukų. Labai gardu užberti ir tarkuoto parmezano sūrio. Pagaminę tokį patiekalą, nustebintumėte ir pačius italus, nes retas jų atsispirtų naminiams, gardiems ir su meile paruoštiems bulvinukams“, – sako B. Baratinskaitė.

Į viršų