Atvelykio proga Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus konditeriai ir jų profesijos mokytojos Daiva Vidugirienė ir Ginta Marčenkienė siūlo išsikepti ypatingą velykinį varškės pyragą.

Reikės tešlai: 2/3 stiklinės miltų, 0,5 pakelio sviesto, 0,5 stiklinės cukraus, 1 kiaušinio, 1 šaukštelio kepimo miltelių, trupučio druskos, 1 šaukštelio kakavos.

Varškės įdarui reikės: 2 pakelių riebios varškės, 2 kiaušinių, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo, 2 šaukštų grietinės, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus, spanguolių, cukraus pudros (papuošimui).

Tešlai sviestas išsukamas. Įdedamas cukrus, druska, vanilinis cukrus – viskas plakama iki purios masės apie 10 min. Įdedamas kiaušinis, vėl viskas išsukama iki purios masės. Sudedami persijoti miltai su kepimo milteliais. Neišmaišius tešlos iki galo, pusgaminis padalinamas į dvi lygias dalis. Į vieną iš jų įdedama kakava. Abu pusgaminiai baigiami maišyti ir dedami į šaldymo kamerą 1 valandai.

Varškės įdarui varškė pertrinama, dedamas cukrus, vanilinis cukrus, tryniai, grietinė, kukurūzų krakmolas. Viskas sumaišoma. Dedami iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymai, paruoštos spanguolės – viskas lengvai išmaišoma.

Kakavinė tešlos dalis stambia tarka įtarkuojama į paruoštą skardą. Uždedamas varškės įdaras, ant viršaus užtarkuojama likusi šviesi pašaldyta tešla. Lengvai paspaudžiama. Kepama 180–200 °C temperatūroje. Ataušinama. Puošiama cukraus pudra.

Į viršų