Dar vasario mėnesį įspūdingus peržiūrų skaičius „TikTok“ programėlėje pasiekusį makaronų su pomidorais ir fetos sūriu receptą šiandien lenkia akordeonus primenančios bulvytės. Išskirtinės išvaizdos bei minimalių išlaidų pareikalaujantį receptą nusprendžia išbandyti vis daugiau žmonių iš viso pasaulio. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tvirtina, jog šio nebrangaus patiekalo skonis ir bulvyčių traškumas gali nustebinti ir labiausiai užkietėjusius bulvių gerbėjus.

Lietuvių pamiltos bulvės iki šiol ima viršų
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad nors apie bulvių įtraukimą į mitybos racioną galima išgirsti neigiamų atsiliepimų, visgi jų visiškai išbraukti iš valgiaraščio nevertėtų. Iš tikrųjų bulvėse yra daug žmogaus organizmui pravarčių medžiagų kaip vitaminas C, magnis, geležis bei B grupės vitaminai.

„Įtraukę bulves į savo valgiaraštį mes taip pat savo organizmą aprūpiname kolageno gamybą skatinančiais mineralais. Be to, bulvėse esantys vitaminai užtikrina gerą širdies veiklą ar palaiko natūralią virškinimo sistemą. Šios naudingosios jų savybės net didžiausius sveikuolius gali paskatinti išmėginti iki šiol vengtus bulvinius patiekalus arba šiuo atveju – akordeonus primenančias bulves“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Norintiems išbandyti naują ir neįprastos išvaizdos užkandį maisto gamybos ekspertė pasakoja, kaip pasigaminti akordeoną primenančias bulves.  

Akordeono bulvės – vertos gomurio ovacijų
Reikės: 4 didelių bulvių, 60 ml tirpinto sviesto, 4 česnako skiltelių, 2 saujų petražolių, 1 šaukšto itališkų prieskonių mišinio, pusės šaukšto saldžiosios paprikos, pagal poreikį druskos ir pipirų. Taip pat pateikimui prireiks ilgų medinių pagaliukų.

Visų pirma, paruoškite bulvių marinatą – ištirpinkite sviestą, sutrinkite česnaką, susmulkinkite petražoles ir viską gerai išmaišykite su prieskoniais. Tuomet kiekvieną bulvę supjaustykite horizontaliai į tris arba keturias pailgas dalis. Pasiimkite pirmąjį bulvės gabalėlį – siauromis ir vertikaliomis linijomis supjaustykite jo paviršių. Pjaustant linijas, peilis turi įpjauti bulvę tik iki jos vidurio, todėl nenorint pilnai perpjauti gabalėlio, galite į bulvės šoną įremti medinį pagaliuką, kuris tinkamu metu sustabdys peilį.

Kai vieną bulvės pusę supjaustysite siauromis vertikaliomis linijomis, apverskite ją ir kitą pusę supjaustykite lygiai taip pat, tik šį kartą linijas darykite ne vertikalias, o įstrižas. Užbaigus antrąją pusę pamatysite, jog bulvės forma jau primena akordeoną – tada belieka išilgai ją perverti mediniu pagaliuku. Pervėrus kruopščiai praskleiskite visus įpjautus tarpelius, jog šie atsiskirtų. Tą patį pakartokite su likusiomis bulvėmis.

Visus suvertus iešmelius suguldykite į skardą su kepimo popieriumi. Kiekvieną vėrinuką ištepkite paruoštu marinatu. Tuomet kepimo skardą dėkite į 200 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 min.

„Traškiesiems bulvių akordeonams kaip užkandžiui nieko netrūksta, tačiau padažų mėgėjas visada gali drąsiai eksperimentuoti. Šalia tokių bulvių įprasto pomidorų padažo gali ir nesinorėti, todėl naujovių čia įneš šis derinys – 3 šaukštai pomidorų padažo, 3 šaukštai srirachos padažo bei pusė šaukštelio kario miltelių. Arba sveikesniam variantui išbandykite greitą ir paprastą graikiško jogurto su trintu česnaku, citrinos sultimis bei tiesiog druska ir pipirais padažą“, – dalijasi patarimais maisto ekspertė.

Į viršų