Pramonine maisto gamyba ir perdirbtų produktų vartojimas turi dideli poveikį sveikatai ir aplinkai (pvz., didina šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimą, mažina biologinę įvairovę ir pan.). Tuo tarpu tvari mityba tausoja gamtą, maisto resursus bei mažina maisto švaistymą, o mus aprūpina visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis.  Šiandien apžvelgsime reikšmingiausius 4-ius tvarios mitybos koncepcijos principus. Apie tai informuoja visuomenės sveikatos specialistė Karolina Sankauskaitė.

 Pirmenybė augaliniam maistui. Vartojant augalinį maistą yra įvairių ekologinių privalumų, suvartojama mažiau vandens, išmetama mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Pavyzdžiui, Vokietijoje, 72 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos mitybos sektoriuje sukelia, būtent gyvūninės kilmės maistas ir tik 28 proc.  augalinis maistas. Be to, vandens suvartojimas yra gerokai mažesnis augaliniams maisto produktams (litras / kg produkto), pvz.: 15 415 jautienai, 5988 kiaulienai, 5060 sūriui, 3265 kiaušiniams, 1827 kviečiams, 822 obuoliams, 287 bulvėms ir 214 pomidorams). O kai kurių vitaminų, mineralų ir fitocheminių medžiagų kiekis augaliniame maiste yra didesnis nei gyvūninės kilmės produktuose. Augaliniuose maisto produktuose, gausu skaidulų, kurių dėka padidėja sotumas, nors augalinio maisto energijos kiekis yra toks pat arba net mažesnis, lyginant su gyvūninės kilmės maistu.

Ekologiški maisto produktai. Ekologiški maisto produktai gaminami pagal natūralius ciklus, kurie turi įvairią ekologinę naudą. Tyrimai rodo, kad ekologiškų ūkių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija, lyginant su įprastais, yra vidutiniškai apie 25 proc. mažesnė. Tolesnė nauda – sumažėjusi dirvožemio erozija, didesnė biologinė įvairovė ir mažiau kenksmingi likučiai (nitratai, pesticidai, vaistai nuo gyvūnų) dirvožemyje bei vandenyje. Be kitų veiksnių, ekologinis ūkininkavimas vengia naudoti mineralines azoto trąšas, sintetinius pesticidus, kuriems pagaminti reikia daug energijos. Ekologiškuose maisto produktuose gali būti, taip pat didesnis fitocheminių medžiagų kiekis. Paprastai juose yra mažiau pesticidų, nitratų, vaistų gyvūnams ir maisto priedų. Ekologiškai perdirbant maistą negalima naudoti potencialiai kenksmingų technologijų, tokių kaip genų inžinerija ar kt. Be to, ekologiškuose maisto produktuose dirbtiniai dažikliai, saldikliai, stabilizatoriai ir skonio stiprikliai yra draudžiami .

 Regioniniai ir sezoniniai produktai. Trumpas atstumas nuo ūkio iki vartotojų sumažina energijos suvartojimą ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Lėktuvuose energijos poreikis ir transporto išmetamų teršalų kiekis yra ypač didelis, o sunkvežimių išmetamas teršalų kiekis – didesnis nei traukinių. Sezoninio auginimo laikotarpiu išmetama mažiau anglies dvideginio nei šiltnamiuose ar plastikiniuose tuneliuose, kadangi tam nereikia mazuto. Dėl ilgesnio nokinimo laikotarpio regioniniuose produktuose gali būti daugiau būtinų ir sveikatai naudingų medžiagų. Taip pat sezoniniuose produktuose, kurie nėra gaminami šildomuose šiltnamiuose ar plastikiniuose tuneliuose, paprastai yra mažiau kenksmingų likučių, tokių kaip nitratai ir pesticidai.

 Pirmenybė neperdirbtiems maisto produktams. Maisto perdirbimas, pavyzdžiui, grūdų malimas, gali sunaikinti arba pašalinti pagrindines sveikatai naudingas maistines medžiagas. Perdirbtuose maisto produktų gaminiuose dažnai randamas didelis riebalų, cukraus ir druskos kiekis bei maisto priedai: konservantai, dažikliai ir kvapiosios medžiagos. Taip pat maisto perdirbimui reikia daug energijos, išmetama nemažai teršalų ir sunaudojamas didelis kiekis vandens.

Maloni valgymo kultūra
Galutinė rekomendacija yra mėgautis skaniais patiekalais ir apskritai mėgautis valgymo kultūra. Tai neprieštarauja minėtų sveikatos, ekologinių, ekonominių ir socialinių tvarumo principams. Malonumas yra nepaprastai svarbus įgyvendinant didesnį tvarumą mitybos srityje.

Mėgaukimės sveiku ir tvariu maistu!

Į viršų