Burokėliai – tai ne tik daržovė, kuri spalvingai atrodo lėkštėje – jie pasižymi itin dideliu kiekiu organizmui vertingų medžiagų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad šią daržovę pirkėjai renkasi vis dažniau, o savo paklausa ne pirmus metus išsiskiria su obuolių sultimis konservuoti burokėliai. Jau paruoštus burokėlius be didesnių pastangų galima iš karto serviruoti ir dėti ant stalo kaip garnyrą, tačiau mėgstantiems pasisukioti virtuvėje tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo atrasti kitokį burokėlių skonį ir pasisavinti šiame šakniavaisyje slypinčius vitaminus bei mineralus.

Pasak B. Baratinskaitės, šviežiuose burokėliuose gausu folio rūgšties, vitamino C, cinko bei geležies, taip pat antioksidantų. „Apdorojami burokėliai praranda dalį vertingųjų medžiagų, tad svarbu juos apdoroti per kuo trumpesnį laiką, o jeigu yra galimybė, virti ne vandenyje, o garuose. Jeigu vis dėl to nusprendėte burokėlius virti vandenyje, jie gali prarasti savo spalvą – to išvengsite, jeigu į verdantį vandenį įpilsite šlakelį mėgstamo acto“,  – patarimu dalijasi B. Baratinskaitė.

Burokėlių falafeliai
Reikės: 2 vidutinių burokėlių, 2 didelių skiltelių česnako, 250 g virtų avinžirnių, saujos kalendros lapelių, 1 šaukštelio maltos džiovintos kalendros, 1 kupino šaukštelio malto kumino, šaukštelio druskos.

„Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Naudojant šviežius burokėlius juos reikėtų kepti 45 minutes, o naudojant virtus pakaks ir 25 minučių. Atvėsintus burokėlius ir kitus ingredientus sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite. Patikrinkite gautą masę – jei ši kumštyje suspaudus nėra limpanti, įpilkite šlakelį aliejaus ir išmaišykite“, – dalijasi B. Baratinskaitė. Iš gautos masės formuokite paplotėlius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 15-20 minučių, kol šiek tiek apskrus.  

Marinuotų burokėlių humusas
Reikės: apie 150 g mėgstamų marinuotų tarkuotų burokėlių, 3 šaukštų jų sulčių, 400 gramų virtų avinžirnių, žiupsnelio maltos kalendros, pusės šaukštelio džiovintų krapų, vienos česnako skiltelės, pusės šaukštelio mėgstamų garstyčių, maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį, žiupsnelio cinamono, 2 šaukštų baltojo vyno acto.

„Šis receptas išties labai paprastas – tereikia viską sudėti į smulkintuvą ir sutrinti. Marinuotų burokėlių sultimis siekite norimos konsistencijos – jeigu norisi ne tokio tiršto humuso, pilkite jų šiek tiek daugiau. Šis humusas puikiai tiks su salierų, morkų juostelėmis, taip pat ir su duonos lazdelėmis bei kitais užkandžiais“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Į viršų