Įvairios staigmenos – svarbi kiekvienos šventės dalis, ypač kai laiką praleidžiame ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Barantinskaitė dalijasi keliais itin paprastais receptais, kuriais nustebinti gali ir virtuvės naujokai.  

Nustebinti mylimus žmones visuomet malonu. Vakarienė žvakių šviesoje – tai ne tik gardūs patiekalai. Svarbiausia – nuoširdus dėmesys ir gera nuotaika, pataria B. Baratinskaitė, siūlanti kelias idėjas.

Glazūruota lašiša
Reikės: 2 atlantinių lašišų didkepsnių, 2 šaukštų aliejaus (kepimui ir padažui), 4 skiltelių česnako, 2 šaukštelių malto imbiero, pusės šaukštelio raudonųjų paprikų prieskonių, 4 šaukštų sojos padažo, kupino šaukšto medaus.

Sumaišykite prieskonius, česnaką, imbierą, sojos padažą, medų ir šaukštą aliejaus. Pusę gauto padažo užpilkite ant lašišos, įdėkite į šaldytuvą ir palikite bent 30 minučių pasimarinuoti. Vėliau likusį aliejų įkaitinkite keptuvėje, dėkite kepti žuvį. Abi puses kepkite po 2-3 minutes, kol gražiai paruduos. Likusį padažą pakaitinkite keptuvėje ir juo apšlakstykite lašišą.

Orkaitėje apkeptos bulvės
Reikės: šaukšto sviesto, 2 skiltelių česnako, šaukšto miltų, stiklinės pieno, šaukštelio druskos, žiupsnelio pipirų, 3 didesnių bulvių, 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio (ar kito mėgstamo sūrio), šviežių petražolių ar kitų mėgstamų žolelių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Mažame puode ištirpinkite sviestą, pakepinkite česnaką. Sudėkite miltus, druską ir pipirus, išmaišykite. Toliau maišydami pilkite pieną, kol tekstūra taps kreminė ir padažas užvirs. Supjaustykite bulves plonais griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą. Ant bulvių užpilkite pagamintą padažą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite apie valandą, kol bulvės taps minkštos. „Iškepusias bulves serviruokite tame pačiame inde, apibarstykite jas petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis ir patiekite vienas ar kaip garnyrą – jos puikiai tiks prie žuvies ir mėsos patiekalų“, – sako B. Baratinskaitė.

Briuselio kopūstų salotos
Reikės: 200 gramų Briuselio kopūstų, druskos, pipirų, česnakų miltelių (pagal skonį), 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų graikiško jogurto, šaukšto balzaminio acto, pusės šaukštelio garstyčių, skiltelės česnako, 100 gramų salotų mišinio, sutarkuotos nedidelės morkos, smulkintų migdolo riešutų, šiek tiek džiovintų spanguolių ir tarkuoto parmezano sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustykite Briuselio kopūstus į 4 dalis, sumaišykite juos su trintu česnaku, šaukštu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Kepimo indą patepkite trupučiu aliejaus. Sudėkite paruoštus Briuselio kopūstus ir kepkite 20-25 minutes. Kol Briuselio kopūstai kepa, paruoškite padažą: sumaišykite graikišką jogurtą, balzaminį actą, šaukštą alyvuogių aliejaus, garstyčias, trintą česnaką, druską ir pipirus. Sumaišykite salotas, morkas, migdolus, džiovintas spanguoles ir keptus Briuselio kopūstus. Užpilkite paruoštu padažu ir patiekite vienas arba kaip garnyrą.

Šokoladinis pudingas su braškėmis
Reikės: 170 g tamsaus šokolado (geriausia daugiau nei 70 proc. kakavos), pusės stiklinės neriebaus pieno, šaukštelio vanilės ekstrakto, žiupsnelio druskos, 200 g graikiško jogurto, braškių sluoksniavimui ir papuošimui.

Pakaitinkite pieną, tačiau jo neužvirkite. Karštu pienu užpilkite šokoladą, įpilkite vanilės ekstrakto bei įberkite druskos. Palikite masę 3 minutes tam, kad ji sutirštėtų. Viską išmaišykite ir leiskite atvėsti. Įdėkite jogurtą ir vėl išmaišykite. Į stiklinę ar kitą indą pilkite šokolado masę, dėkite supjaustytus braškių gabalėlius ir sluoksniuokite desertą, kol stiklinė bus pilna.

Į viršų