Burokėlių carpacio su feta
Reikės (3-4 porcijos): 50 g graikiškų riešutų (saulėgrąžų arba lazdyno riešutų), 200 g fetos sūrio, 3 vidutinių išvirtų ir nuluptų burokėlių, džiovinto raudonėlio žiupsnelio, 2 šaukštų balzaminio acto, saujos gražgarsčių (kitų salotų).

Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šie ims skleisti gardų aromatą. Leiskite atvėsti ir truputį susmulkinkite peiliu. Tuo tarpu burokėlius supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais ir išdėliokite juos plokščiose  lėkštėse. Išdėliokite fetos gabaliukus ant paruoštų burokėlių. Apiberkite smulkintais riešutais, raudonėliu ir salotų lapais, balzaminiu actu.

Ridikėlių salotos
Reikės (1 porcija): 100 g ridikėlių, 100 g agurkų, 1 virto kiaušinio, 50 g jogurtinės grietinės arba graikiško jogurto, svogūnų laiškų, krapų, druskos ir pipirų pagal skonį

Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite gana plonais griežinėliais. Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai supjaustykite. Viską sumaišykite su graikišku jogurtu (jogurtine grietine), pagardinkite pipirais ir druska.

2020 05 29 46

Šalta rūgštynių sriuba
Reikės: 1 litro vandens, 250 g šviežių rūgštynių (galima ir šaldytų), 3 virtų kiaušinių, 1 nedidelio šviežio agurko, svogūnų laiškų, krapų, 250 g grietinės.

Supjaustytas rūgštynes išvirti ir atšaldyti. Su druska sutrinti svogūnų laiškus. Supjaustyti virtus kiaušinius, agurką. Viską sudėti į sriubą ir užbalinti grietine. Paskaninti krapais. Skanaus!

2020 05 29 48

Kopūstų pyragas
Reikės: 500 g kopūstų, 3 kiaušinių, 5 šaukštų grietinės, 3 šaukštų majonezo, 6 šaukštų miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 1 šaukštelio cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, krapų, petražolių.

Sukapojate kopūstą, krapus, petražoles, pridedate cukraus, druskos ir viską sumaišote. Galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kiaušinius išplakate su druska (nepersūdykite, nes jau sūdėte kopūstus). Pridedate majonezo, grietinės, supilate miltus išsijotus su kepimo milteliais ir išmaišote. Į riebalais išteptą kepimo formą sudedate kopūstų mišinį ir užpilate majonezo bei grietinės mase. Kepate apie 40 min. 180° temperatūroje, kol pasidarys auksinės spalvos.

 2020 05 29 34

 Sūrūs varškės sausainiukai
Reikės: tešlai – 1 kiaušinio, 1 kiaušinio patepimui, 200-300 g miltų (priklauso nuo varškės drėgnumo), 200 g sviesto, 200g varškės, druskos ir sezamo pagal skonį.

Iš varškės, sviesto, kiaušinių ir miltų užminkote tešlą. Ji ant lentos iškočiojama ir supjaustoma rombais. Šie aptepami išplaktu kiaušiniu, apibarstomi druska, sezamo sėklomis (tinka ir kmynai). Sausainukai dedami į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepami 160° orkaitėje, kol gražiai pagels.

Greitai ir lengvai pagaminami sausainukai, tinka ir prie trintų sriubų, kaip užkandis prie gėrimų ar kaip pagrindas užkandukų gamyboje.

 

Pavasario salotos
Reikės (1 porcija): 100 g šviežio kopūsto, 100 g ridikėlių, 10 g krapų, 40 g jogurtinės grietinės,  žiupsnelio druskos.
Šviežio kopūstą sutarkuojate arba supjaustote smulkiomis juostelėmis, krapus sukapojate smulkiai, ridikėlius supjaustote plonais griežinėliais. Salotas išmaišote su grietine bei pagardinate druska.  

2020 05 29 40

Jogurtinė sriuba
Reikės: 300 g natūralaus jogurto, 150 g pomidorų sulčių, 300 g pieno, 1 skiltelės česnako, 1 agurko, 2 šaukštų susmulkintų mėtų, druskos, maltų pipirų, kelių mėtų lapelių papuošimui.

Jogurtą ir pomidorų sultis supilti į dubenį, gerai išmaišyti, supilti pieną, suberti smulkintą česnaką, susmulkintą agurką, didesnę dalį susmulkintų mėtų. Viską gerai sumaišyti, pasūdyti, įberti pipirų. Sriuba palaikyti porą valandų šaldytuve. Patiekiant papuošti likusiais mėtų lapeliais.

2020 05 29 31

Varškės bučinukai-sausainukai
Reikės: 300 g miltų, 250 g varškės, 200 g sviesto, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, cukraus ir cinamono pabarstymui.

Varškę išsukite su sviestu (sviestą supjaustyti gabaliukais ir išminkyti su varške). Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską ir užminkykite vienalytę tešlą. Padalykite į 2 dalis, įvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 val.
Iškočiokite tešlą ir stikline išspauskite apskritimus ir vieną pusę apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje. Apskritimą perlenkite per pusę ir tą pusę dar per pusę.

Kepkite 190° įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol gražiai paruduos.

2020 05 29 50

Žuvis folijoje
Reikės (4 porcijos): 4 šaldytų jūros lydekų. pakelio šaldytų daržovių, 1 svogūno, šlakelio citrinos sulčių, druskos ir pipirų pagal skonį, šlakelio aliejaus, saujos petražolių.

Pasiruoškite 4 vienodus folijos lakštus. Ant kiekvieno iš jų dėkite po žuvį ir apiberkite šaldytomis daržovėmis bei susmulkintu svogūnu. Apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis, pagardinkite druska bei pipirais. Apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sandariai suvyniokite ir dėkite kepti. Kepkite 180° orkaitėje apie 30 min. Žuvis gaunasi sultinga ir skani.

2020 05 29 52

Rabarbarų pyragas
Reikės:  6 stiebų rabarbarų, 250 g miltų, 125 g cukraus, 135 g minkšto sviesto, 2 didelių kiaušinių, 125 ml natūralaus jogurto, 1 šaukštelio kepimo miltelių, ketvirčio šaukštelio vanilinio cukraus.

Įkaitinkite iki 200° orkaitę. Nulupkite ir supjaustykite rabarbarus kubeliais. Su maišytuvu atsargiai suplakite kiaušinius, įpilkite vanilinį cukrų ir cukrų. Sumažinkite maišytuvo greitį, lėtai supilkite jogurtą. Į gautą mišinį supilkite sviestą ir rabarbarus, tada palaipsniui įmaišykite miltus ir kepimo miltelius.

Kepimo indą sutepkite sviestu, sukrėskite tešlą ir kepkite maždaug 40 minučių.

Naminiai ledai
Trinti šaldyti bananai yra tobula veganiška ledų alternatyva. Dauguma šaldytų vaisių trintuve virsta pliurza, o bananuose yra daugiau cukraus nei vandens, tad jie virsta riebia lipnia mase, panašia į pieniškus ledus! Tai bus sveikiausias būdas pasmaližiauti.

Reikės trijų labai prinokusių bananų. Būtų gerai, kad ant jų žievės būtų bent kelios rudos dėmelės, nes kuo jų daugiau, tuo labiau prinokę bananai. O kuo jie labiau prinokę, tuo saldesni jie bus. Nulupkite bananus ir supjaustykite juos 2,5 cm gabaliukais, sudėkite juos į hermetišką indą ir įdėkite nakčiai į šaldymo kamerą, kad jie gerai sušaltų. Kai bananų gabalėliai sušals, atskirkite juos rankomis arba šaukštu ir sudėkite į trintuvą arba virtuvės kombainą. Trinkite tol, kol jie pavirs kremine mase – apie 2-3 minutes.

Ledais  galima mėgautis iš karto arba galite vėl juos sudėjusi į hermetišką indą įdėti į šaldiklį, kad jie sukietėtų.

Patiekiant galite papuošti įvairiausiomis uogomis ar vaisiais.

2020 05 29 35


Picos keksiukai
Reikės: 90 g miltų, 1 kiaušinio, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 180 ml pieno, 120 g fermentinio sūrio, 120 g rūkytos ar vytintos dešros (rūkyto kumpelio, virtos dešros, bet kokios virtos mėsos gabaliukų).

Išplakate kiaušinį, įpilate pieno. Miltus persijojate su kepimo milteliais ir palaipsniui įdedate į pieno masę. Maišote, kol tešla taps vienalytė. Sūrį sutarkuojate, dešrą supjaustote kubeliais. Įmaišote į tešlą. Keksiukų formeles ištepate sviestu ir pabarstote džiūvėsėliais, į jas paskirstote paruoštą tešlą. Kepate iki 200° įkaitintoje orkaitėje 15-20 min.

2020 05 29 44

Anetos Salinkos receptai
Žinovai teigia, kad žalumynuose esantis chlorofilas yra stebuklinga medžiaga, skysčiu virtusi saulės šviesa. Kokteiliams tinka įvairūs žalumynai: krapai, petražolės, špinatai, dilgėlės, kiaulpienės, garšvos, balandos ir kt. Saldumo kokteiliams suteikia mangai, bananai, melionai, obuoliai, kriaušės, persikai ir kiti mėgstami vaisiai. Taigi, pasirinkus patinkančius komponentus su šlakeliu vandens reikia suplakti kokteilių maišytuvu ir mėgautis skaniu ir sveiku kokteiliu. Fantazuokite, mėgaukitės procesu ir jūsų improvizacijoms nebus ribų. Skanaus!

Gaivusis kivių kokteilis
Reikės: 1 kivio, 1 nedidelio obuolio, 1 nedidelio agurko.

Vaisius ir daržoves nuplauti, kivį nulupti, iš obuolio išpjauti sėklalizdžius. Viską supjaustyti gabaliukais, sudėti į elektrinį maišytuvą ir išplakti iki vienalytės masės.

Pusryčių kokteilis
Reikės: 1 banano, 1 kivio, 200 ml apelsinų sulčių, 1 indelio (150 g) jogurto be priedų, 1 šaukštelio cukraus, 2-3 citrinos riekelių.

Bananą ir kivi nulupkite, minkštimus su cukrumi, apelsinų sultis, jogurtą supilti į elektrinį maišytuvą ir gerai išplakite. Kokteilį supilkite į aukštas stiklines, papuoštas citrinos riekelėmis.

Bananinė pinakolada
Reikės: pusės banano, 4 ledo kubelių, 200 ml ananasų sulčių, 50 ml kokosų pieno, ananaso griežinėlio papuošimui.

Ledo kubelius susmulkinti ir suberti į plakiklį. Tada supilti sultis, pieną, sudėti smulkintą bananą ir gerai išplakti. Patiekti papuošus ananaso griežinėliu.

Žaliasis kokteilis
Reikės: 1 kriaušės, 1 obuolio, 1 kivio, špinatų ir salotų lapų, 200-250 ml filtruoto vandens.

Nuplauti vaisius, nulupti, supjaustyti gabaliukais ir sudėti į elektrinį maišytuvą, tada sudėti nuplautus žalumynus ir viską gerai išplakti.

 

 

 

Į viršų