Gintos Marčenkienės receptai

Beatos riešutiniai sausainiai
Reikės: 500 g kelių rūšių riešutų mišinio (lazdyno, migdolų ir žemės riešutų), 350 g cukraus pudros (mėgstantiems saldžiau – iki 450 g), 4 kiaušinių baltymų, 100 g razinų (nebūtina), 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukšto vyšnių likerio (nebūtina).

Riešutus išgliaudykite arba nuvalykite luobeles (jei tai migdolai – užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pamirkti, jei tai lazdyno riešutai – pakepinkite iki 200 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.) ir susmulkinkite kavamale (ne iki miltų), grūstuvėje ar peiliu.

Baltymus išplakite iki standžių putų ir toliau plakdami dalimis sudėkite cukraus pudrą. Baigiant įdėkite cinamono ir vyšnių likerio. Į baltymų masę sudėkite smulkintus riešutus ir razinas. Gerai išmaišykite.

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių Celsijaus. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šauktu dėkite sausainių masę formuodami apskritimą. Kepkite apie 50 min. Jei mėgstate traškesnius – iki 1 val.

Senovinis giroje marinuotas virtas rūkytas kumpis
Reikės: rūkyto kumpio, naminės duonos giros, kad apsemtų kumpį, 3 svogūnų, 3 morkų, 3 česnako skiltelių, kelių laurų lapų, 7 gvazdikėlių, 7 kadagio uogų, 7 kvapiųjų pipirų, 200 g maltų pyrago džiūvėsėlių.

Dieną ar dvi prieš Velykas rūkytą kumpį dėti į didelį dubenį, užpilti tikra namine gira (tiktų „Smetoniška“) taip, kad gerai apsemtų, sumesti į girą plonais griežinėliais supjaustytą svogūną, česnako skilteles, laurų lapus, kvapiuosius pipirus, gvazdikėlius, traiškytas kadagių uogas ir padėti šaltai marinuotis.

Prieš kepant išimti iš marinato (marinato neišpilti) kumpį ir jį nusausinti.

Ant skardos dugno sudėlioti trijų morkų ir dviejų svogūnų griežinėlius, ant jų dėti kumpį ir pašauti į įkaitintą orkaitę.

Kepti valandą – pusantros, retsykiais palaistant kepsnį marinatu.

Galiausiai keptą mėsą išimti ir, palaukus 10 –15 min. (kad pjaustant mėsą, ji netrupėtų), kumpį apibarstyti pyrago džiūvėsėliais.

Kiaulės kumpio, virto porteryje su šienu, užkandis
Reikės: 1 kg kiaulės kumpio be kaulo, 100 g šviežio kvapaus šieno, 1,5 l porterio, 1 morkos, 1 svogūno, 1 petražolės šaknies, 1 gabalėlio saliero gumbo, kelių česnako skiltelių, 10 kvapiųjų pipirų, 3 lauro lapų, 10 g druskos.

Iš pradžių išpjauti iš kumpio kaulą, mėsą stipriai surišti, suvynioti į drobelę.

Tuomet į puodą dėti porą gerų saujų šviežio kvapnaus šieno, suvyniotą kumpį, svogūną, morką, petražolės šaknį, saliero gabalėlį, kelias česnako skilteles, druską, kvapiųjų pipirų ir laurų lapų, užpilti porteriu taip, kad apsemtų.

Virti apie valandą, kad kumpis įgautų porterio skonio ir aromato.

Tada kumpį išimti, išvynioti iš drobelės, dėti į kepimo skardą, apkloti rūkytos šoninės juostelėmis ir kepti, kol viršus gražiai paruduos.

 Karštas kumpis patiekiamas su porterio padažu, bulvių koše ir šviežiai raugintais agurkėliais. 

Padažui iš porterio viralo išimti daržoves, šieną ir prieskonius, laurų lapus, kvapiuosius pipirus ir šieną išmesti, o sutrintas daržoves sudėti į perkoštą porterio viralą ir virti, kol sutirštės.

Padažą pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Šaltam užkandžiui kumpis patiekiamas supjaustytas griežinėliais su šviežiais krienais ir tuo pačiu porterio padažu, nes jis yra skanus net ir atvėsęs.

2020 04 11 56

Purus migdolų pyragas be miltų  
Reikės: 150 g migdolų miltų (sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu), 100 g rudojo cukraus, 4 kiaušinių, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

Trynius atskiriame nuo baltymų ir gerai išsukame su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.

Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į paruoštą tešlą.

Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai parus.

Puošiame mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, šokoladu), pabarstome riešutais.

2020 04 11 57

Šokoladinis keksas su cukinijomis
Reikės: 180 g miltų, 60 g miltų su sėlenomis (paprastų miltų), 40 g kakavos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio druskos, 110 g kambario temperatūros sviesto, 160 g rudojo cukraus, vanilinio cukrau, 1 šaukšto tirpios kavos, 3 kiaušinių,     280 g tarkuotos cukinijos, 170 g smulkinto šokolado, smulkintų riešutų apibarstyti.

Orkaitę įkaitinti iki 180 °C. Pailgą kekso formą 13 x 25 cm iškloti kepimo popieriumi (arba patepti aliejumi, pabarstyti trupiniais). Sumaišyti miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską.

Mikseriu maišyti sviestą su cukrumi ir kava, vėliau po vieną įmušti kiaušinius. Sumaišyti su miltais, cukinija ir smulkintu šokoladu. Viršų išlyginti ir pabarstyti kapotais riešutais.

Kepti apie valandą ar šiek tiek ilgiau – tikrinti mediniu pagaliuku. Kai bus sausas – keksas iškepęs.

2020 04 11 16

Pyragas „Spragtukas“
Reikės: 6 kiaušinių (3 kiaušiniai ir 3 tryniai – pagrindui, 3 baltymai – kremui), 270 g cukraus (170 g – pagrindui ir 100 g – kremui), 3 šaukštų miltų (pagrindui), 1 šaukšto kakavos (pagrindui), 90 g maltų lazdyno riešutų (pagrindui), 90 g maltų migdolų (pagrindui), 1 šaukštelio kepimo (pagrindui), 500 ml riebios grietinėlės kremui, 200 g juodojo šokolado kremui, 10 g želatinos miltelių.

Kepimo popieriumi išklokite 26 cm skersmens tortinę. Kiaušinius suplakite su tryniais, cukrumi, kakava ir kepimo milteliais. Įmaišykite miltus ir maltus riešutus. Tešlą pilkite į paruoštą formą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje, apie pusvalandį. Iškepus palikite atvėsti.

Želatiną išbrinkinkite šlakelyje grietinėlės. Likusią grietinėlę išplakite su cukrumi. Šokoladą ištirpinkite ir palikite atvėsti. Baltymus standžiai išplakite ir sumaišykite su plakta grietinėle. Po truputį į kremą įsukite atvėsusį šokoladą.

Želatiną ištirpinkite garų vonelėje (tik neužverdame), palikite pravėsti, kad nebūtų karšta ir greitai, elektriniu plakikliu, įmaišykite į šokoladinį grietinėlės kremą. Skystą masę supilkite ant šalto, iškepusio pyrago pagrindo. Pastatykite į šaldytuvą 5–6 valandoms. Papuoškite ir skanaukite.

Itališkas velykinis pyragas
Reikės tešlai: 600 g šviesių speltų miltų, 350 ml vandens, 35 ml tyro alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio jūros druskos.

Reikės įdarui: 10 kiaušinių, 1 kg šviežių dilgėlių, 500 g varškės, 150 g kietojo tarkuoto sūrio, 2 raudonųjų svogūnų, tyro alyvuogių aliejaus aptepti, jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Pirmiausiai paruoškite tešlą. Į speltų miltus supilkite aliejų, vandenyje ištirpinkite druską ir iš lėto jį pildami į miltus maišykite, kol miltai sugers visą vandenį. Rankomis arba elektriniu maišytuvu užminkykite elastingą, blizgančią tešlą. Kadangi aš minkiau rankomis, tai kad būtų lengviau dirbti, ją padalinau į dvi dalis, taip patogiau ją išminkiau. Paruoštą tešlą padalinkite į 4 lygias dalis, suformuokite tešlos rutuliukus, uždenkite juos rankšluosčiu ar maistine plėvele, kad nedžiūtų bei palikite pusvalandžiui pabręsti.

Kol tešla bręsta, pasiruoškite įdarus. Dilgėles gerai nuplaukite, tai patogiausia daryti pilnoje vandens virtuvės kriauklėje, bei nudžiovinkite salotų džiovyklėje. Švarias dilgėles sudėkite į kiaurasamtį ir perliekite verdančiu vandeniu, kad nesidilgintų ir iš karto užpilkite šaltu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos. Dilgėles maigydami rankomis nusunkite, kad būtų kuo mažiau drėgnos ir smulkiai supjaustykite.

Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus, kai kiek apkeps, suberkite pjaustytas nuplikytas dilgėles ir maišydami lengvai apkepkite. Įdarą skaninkite druska ir pipirais, palikite, kad praauštų. Į ataušusį dilgėlių įdarą įmaišykite 50 g tarkuoto kietojo sūrio, įmuškite du kiaušinius, viską išmaišykite ir trumpam atidėkite.

Varškės įdarui varškę, kad būtų vientisa, sukapokite elektine kapokle, įmuškite du kiaušinius, įberkite 50 g tarkuoto kietojo sūrio, druskos, maltų pipirų ir užmaišykite vientsą masę. Antrasis įdaras irgi paruoštas.

Dabar galima formuoti pyragą. Atsegamą pyrago formą ištepkite alyvuogių aliejumi. Vieną tešlos gabalėlį, vis pabarstydami miltais gerai iškočiokite, kad tešlos lakštas būtų plonas ir didelis. Pirmąjį tešlos lakštą įleiskite į kepimo formą, kad jos kraštai nusvirtų nuo kepimo formos. Patiestą tešlą gerai ištepkite alyvuogių aliejumi, tai patogiausia daryti konditeriniu teptuku. Taip pat iškočiokite antrąjį tešlos gabalėlį ir jos lakštą užtieskite ant pirmosios, aliejumi išteptos tešlos, kepimo formoje. Tada ant antrosios tešlos sukrėskite dilgėlių įdarą ir jį vienodai paskirstykite po kepimo formą. Ant dilgėlių įdaro supilkite varškės įdarą. Varškės įdare šaukštu padarykite 6 duobutes. Šešis kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius atskirai suleiskite į varškės duobutes, juos apibarstykite žiupsneliu druskos ir maltais pipirais, o baltymus lengvai su druska išplakite. Kiaušinių baltymus užpilkite ant pyrago viršaus ir užbarstykite likusį tarkuotą sūrį. Iškočiokite dar vieną tešlos gabalėlį į ploną lakštą ir uždėkite jį ant pyrago viršaus. Tešlą vienodai ištepkite alyvuogių aliejumi.

Iškočiokite paskutinį tešlos gabalėlį ir jį uždėkite ant aliejumi apteptos tešlos. Tešlos kraštus vienodai apipjaukite ir gražiai rankomis susukite virvele bei paspauskite šakute. Pyrago viršų aptepkite alyvuogių aliejumi.

Viskas, pyragas paruoštas, dabar jį pašaukite kepti į 160 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi 45 minutėms. Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti, pradarykite kepimo formą, atsargiai išimkite pyragą ir supjaustykite. Šis pyragas vienodai skanus tiek šiltas, tiek ir jau praaušęs.

2020 04 11 58

Velykinis pyragas „Narcizas“
Reikės baltai tešlai: 6 kiaušinio baltymų, 1,5 šaukštelio citrinos sulčių, 0,5 šaukštelio druskos, 0,75 stiklinės (stiklinė 200 ml) cukraus pudros, 0,5 stiklinės miltų, 1 šaukštelio vanilinio cukraus (arba kelių lašų vanilės esencijos).

Reikės geltonai tešlai: 6 trynių, 0,5 tarkuotos citrinos žievelės (arba kelių lašų citrinos esencijos), 0,25 šaukštelio druskos, 0,75 stiklinės cukraus pudros, 0,75 stiklinės miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 0,25 stiklinės karšto vandens.

Reikės glajui: 3 šaukštų citrinos sulčių, 200 g cukraus pudros.

Balta tešla. Baltymus plakite mikseriu, kol suputos. Tada supilkite citrinos sultis bei druską. Plakite tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakite iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę. Miltus su cukraus pudra persijokite 4 kartus. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Jei naudosite esenciją, tai tiesiog įlašinkite į baltymus.

Birius produktus berkite į baltymus bei labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišykite iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla. Sudėkite ją į aliejumi išteptą žiedo formą bei pastatykite į šalį.

Geltona tešla. Trynius plakite 3 minutes mikseriu. Suberkite citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską bei palaipsniui plakdamos berkite cukraus pudrą. Plakite, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijokite 4 kartus.

Pakaitom po truputį pilkite karštą vandenį bei miltus visą tą laiką plakdami mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t. t., kol supilsite viską).

Atsargiai supilkite geltoną tešlą ant baltos. Kepkite 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.

Glajus. Dubenyje šaukštu išsukite sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Apliekite pyragą. 

Stingdykite šaldytuve. Skanaukite!

Lenkų velykinis pyragas „Mazurekas“
Reikės: 1,5 stiklinės miltų, 5 trynių, 100 g sviesto, 1 stiklinės cukraus, 1 šaukšto vanilinio cukraus, citrinos žievelės, druskos.

Giliame dubenyje gerai išmaišykite stiklinę cukraus, minkštą sviestą ir kiaušinių trynius. Įberkite šaukštą vanilinio cukraus, žiupsnelį druskos ir įtarkuokite pusės citrinos žievelę.     Maišydami palengva suberkite miltus.

Kai tešla bus gana standi, ją plonai iškočiokite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Dar karštą pyragą pertepkite uogiene su riešutais ir pašaukite į orkaitę dar 10 minučių.

Patiekite supjaustytą dideliais kvadratais.

Velykinis pyragas „Šokoladinė boba“
Reikės: 250 ml šilto pieno, 40 g šviežių mielių, 100 g sviesto, 600 g miltų + ~50 g šokoladiniams sluoksniui, 140 g cukraus,     6 trynių, 2 kiaušinių, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio vanilinio ekstrakto, 200 g juodojo šokolado, 2 šaukštų sviesto formai patepti, 2 šaukštų rudojo cukraus formai pabarstyti, 2 šaukštų migdolų plokštelių formai pabarstyt, 28 cm skersmens formos su skyle (~2,5 l tūrio).

Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų. Palikite 15 minučių, kad mielės išbrinktų. Sviestą ištirpinkite ir užminkykite tešlą iš visų išvardintų produktų (išskyrus šokoladą ir miltus šokoladiniam sluoksniui ir produktus formai).

Padalykite tešlą į dvi dalis – didesnę ir mažesnę. Šokoladą ištirpinkite ir padėkite į šoną, kad šiek tiek atvėstų.

Šiltą supilkite į didesnę dalį tešlos, įberkite miltų. Išminkykite. Suformuokite du rutulius ir palikite kol pakils. Kai tešlos tūris padvigubės, perminkykite ir dar kartą palikite pakilti apie 30-40 minučių.
Iškočiokite vienodo storio stačiakampius, uždėkite vieną ant kito ir suvyniokite.

Formą gausiai patepkite sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.

Suvyniotą tešlą sudėkite į formą ir vėl palikite šiek tiek pakilti. Tai truks apie 45 minutes.

Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių. Patikrinkite medinių dantų krapštuku.

Kai pyragas iškeps, palikite atvėsti apie 7 minutes. Po to išimkite iš formos ir pilnai atvėsinkite.

Ingridos Vaišnorienės receptai

Įdaryti kiaušiniai lenkiškai
Reikės: 6 didelių kiaušinių virti, 200 g kumpio, 50 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio, 4 šaukštų grietinės, 2 šaukštelių garstyčių, druskos ir pipirų pagal skonį, šviežių krapų, džiūvėsėlių, 50 g lydyto sviesto.

Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius. Baltymų puseles išdėliokite didelėje lėkštėje.

Pagaminkite įdarą: trynius dėkite į dubenį, į jį sudėkite grietinę, prieskonius, garstyčias. Labai gerai išmaišykite. Į trynių masę suberkite smulkiai supjaustytą kumpelį ir tarkuotą sūrį. Baltymų puseles pripildykite įdaru, pabarstyti džiūvėsėliais ir aptepkite sviestu.

Dėkite į skardelę. 6. Kepti orkaitėje 220 C, kokias 3-5 minutes, kol apskrus.

Pabarstykite kapotais krapais.

Marinuoti kiaušiniai
Reikės:  250 ml baltojo vyno acto, 10 česnako skiltelių, 2 džiovintų čili pipirų, šaukšto cukraus,     šaukštelio pipirų, lauro lapo, šaukštelio druskos, 12 kietai virtų kiaušinių.

Sumaišykite vyno actą su 250 ml vandens. 2.Dedame nuluptas česnako skilteles, nuplautus čili pipirus ir likusius prieskonius. Ant silpnos ugnies (cukrus turėtų ištirpti) virkite 10 minučių.
Marinatą perkošiate. Į marinatą dedame luptus kiaušinius ir užverdame.

Kai atšals, dėkite į šaldytuvą 2 dienoms.

Agurkai su tunu
Reikės: 4 agurkų, konservuoto tuno skardinės, raudonos paprikos, 2 virtų kiaušinių, saujos krapų, 10 alyvuogių, 4 šaukštų majonezo, druskos, pipirų.

Agurkus nulupame, perpjauname išilgai ir išskobiame sėklas. Virtus kiaušinius smulkiai susmulkiname. Papriką supjaustome kubeliais. Tuną sutriname (šaukštu ar šakute). Alyvuoges supjaustome griežinėliais.

Susmulkintus produktus sumaišome su majonezu ir krapais. Agurkų vidų pabarstome pipirais ir sudedame įdarą.

2020 04 11 17


Žuvies apkepas
Reikės: 3 šaukštelių kvietinių miltų, 400 ml pieno, 400 g makaronų, 100 g poro, druskos ir pipirų pagal skonį, 400 g virtos žuvies, 4 kiaušinių, 100 ml tarkuoto fermentinio sūrio, 50 g džiūvėsėlių.

Gaminame baltą padažą. Pakepiname miltus ir supilame pieną. Verdame, kol sutirštės.

Į atšaldytą padažą dedame virtus, plonai supjaustytus porus, prieskonius, pjaustytą žuvį, kiaušinius.

Mišinį sudedame į riebalais suteptą skardą.  Kepti 200-225 laipsnių orkaitėje apie 40 min, kol masė pasidarys lygi ir gražiai apskrus.

Gira
Reikės: 6 l vandens, 0,5 kepaliuko juodos duonos, 30 g mielių (tik ne sausų, o šlapių), 0,5 kg cukraus, razinų.

Duoną supjaustome storomis riekėmis ir apibarstome cukrumi. Apkepiname orkaitėje, kol patamsės.

Į verdantį vandenį dedame pakepintą duoną. Laikome užmerkę kokias 4 valandas.

Mieles ištrinti su trupučiu cukraus. Perkošiame ir dedame cukrų ir mieles.

Laikome kambario temperatūroje per naktį. Susidariusias putas nuimame.

Dedame razinas ir girą išnešame į šaltą patalpą arba šaldytuvą.

Po paros galima gerti.

Į viršų