Anetos Salinkienės receptai

Detoksikuojantis kokteilis
Reikės: pusės avokado, 1 stiklinės špinatų, pusės stiklinės Pekino kopūsto, 1 saliero stiebo, pusės stiklinės kubeliais supjaustyto ananaso, pusės stiklinės vandens.

Į kokteilių plaktuvą sudėkite nuluptą avokadą ir likusius ingredientus. Suplakite iki vientisos konsistencijos ir supilkite į taures. Galite papuošti saliero stiebais su lapeliais. Patiekti su šiaudeliu.

Mangų kokteilis
Reikės: pusės mango, pusės banano, 250 ml apelsinų sulčių, pusės šaukšto chia sėklų.
Mangą nulupkite, išimkite kaulą ir suplakite kokteilinėje su bananu ir sultimis iki vientisos konsistencijos. Įmaišykite chia sėklų. Puoškite banano griežinėliu. Patiekite su šiaudeliu.

Riešutų kokteilis
Reikės: 250 ml migdolų pieno, 1 šaukšto kakavos, 1 šaukšto riešutų sviesto, 1 banano.

Visus ingredientus suplakite kokteilinėje iki vientisos konsistencijos. Patiekite taurėje su šiaudeliu.

Ananasų lassi
Reikės: pusės stiklinės pjaustytų ananasų, pusės stiklinės natūralaus jogurto, 50 ml vandens, 1 šaukšto cukraus, ledukų.

Visus komponentus suplakti elektriniame maišytuve ir patiekti atšaldytoje kokteilių taurėje, papuoštoje žiedu iš cukraus. Ant taurės krašto puošti ananaso gabalėliu ir patiekti su šiaudeliu.
Skanaus!

Arbata su džiovintais obuoliukais
Reikės: 3 l vandens, 1 citrinos sulčių, 2 šaukštų juodosios arbatos, medaus pagal skonį, apie 300 g džiovintų obuoliukų, pagardinimui cinamono.

Užplikome arbatžoles, suberiame cinamoną ir džiovintus obuoliukus. Leidžiame pastovėti apie 5 min. Tuomet dedame cukrų, citrinos sultis. Pilstome į puodelius.

Mėtų arbata
Ją tinka gardinti citrinine melisa ir medumi.

Ją tinka skaninti apelsino sultimis ir medumi.

Ją skanu gerti su citrinos sultimis ir medumi ar cukrumi.

Spanguolių kokteilis
Reikės: 150 ml vanilinių ledų, 0,5 stiklinės spanguolių, 1 banano, 75 ml cukraus.

Spanguoles ir bananą sutrinkite plaktuvu. Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Į gautą tyrę sudėkite ledus ir suplakite, kol gausite vientisą, purią masę.

Naminis limonadas
Reikės: 100 ml citrinų sulčių, 350 ml gazuoto mineralinio vandens, 2 šaukštų medaus, mėtos lapelių, kelių citrinos griežinėlių.

Citrinos sultis išmaišykite su medumi. Supilkite mineralinį vandenį ir vėl išmaišykite. Į stiklines įdėkite po du citrinos griežinėlius, kelis mėtų lapelius ir užpilkite paruoštu limonadu.

Daivos Vidugirienės receptai
Morenginis desertas Velykoms
Turint laiko ir noro galima sukurti kažką skanaus ir akį traukiančio, siūlau išbandyti du baltyminės tešlos receptus: vienas paprastas morenginis, o kitas kokosinis morenginis  pusgaminis.

Priklausomai nuo pyragaičio dydžio (apvalių arba kiaušinio formos paplotėlių) galima pasigaminti  nuo 10 iki 15 vnt.

Reikės paprastam morenginiam pusgaminiui: 90 g (~3 vnt.) kiaušinių baltymų, 240 g cukraus, 10 g krakmolo, 2 g vanilinio cukraus, 1 g citrinos rūgšties.

Atšaldyti, švariai atskirti kiaušinių baltymai plakami kol tūris padidėja apie 5 kartus. Plakant palaipsniui supilama pusė cukraus. Baigiant plakti, po truputį supilamas vanilinis cukrus, citrinos rūgštis ir likusi kita dalis cukraus. Supylus visą cukrų, masė dar lėtai pamaišoma. Lėtai įmaišomas krakmolas (nepermaišoma).   

Reikės kokosiniam morenginiam pusgaminiui: 100 g kiaušinių baltymų, 100 g cukraus, 100 g cukraus pudros, 40 g kokosų drožlių.

Šis pusgaminis ruošiamas panašiai kaip pirmasis1, tik gale nesideda krakmolas, o suformuoti morengai (prieš džiovinimą) apibarstomi kokosų drožlėmis.

Paruošta masė dedama į konditerinį maišelį su lygiu plačiu konditeriniu antgaliu (galima bandyti su šaukštu – bus pasišiaušę) ir ant paruoštų skardų (silikoninio kilimėlio arba riebalais pateptos ir miltais pabarstytos skardos) išspaudžiami 3-4 cm diametro neaukšti, putlūs pusgaminiai.

Džiovinama (priklausomai nuo dydžio) apie 60-80 min. 70-90 C laipsnių temperatūroje (stebėti, kad pyragaičiai neparuduotų).

Išdžiūvusių morengų viduryje peiliu padaryti ertmes, į kurias galima įpurkšti plaktos grietinėlės, plikyto ar kito mėgstamo kremo. Ant viršaus uždėti turimų kvadratėliais supjaustytų šviežių ar šaldytų vaisių, uogų. Pyragaitį patiekti tamsioje lėkštėje su mango-pasiflorų padažu (arba kokių turite trintų šaldytų uogų ar vaisių). Patiekiant desertą nebijokite kurti – šalia padėkite žibuoklės, šalpusnio žiedą, o gal bruknės šakelę...

Reikės grietinėlės kremui: 200 g grietinėlės, 25 g cukraus, 5g citrinos sulčių.
Sumaišius produktus juos išplakti.

Reikės mango-pasiflorų (ar kitų vaisių) padažui: 250 g mangų tyrės, 150 g pasiflorų tyrės, 25 g cukraus, 10 g želatinos( užpilti 30 g virinto vandens, pabrinkinti 20 min., ištirpinti).

Sumaišytas tyres su cukrumi pakaitinti, sudėti želatiną.

Skanaus !

2020 04 03 47

Redos Daučionienės receptai
Kapotos tešlos sausainiai
Reikės: 300 g miltų, 160 g sviesto (margarino), 120 g grietinės, 2 kiaušinių (1 – aptepimui), žiupsnelio druskos.

Šaltas margarinas (sviestas) greitai sukapojamas peiliu su miltais, po to supilama grietinė, druska, kiaušinis ir kapojama iki vientisos konsistencijos. Visą šį procesą galima atlikti virtuviniu kombainu. Rankomis suminkoma į vieną gabalą, suvyniojama į maistinę plėvelę ir 30-60 min. palaikoma šaldytuve. Iš šio kiekio produktų išeis apie 500 g tešlos. Tešlą galima užšaldyti kitam kartui.

Iš šios tešlos galite gaminti:
1. Tešla iškočiojama 0,3 cm storio lakštais, patepama kiaušinio plakiniu, pabarstoma cinamonu sumaišytu su cukrumi. Pjaustoma tešlos pjaustymo ratuku 1 cm pločio ir 7-8 cm ilgio sausainiais arba 4-4,5 cm kvadratiniais sausainiais. Galima pjaustyti trikampiais ar kita jums patinkančia forma, svarbu nepalikti atraižų, nes jų suminkyti jau nebegalima.

2. Iškočiota tešla gali būti pabarstoma cukrumi su kapotais riešutais. Tik tada pabarstytus riešutus reikia labai lengvai įkočioti į tešlą, kad nenubyrėtų. Riešutai tinka žemės, lazdyno ir kiti kokius turite. Prieš barstant riešutus reikia paskrudinti orkaitėje, kol pradės kvepėti ir įgaus spalvą, nulupti odelę ir sukapoti. Tai patogu atlikti virtuviniu kombainu.

3. Sausainius galima pabarstyti druska ir kmynais. Tik saikingai berkite druskos.

4. Iškočiojus tešlą ir supjausčius juostelėmis galima apsukti obuolio skilteles. Po to jas aptepti kiaušinio plakiniu ir pabarstyti cukrumi ir cinamonu. Tai tobuli sausainiai prie kavos.

5. Labai stropiai ir pakankamai plonai iškočiojus tešlą. Supjausčius juostomis galima apsukti per pusę perpjautą bananą. Iškeptą dar šiltą bananą patiekti lėkštėje su plakta grietinėlė ar ledais, tirpintu šokoladu ar uogiene. Skanus ir šaltas.

6. Galima šia tešla apsukti perpjautą pusiau pienišką dešrelę.

Kepama 190-210˚C laipsnių temperatūroje 7-10 min. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ir sausainių storio.

Gintos Marčenkienės receptai
Sluoksniuotos salotos su lašiša, avokadais ir varške  
Reikės: 4 vnt. kiaušinių (kietai virtų), 180 g sūdytos lašišos (arba šaltai rūkytos), 180 g 9 proc. varškės (drėgnesnės, iš kvadratinių pakelių), 180 g fermentinio sūrio, 180 g majonezo („Daumantų“ „Karališko“, originalaus skonio), 2 vnt. avokadų (nedidelių), 1 rausvojo svogūno (vidutinio dydžio), 1 ryšelio krapų (arba svogūno laiškų), 0,5 citrinos.

Kiaušinius ir sūrį atskirai sutarkuoti burokine tarka. Lašišą supjaustyti smulkiais kubeliais. Avokadus perpjauti perpus, išimti kaulą, išskobti minkštimą ir supjaustyti nedideliais kubeliais, apšlakstyti citrinos sultimis. Svogūną smulkiai sukapoti.

Į lėkštę statyti nusegamą torto formos žiedą (18-20 cm skersmens). Sluoksniuoti salotas į lėkštę: pusė kiaušinių, pusė sūrio, aptepti trupučiu majonezo, tuomet lašiša, svogūnai, avokadai, patrupinti varškės, likę kiaušiniai, likęs sūris, aptepti trupučiu majonezo.

Smulkiai sukapoti žalumynus ir pabarstyti salotas. Palikti 1-2 valandoms šaldytuve.

Prieš patiekiant aštriu peiliu perbraukti tarp formos žiedo ir salotų, nuimti žiedą.

2020 04 03 55

Balta mišrainė kitaip
Reikės: plonai pjaustytos karštai rūkytos kiaulienos filė, 5 vidutinio dydžio bulvių, 2 vidutinio dydžio morkų, 2 kiaušinių, 2 raugintų arba marinuotų agurkų, 5 šaukštų konservuotų žirnelių, majonezas, 0,5 nedidelės galvutės svogūno arba svogūno laiškų, druskos, pipirų, krapų, petražolių.
Neskustas bulves ir morkas gerai nuplauname, ir išverdame atskiruose puoduose.

Nusunktas daržoves atvėsiname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Kietai virtus kiaušinius, raugintus agurkus taip pat supjaustome kubeliais. Svogūną smulkiai sukapojame.

Visus ingredientus dedame į dubenį, paskaniname druska, pipirais, užpilame majonezu ir sumaišome,

Ant kiaulienos filė dedame šaukštą baltos mišrainės ir susukame filė griežinėlį vamzdeliu.

Įdaryti kiaušiniai su kietuoju sūriu ir riešutais
Reikės: 6 kiaušinių, 120 g tarkuoto kietojo sūrio, 6-7 graikinių riešutų, 1-2 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų pipirų, majonezo.

Kiaušinius išverdame kietai (7-10 min), atvėsiname, nulupame, perpjauname pusiau. Šaukšteliu atsargiai išimame kiaušinių trynius, dubenėlyje sutriname juos šakute.

Dedame smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį, išspaustą česnaką, kapotus ar smulkintuvu susmulkintus riešutus ir majonezą. Išmaišome, pagardiname druska, pipirais.

Gautą kiaušinių įdarą šaukšteliu arba specialiu konditeriniu švirkštu dedame į kiaušinio baltymo puseles.

Įdaryti kiaušiniai (3 įdarų receptai)
Reikės I kiaušinių įdarui: kiaušinių trynių, džiovintų baravykų, svogūno, sviesto, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Džiovintus baravykus išverdame ir smulkiai supjaustome. Svogūną susmulkiname, pakepiname ant sviesto, dedame baravykus ir dar pakepiname. Baravykus sumaišome su kiaušinių tryniais ir majonezu, pagardiname druska ir pipirais.

Reikės II kiaušinių įdarui: kiaušinių trynių, rūkytos vištienos, šviežių žalumynų (krapų ar petražolių), majonezo, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Rūkytą vištą labai smulkiai supjaustome ir visus ingredientus sumaišome su majonezu. Galima įdarą pertrinti smulkintuvu.  

Reikės III kiaušinių įdarui: kiaušinių trynių, konservuoto tuno, majonezo, petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Tuną šakute ištriname su kiaušinio tryniais ir sumaišome su majonezu ir kapotomis petražolėmis. Paskaniname druska, pipirais. Prie šio įdaro tinka juodosios alyvuogės (papuošti).

Pasirinktą įdarą šaukšteliu dedame į kiaušinio baltymo puseles. Įdarytus kiaušinius puošiame majonezu, alyvuogėmis ar žalumynais.

2020 04 03 38

Lietuviška šaltiena
Reikės: 1 svogūno, 100 žirnelių juodųjų pipirų, 1 šaukštelio druskos, 1 petražolės šaknies, 4 kiaulienos kojų, 1 lauro lapo, 1,5 kg jautienos sprandinės arba mentės, 1 didelės morkos, 5 skiltelių česnakų.

Kiaulienos kojas nuplikykite verdančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jis apsemtų mėsą 2–3 cm. Pastatykite ant mažos ugnies ir užvirinkite. Kiaurasamčiu nuimkite putas.

Daržoves perpjaukite per pusę ir 5 min. apkepinkite ant sausos ir įkaitusios keptuvės. Dėkite jas į puodą ir virkite kartu su kiaulienos kojomis ant pačios mažiausios ugnies 5 val.

Į puodą dėkite jautieną, lauro lapą, juodus pipirus ir druską. Užvirinkite ir virkite dar 1,5–2 val. Iš puodo su kiaurasamčiu išimkite mėsą ir daržoves. Sultinį nukoškite per kelių sluoksnių marlę. Uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje.

Jeigu į šaltieną dėsite kiaulieną, pašalinkite visus kaulus, o pačią mėsą smulkiai supjaustykite. Taip pat supjaustykite jautieną ir susmulkinkite česnakus.

Supjaustytą mėsą dėkite į gilesnius indus, užbarstykite česnakus ir atsargiai, maža srove pilkite sultinį, švelniai maišydami šakute. Uždenkite maistine folija ir pastatykite į šaltą vietą.

Kai šaltiena sustings (priklausomai nuo indo dydžio, tai trunka apie 3–4 val.), buka peilio dalimi arba šaukštu atsargiai nuimkite į viršų iškilusius riebalus.

Apverskite lėkštę su šaltiena ant didesnio indo, uždenkite karštu rankšluosčiu ir supurtykite. Lėkšte turėtų lengvai nusiimti. Supjaustykite šaltieną porcijomis ir pateikite su krienais arba garstyčiomis.

Tai, kaip galutiniame variante atrodys šaltiena, priklauso nuo to, kaip supjaustysite mėsą. Jeigu itin smulkiai (pavyzdžiui per mėsmalę) – šaltiena bus labai „tanki“, beveik nepermatoma. Kulinarai rekomenduoja pjaustyti mėsą 0,5–0,7 cm gabaliukais.

2020 04 03 26

Velykinis zuikis
Reikės: 700 g maltos vištienos, 2 šaukštų miltų, 2 šaukštų manų, 1 kiaušinio, druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 lauro lapų, 1 šaukštelio vištienos prieskonių, 1 svogūno, 1 morkos, 1 saldžios paprikos, 1 šaukštelio petražolių, 10 putpelių kiaušinių.

 Į dubenį sudėkite maltą vištieną, pasūdykite, suberkite prieskonius, miltus, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, supjaustytą svogūną ir išmaišykite.

Likusias daržoves įmeskite į karštą vandenį, apvirkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Kepkite apie 50 min. orkaitėje.

Į kepimo formą įdėkite dalį paruoštos vištienos, tada sudėkite daržoves ir nuluptus putpelių kiaušinius ir uždenkite viską likusiu vištienos faršu.

Pašaukite viską į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 min.

Vištienos vyniotinis su sezamų sėklomis
Reikės: 3  vištienos krūtinėlių, 350 g faršo (350-400 g vištienos filė), 1 kiaušinio trynio, 2 skiltelių česnako, saujelės džiovintų slyvų, pipirų, druskos, 2 g kario, saujos sezamo sėklų, 2 g vištienos prieskonių.

Vištų krūtinėles sudėkite ant medinės lentelės, uždengtos polietilenine plėvele, ir labai plonai išmuškite. Faršą sumaišykite su smulkintu česnaku, kiaušinio tryniu, pipirais, druska, vištienos prieskoniais ir kariu.

Ant vištienos filė plonai paskleiskite faršą, ant viršaus sudėkite slyvas ir suvyniokite. Viršų pabarstykite prieskoniais ir sezamų sėklomis. Jei turite laiko, vyniotinį per naktį palaikykite šaldytuve. Paskui susukite į marlę, suriškite lininiu ar medvilniniu siūlu, dėkite į kepimo skardą, įpilkite stiklinę vandens ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

Jei kepant vanduo išgaruotų, įpilkite dar. Iškeptą dar karštą vyniotinį paslėkite ir laikykite per naktį šaltoje vietoje. Tada išvyniokite ir tiekite.

Mėsos drebučiai kitaip
Reikės 1 litrui drebučių: 1 kg mėsos su kaulais (kiaulienos, veršienos, vištienos), morkos, svogūno, petražolės šaknies, pusės saliero gumbelio, lauro lapelio, 5 kvepiančiųjų pipirų, druskos, 1-2 baltymų (sultiniui nuskaidrinti), 4-5 šaukštelių želatinos.

Iš mėsos ir kaulų, pridėjus prieskoninių daržovių ir prieskonių, išvirti sultinį. Išvirtą nukošti, palaikyti, kol šiek tiek atvės ir nusistos nuosėdos, nuo jų nupilti. Nugraibyti riebalus.

Jeigu sultinys neskaidrus, nuskaidrinti galima baltymu: jį išplakti, atskiesti stikline atvėsinto sultinio, supilti atgal į sultinį ir lėtai pavirinti.

Nukelti nuo ugnies, palaukti 10 minučių, kol nusistovės, ir perkošti.

Želatiną išbrinkinti užpylus šaltu vandeniu, sudėti į sultinį ir maišant pakaitinti, kol želatina ištirps.

Mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais, sudėti atgal į sultinį, dėti pjaustytų morkų, žaliųjų konservuotų žirnelių.

Išpilstyti į kiaušinių lukštus ar, jei norite – į indus, ir ataušinti. (Bukajame kiaušinio gale padarykite ertmes, per kurias supilsite drebučių masę.)

2020 04 03 41

Vištienos pyragas su daržovėmis
Reikės: 0,5 kg maltos vištienos, raudonosios paprikos, cukinijos, morkų, svogūno, kiaušinio, vištienos prieskonių, druskos, aliejaus formai sutepti.

Į maltą vištienos mėsą dėti smulkiai pjaustytą papriką, cukiniją, svogūną, sutarkuoti morką, įmušti kiaušinį ir viską pagardinti prieskoniais ir druska.

Apvalią kepimo formą su skyle viduryje sutepti aliejumi ir į ją sukrėsti masę.

Dėti į neįkaitintą orkaitę, nustatyti 200 laipsnių temperatūrą ir kepti 40-45 min.

2020 04 03 22

Velykinis daržovių ir kiaušinių pyragas
Reikės: 200 g morkų, 200 g šaldytų žirnelių, 250 g bulvių, 200 g jautienos (vištienos), 100 g obuolių, citrinos sulčių, druskos, maltų juodųjų pipirų, 6 šaukštų majonezo, 3 šaukštų grietinės,  
5 kiaušinių, 200 ml daržovių sultinio, 20 g želatinos.

Morkas, jautieną bei bulves išvirti ir supjaustyti kubeliais. Obuolius taip pat supjaustyti kubeliais ir apšlakstyti citrinų sultimis. Viską lengvai permaišyti. Kietai išvirti kiaušinius. Sumaišyti majonezą, grietinę, pipirus, druską.

Dalį masės pasilikti sumaišymui su želatina (1/3), o kitą dalį sudėti į dubenį su daržovėmis ir mėsa.

Išmaišyti (atsargiai). Sultinyje ištirpinti želatiną ir sumaišyti su atidėta grietinės-majonezo mase.

Supilti ant daržovių, išmaišyti.

Į formą įtiesti maistinę plėvelę (arba naudoti silikoninę formą). Dalį masės krėsti į formą, ant viršaus išdėlioti kiaušinius. Ant viršaus sudėti likusią masės dalį. Uždengti ir dėti į šaldytuvą kelioms valandoms.

Velykinė boba
Reikės: 600 g miltų, 50 g šviežių mielių, 250 ml pieno, 1 stiklinės cukraus ar cukraus pudros, 6 kiaušinių trynių, džiovintų vaisių (abrikosų, figų, razinų), prieskonių (kardamono, vanilės), kelių saujų lazdynų riešutų, migdolų, 150 g sviesto ar margarino.

Reikės glaistui: citrinos šviežių sulčių, 6 kiaušinių baltymų, 3–4 šaukštų cukraus pudros.

Pašildykite pieną ir įdėkite du šaukštus cukraus, mieles, įberkite kelis šaukštus miltų, išmaišykite ir padėkite šiltai, kad gerai iškiltų mielės.

Išplakite šešis kiaušinių trynius su cukrumi, o baltymus padėkite į šaldytuvą – jie vėliau pravers glaistui. Supjaustykite džiovintus vaisius ir apšlakstykite juos romu ar konjaku. Sutrinkite prieskonius, susmulkinkite riešutus.

Į didelį dubenį suberkite likusius miltus, iškilusias mieles, išplaktus trynius, džiovintus vaisius, riešutus ir prieskonius, išmaišykite tešlą šaukštu. Vėliau minkykite ją rankomis, kol nelips.
Palikite tešlą pakilti 30–40 minučių.

Ištepkite kepimo indą sviestu ar aliejumi, dar kartą lengvai išminkykite tešlą ir sudėkite ją į paruoštą formą. Uždenkite tešlą ir palikite kilti dar 30–40 minučių.

Kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 minučių.

Palaukite, kol pyragas atvės, tik tada išimkite iš formos. Paruoškite glaistą iš kiaušinių baltymų ir šviežių citrinos sulčių.

Glaistą tepkite, kai pyragas būna atvėsęs, papuoškite džiovintais vaisiais ir riešutais.

Obuolių sultyse keptas kalakutas
Reikės:  4–5 kg kalakuto, 5 l natūralių obuolių sulčių, 1 česnako galvutės, 10 g čiobrelių, 100 g alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Reikės garnyrui: 450 g ryžių, 1 cukinijos, 2 morkų, 1 svogūno.

Kalakutą įtrinkite druska, pipirais, česnaku ir čiobreliais. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir obuolių sultimis, kad kalakutas būtų apsemtas. Laikykite vėsioje vietoje 2 paras.

Uždengę folija kepkite 2–3 val. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Sūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Nuvalykite daržoves, supjaustykite kubeliais, sumaišykite su ryžiais ir apkepkite keptuvėje. Pagardinkite druska ir pipirais.

 

 

Į viršų