Grikių (perlinių kruopų, ryžių) blyneliai
Reikės: 2,5 stiklinės virtų grikių (perlinių kruopų, ryžių), nedidelės morkos, 1 svogūno, 2 kiaušinių, 3 šaukštų miltų, 0,5 stiklinės pieno, druskos, pipirų.

Morką sutarkuokite ir pakepinkite kartu su kubeliais supjaustytu svogūnu.

Į indą sudėkite grikius, morką su svogūnu, įmuškite kiaušinį, įberkite miltų, druskos, pipirų, supilkite pieną.

Viską gerai išmaišykite ir kepkite.

Perlinių kruopų salotos
Reikės: 2 stiklinių perlinių kruopų, 2-3 morkų, 1 stiklinės mėgstamų riešutų, džiovintų spanguolių, 4-5 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, 1 šaukšto balzaminio acto, 0,5 šaukštelio garstyčių, 1 šaukšto skysto medaus.

Iš vakaro perlines kruopas užmerkite iš vakaro į šaltą vandenį. Perlines kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje ir nukoškite.

Iš aliejaus, garstyčių, medaus, balzaminio acto ir trupučio druskos darykite padažą, viską išmaišykite.

Morkas nuskuskite, nuplaukite ir plonai sutarkuokite, suberkite į paruoštą padažą ir išmaišykite.  

Džiovintas spanguoles perliekite verdančiu vandeniu, palikite apdžiūti, vėliau dėkite į padažą.

Riešutus pakepinkite, sugrūskite ir visus komponentus išmaišykite.

2020 03 27 32

Avižinių dribsnių kotletai
Reikės: 0,5 pakelio avižinių dribsnių pakelio, 1 svogūno, juodųjų pipirų pagal skonį, druskos pagal skonį, 1 kiaušinio, karšto vandens.

Avižinius dribsnius užpilkite karštu vandeniu (kad apsemtų) ir palikite išbrinkti.

Įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, įberkite pipirų ir druskos.

Gautą masę išmaišykite ir su šauktu dėkite į su aliejumi įkaitintą keptuvę.

Kepkite iš abiejų pusių kol apskrus.

2020 03 27 22

Manų kruopų ir špinatų kukuliai
Reikės: 300 g špinatų, 10 g šviežių petražolių, 10 g šviežių krapų,  2 šaukštų miltų, 200 g riebios varškės,  50 g fermentinio sūrio, 200 g manų kruopų, 2 kiaušinių, žiupsnelio druskos, pipirų.

Špinatus sudėkite į sietą, nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite nuvarvėti.

Varškę sumaišykite su miltais, išplaktais kiaušiniais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu.

Įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį, susmulkintus žalumynus, špinatus.

Į šią masę įminkykite manų kruopas (kelis šaukštus pasilikite kukuliams pavolioti).

Drėgnais delnais formuokite pasirinkto dydžio kukulius, pavoliokite manų kruopose, dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 3–4 min.

Tiekite su ištirpintu sviestu ar grietine.

2020 03 27 33

Sorų kruopų apkepas su džiovintomis spanguolėmis
Reikės: 200 g sorų kruopų, 1,5 l pieno (galima atskiesti perpus su vandeniu), druskos, 100 g sviesto, 250 g džiovintų spanguolių.

Kruopas labai gerai nuplaukite, suberkite į verdantį pasūdytą pieną, sudėkite sviestą ir virkite, kol sutirštės.

Nukaitę įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas spanguoles ir košę sukrėskite į sviestu pateptą apkepo indą.

Paruoštą apkepą dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 min.

Tiekite karštą su grietine.

2020 03 27 14

Perlinių kruopų košė kitaip
Reikės: 200 g perlinių kruopų, 1 svogūno, 1 morkos, 1 paprikos, 6 saulėje džiovintų pomidorų, 1 mažos cukinijos, vištienos sultinio, petražolės, aliejaus kepimui, druskos, pipirų.

Smulkiai supjaustykite svogūną, morką, papriką, saulėje džiovintus pomidorus.

Cukiniją supjaustykite kubeliais.

Didelėje keptuvėje pakepiname daržoves, išskyrus cukiniją.

Apkepinus daržoves, pilame nuplautas perlines kruopas, vištienos sultinio, keptuvėje po dangčiu verdame  apie 20 min.

Sudedame cukinijų kubelius ir petražoles.

Plovas rytietiškai
Reikės: 300 g vištienos šlaunelių mėsos be odos, 300 g ryžių, 2 morkos, 3 česnako skiltelių, 0,25 šaukštelio ciberžolės, 3 anyžiaus žiedynų, 6 gvazdikėlių, 0,25 šaukštelio čili, 0,25 šaukštelio kumino, 0,25 šaukštelio kalendros sėklų, 0,25 šaukštelio kardamono sėklų, 0,5 cinamono lazdelės, druskos, aliejaus, vandens.

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, morkas kubeliais, česnakus itin smulkiai.

Troškintuve įkaitinkite aliejų, suberkite visus sausus prieskonius (kalendros ir kardamono sėklas prieš kepant sutraiškykite), kai pajusite stipriai sklindantį aromatą, suberkite vištos gabalėlius.

Šiems apkepus, suberkite morkas, česnakus.

Pamaišykite ir dar 5 minutes pakepkite.

Suberkite nuplautus ryžius, užplikykite vandeniu ir įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje kepkite 30 minučių.

Išjunkite karštį ir palikite dar 20 minučių trokšti.

2020 03 27 48

Greitas ir lengvas makaronų apkepas
Reikės: 250 g makaronų, 200 ml grietinėlės, 150 g šaltai rūkyto kumpio, 100 g sūrio, 2 kiaušinių, 0,5 šaukštelio raudonėlio, žiupsnelio druskos, pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 210°C laipsnių. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Kumpį supjaustykite, sūrį sutarkuokite.

Pusę sūrio ir kumpį sumaišykite su virtais makaronais. Sudėkite į kepimo indą. Grietinėlę ir kiaušinius išplakite su prieskoniais. Mišiniu užpilkite makaronus.

Kepkite 15 minučių orkaitėje, užberkite likusį sūrį ir kepkite dar 10 minučių.

2020 03 27 26

Į viršų