Marinuoti svogūnėliai – puikus priedas prie mėsos ir paukštienos patiekalų, tinka įvairioms salotoms bei mišrainėms, o jeigu kalbėtume apie lauko kepsnius, pavyzdžiui, šašlykus, jie tiesiog nepakeičiami. Marinuotų svogūnų stiklainėlis padės sutaupyti laiko užsukus netikėtam svečiui, ir kitais atvejais.

Žinoma, strategiškai tinkamiausias metas tokiam konservavimo būdui – ruduo, kai nuo daržovių, mūsų atveju – svogūnų, lūžta prekystaliai. Tada jų galima įsigyti daug ir labai pigiai. Tačiau būna ir taip, kad marinuotų svogūnų atsargos pasibaigia anksčiau nei sulaukiame naujo jų derliaus. Pagaliau keli kilogramai svogūnų – „ne karvė“ – galima visuomet nusipirkti, juolab kad nesame labai priklausomi nuo daržovių sezoniškumo.

Pabandymui pakaks 2 kilogramų nedidelių svogūnėlių (iki 2-2,5 centimetro skersmens), 70 g cukraus, 50 g druskos (paprastos, rupios, be jokių priedų), 200 ml obuolių acto (6 proc.), 1 litro vandens, 10 juodųjų pipirų, 3 gvazdikėlių, 3 sk. česnako, 1 cinamono lazdelės, 2-3 lauro lapų, 2 ąžuolo, serbentų, arba vyšnios lapų, krapų pagal skonį.

Geriausiai tam tiktų džiovinti krapų žiedynai, nors, jų neturint, nieko neprarasime vietoje krapų paimdami pusę šaukšto kalendrų sėklų.

Pats nuobodžiausias darbas – nulupti svogūnėlius. Galo nesimato... Tačiau esama čia šiokios tokios gudrybės: svogūnus pamerkite pusdieniui į šaltą vandenėlį, nepamiršdami kartkartėmis pamaišyti. Tada jie nusilupa lengviau. Jeigu reikia, pašaliname ir pažeistas svogūnų dalis, plėveles. Neturint mažų svogūnėlų, galma marinuoti didelius, prieš tai juos supjausčius peiliu žiedais ar pusžiedžiais. Vis dėlto nesmulkinti svogūnai stiklainiuose žiūrisi gražiau...

Taigi nuluptus svogūnus užpilame šaltu, pasūdytu vandeniu (1 litrui vandens 2 šaukštai druskos). Druska ištrauks drumstas svogūnų sultis.

Tada svogūnus dedame į verdantį vandenį. Geriausia dėti dalimis, nes dideli kiekiai ataušina vandenį ir tada sunku nustatyti laiką, kiek virti. Paprastai tokio dydžio svogūnams pakanka 2-3 minučių, praleistų verdančiame vandenyje. Nepervirkite, nes svogūnai ims irti. Po virimo iš karto kiaurasamčiu juos trumpam perkeliame į ledinį vandenį. Žiemą ledinio vandens gauti nesunku: išneškite kibirą vandens ir palikite pusvalandžiui lauke ar balkone. Štai jums ir ledinis vanduo. O šita operacija su kontrastingomis voniomis padeda pašalinti svogūnams būdingą kartumą.

Svogūnėlius talpiai ir lengvai paspausdami sudedame į sterilizuotus stiklainius. Geriausia imti nedidelius stiklainius, nes pradarius jų turinį tenka suvalgyti per 1-2 paras, kitaip svogūnėliai greitai ima gesti.

Liko tik pasiruošti marinatą. Tuo tikslu į puodą su vandeniu sudedame smulkintas česnako skilteles, lauro bei ąžuolo (ar kitokius) lapus, pipirus, cukrų, druską, cinamoną, gvazdikėlius. Užvirus suberiame krapus bei supilame actą, ir po 1-2 minučių nukaičiame.

Karštu marinatu užpilame stiklainiuose esančius svogūnėlius, kad neliktų oro tarpų, užsukame sterilizuotus dangtelius, apverčiame, pridengiame ir paliekame atvėsti. Po kelių dienų išnešame į rūsį ar į kitą vėsią vietą laikymui.

Ruošiant marinavimui didesnį svogūnėlių kiekį, be talkos sunkiai apsieisime.

Į viršų