Galisija – vienas iš Ispanijos regionų, o šis aštuonkojo paruošimo būdas yra bene pats populiariausias Ispanijoje.

Pirmiausia aštuonkojis kruopščiai nuplaunamas, pašalinamos akys: dvi paprastos ir trečioji – su kuria jis valgo. (Nepainioti su „trečios akies“ sąvoka induizmo religijoje). Kartais prekybininkai šią procedūrą atlieka patys ir jums nebereikės nieko panašaus daryti. Tada virtuviniu plaktuku aštuonkojį gerai išmušme iš visų pusių. Negailėkite laiko ir pastangų. Paruoštas jis bus tik minkštesnis.

Puode užverdame vandenį. Vandens turi būti pakankamai, kad galėtume panardinti visą aštuonkojį. Tada aštuonkojį „gąsdiname“ – laikome už „kapišono“ ir neskubėdami tris kartus keletui sekundžių panardiname į verdantį vandenį. Jeigu tas nustojo virti – palaukiame, kol užvirs. Tada vėl nardiname... Ketvirtą kartą aštuonkojį panardiname į verdantį vandenį ir, pridengę puodą dangčiu, paliekame virti. Ispanai įsitikinę, jog „gąsdinimas“ suteikia aštuonkojo mėsai švelnumo, nors žodis „mėsa“ gal čia ir ne visai tinkamas...

Ten pat įmetame vieną česnaką, nupjovę jo apačią, vieną peiliu perpus perpjautą (ne iki galo) svogūną ir gerą žiupsnį juodųjų pipirų (žirneliais). Virimo trukmė priklauso nuo aštuonkojo dydžio: nedideliam apie 500-700 g aštuonkojui užtenka 10-15 minučių, o štai 2 kg aštuonkojis verdamas apie 45 minutes. Jeigu peilis lengvai sminga – išvirė. Reikia atminti, jog patiekalo kokybei kenkia tiek per trumpas, tiek ir per ilgas virimas – jūros gėrybė sukietėja, tampa it guminė.

Kol aštuonkojis verda, nulupame keletą bulvių ir supjaustome skersai 6-7 mm griežinėliais. Išverdame jas atskirai, pasūdytame vandenyje.

Išvirusį aštuonkojį ištraukiame iš vandens. Valgiui tinka visas aštuonkojis: ir „kapišonas“, ir čiuptuvai, ir galva. Čiuptuvus, kaip geriausiąją aštuonkojo dalį, nupjauname ir supjaustome skersai, nestorais griežinėliais.

Atsargiai išgriebiame virtas bulves ir nulašinę dedame vienu sluoksniu ant medinio, apskrito padėkliuko. Jeigu tokio neturite – tiks ir plokščia lėkštė. Ant viršaus dedame čiuptuvų gabaliukus. Viską gausiai pabarstome aitriųjų paprikų (čili) ir raudonosios saldžiosios paprikos mišiniu bei druska. Pašlakstome alyvų aliejumi ir iš karto nešame ant stalo.

Į viršų