Riebi ir skani Atlanto skumbrė seniai užkariavo lietuvių skrandžius (vos neparašiau „širdis“). Egzistuoja šimtai patiekalų receptų, kaip paruošti šią žuvį. Galima virti arba kepti, troškinti, vytinti, sūdyti, marinuoti...

Skumbrė gali būti ir pasnininkiškas Kūčių stalo patiekalas. Pasninko esmė ne tik apriboti savo apetitus, bet ir skirti labdarai ar kitiems geriems darbams sutaupytus pinigėlius. Todėl omarai, vėžiai, austrės nors ir yra jūrų gėrybės, t. y. artimesni žuviai negu mėsai, tačiau pasninkui netinka, nes tai brangūs ir prabangūs produktai. Juos krimsdamas daug nesutaupysi... Kita vertus, ar daug lietuvių šiandien gali sau leisti tokią egzotiką?

Pristatau keletą nesudėtingų patiekalų su skumbrėmis.

Švelnaus skonio marinuota skumbrė
Reikės 2 didesnių šaldytų Atlanto skumbrių, nes šviežių vargu ar gausite, 250 ml vandens, svogūnų (pagal skonį), 6 gvazdikėlių, 1 šaukštelio juodųjų pipirų (žirnelių), keleto piestoje grūstų kvapiųjų pipirų, gero žiupsnio kalendros sėklų, 2 šaukšto aliejaus, 2,5 šaukšto obuolių acto, 1,5 šaukšto cukraus bei 2 šaukštų (be kaupo) druskos.

Žuvis atlaidiname. Išskrodžiame, išplauname šaltu vandeniu, pašaliname uodegas bei galvas ir supjaustome skersai, maždaug 2 cm gabaliukais. Perkeliame į marinavimui skirtą indą.

Vandenį užviriname, sudedame visus ingredientus (išskyrus actą) ir verdame 1 minutę ant nedidelės liepsnos. O tada nukaičiame ir supilame actą. Leidžiame marinatui atvėsti.

Kol marinatas aušta, nulupame vieną ar du svogūnus (čia jau kiek kas mėgsta) ir supjaustome pusžiedžiais. Tuomet juos sudedame į indą su žuvimi, sekdami, kad skumbrės gabaliukai ir svogūnas būtų susimaišę bei tolygiai pasiskirstę. Užpilame atvėsusiu marinatu.

Indelį uždengiame ir dedame į vėsią vietą – šaldytuvą, rūsį, verandą ar pan. Valgome jau kitą dieną ir, be abejo, čia labai tiktų virtos, karštos bulvės.

Gardi su daržovėmis marinuota skumbrė
Reikės 1 didesnės skumbrės. Išskrodžiame, išplauname šaltu tekančiu vandeniu, servetėle arba peiliu pašaliname juodas plėveles vidinėje dalyje, kurios gali suteikti žuviai kartumo. Tada aštriu peiliu supjaustome skumbrę skersai 1 cm gabaliukais. Būtent gerai išgaląstu, aštriu peiliu, nes atšipęs peilis ne pjaus, bet tik traiškys žuvį. Galvos ir uodegos neišmetame. Uodegą iš abiejų pusių  įpjauname giliai ir išilgai, kad geriau išsimarinuotų.

Ruošiame marinatą: svogūną supjaustome pusžiedžiais. Jo negailėti. Jeigu mėgstate svogūną, galima jo imti ir daugiau. Po to supjaustome pluoštą krapų su visais koteliais, susmulkiname 2-3 skilteles česnako, supjaustome nedidelėmis skiltelėmis 1-2 prinokusius pomidorus.

Viską sudedame į dubenį, užpilame aliejaus, 2 šaukštus obuolių acto, beriame pagal skonį maltų juodųjų pipirų ir tik dėl skonio – 4 šaukštus sojų padažo. Pasūdome. Kuo žuvis didesnė ir riebesnė, tuo daugiau druskos jai reikia. Druskos kiekio parinkimas – bene atsakingiausias viso proceso momentas, nuo kurio priklausys patiekalo skonis. Galiausiai viską labai gerai suminkome rankomis, kad daržovės išskirtų sultis.

Tada paruoštu marinatu užpilame dubenėlyje esančius žuvies gabaliukus, išmaišome ir paliekame marinuotis mažiausiai 2 valandas. Per tą laiką marinate esančią skumbrę būtina pamaišyti kas 20 min. kad procesas vyktų tolygiai.

Marinuotus skumbrės gabaliukus dedame į silkinę arba kitokią lėkštę, puošiame marinuota galva ir uodega, žalumynais. Marinato likučius protingiausia bus išpilti. Nors kai kurie autoriai siūlo juos patiekti atskirame dubenėlyje, šito nerekomenduoju, nes man jie pasirodė baisiai neskanūs...

Ant žarijų kepta skumbrė
Gali būti, kad žiemos švenčių metu sumanysite išvykti į gamtą arba, turėdami galimybę, savo kieme iškūrensite kepsninę. Tokiam atvejui siūlau puikų patiekalą – ant žarijų keptas skumbres. Tam bus reikalingos 2 riebios skumbrės, druska, šviežios citrinos sultys, 1 citrina, malti pipirai, 1 šaukštas aliejaus, po truputį krapų, svogūnų laiškų, petražolių, 1 stiklinė natūralaus jogurto, 1 šaukšto (su kaupu) gerai susmulkintų migdolų, 2-3 šaukštų riebesnės grietinėlės, juodųjų pipirų.

Šaldytas skumbres reikia atlaidinti (geriausia palikti per naktį kambario temperatūroje, jei tik namuose neturite katinų), po to išskrosti, išplauti, nusausinti popierinėmis servetėlėmis, pasūdyti ir pašlakstyti citrinos sultimis. Palikti 30 minučių pastovėti.

Per tą laiką stambiai supjaustome žalumynus, sudedame į dubenėlį, pašlakstome aliejumi ir išmaišome. O gautuoju žalumynų įdaru prikemšame abi žuvis, prieš tai įspraudę po kelis citrinos griežinėlius. Jeigu įdaras byra – žuvų pilvo ertmes užsandariname mediniais dantų krapštukais.

Paruoštas skumbres dedame ant grotelių ir kepame iš abiejų pusių ant žarijų maždaug po 5-7 minutes, vartydami. Ilgiau kepant žuvys gali išsausėti. Būtina sekti, kad žarijų temperatūra nebūtų per aukšta – žuvų šonai ims degti. Tuo tikslu kepimo aukštyje laikome ištiestą delną ir skaičiojame sekundes iki to momento, kol ranka gali kęsti kaitrą. Jeigu praeina 1-2 sekundės – temperatūra per aukšta. Jeigu 3 sekundės – temperatūra kepimui tinkama. 4 sekundės – kiek žemoka, bet žuvis iškeps, o 5 ir daugiau sekundžių – kepimo temperatūra per maža.

Darome padažą. Geriausia tai atlikti namuose arba bent jau kavamale sumalti migdolus iki rupių miltų pavidalo. Toks ruošinys taupys mūsų laiką. Dubenėlyje sumaišome jogurtą su grietinėle, migdolus, druską bei maltus juoduosius pipirus. Galima įpjaustyti truputį česnako, įtarkuoti citrinos žievelės (geltonąją dalį) arba įberti smulkintų  krapų (pasirinktinai), tačiau tai nėra būtina.

Keptas skumbres tiekiame su migdolų padažu. Atskirai paduodame šviežias daržoves, raikytą batoną arba folijoje keptas bulves. Tai labai sotus ir skanus patiekalas.

2018 12 21 34

Ant žarijų keptos skumbrės. Tiekiamos su migdolų padažu.
Autoriaus nuotr.

 

Į viršų