Kodėl trinta? Matyt todėl, kad mūsų mamos ir močiutės apvirtus moliūgus trynė per sietą, o tokių technikos stebuklų kaip smulkintuvas (blenderis) arba virtuvės kombainas tada dar niekas nežinojo. Atsiradus elektriniams virtuvės pagalbininkams, nuobodus darbas – trynimas rankomis atkrito. Tačiau pavadinimas paliko. Kita vertus dar ir dabar pasitaiko receptų, kuriuose daržoves siūloma sutrinti per sietelį...

Šiaip ar taip moliūgą arba (kur kas dažniau) jo dalį nužievinkite, pašalinkite sėklas ir aplink jas esantį plaušuotą minkštimą. Tada supjaustykie maždaug 2x2x2 cm kubeliais. Kiek reikės moliūgo – keblu atsakyti. Priklausomai nuo individualaus skonio, nuo sriubos kiekio ir jos tirštumo. Sakyčiau, trims-keturioms porcijoms reikėtų apie 1 kilogramo moliūgo.

Moliūgo gabaliukus sudėkite į puodą ir užpilkite apie 1,7 litro vandens. Užkaiskite.

Ten pat sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytas dvi bulves. Nors sriuba ir moliūgų, bulvės nepakenks – jos suteikia sriubai tirštumo, struktūrą ir, žinoma, papildomo skonio. Čia tas atvejas, kai bulvėmis sriubos nepagadinsime.

Tegul visa tai paverda apie 20 minučių. Per tą laiką daržovės turi pakankamai suminkštėti. Tada puodo turinį susmulkiname (sublenderiuojame) iki tyrės pavidalo. Pasūdome. Jeigu mėgstate, galite įspausti truputį česnako, pagardinti maltais pipirais.

Štai ir viskas. Panašiu būdu galima virti ir kitokias trintas sriubas, pavyzdžiui, cukinijų arba aguruočių.

Tiekiame su grietine ir baltos forminės duonos skrebučiais arba batonu.

Į dubenėlius išpilstytą sriubą dekoruojame žalumynais, tokiais kaip petražolių lapeliai, krapai, pjaustyti poro gabaliukai. Pabarstome džiovintais svogūnais.

Skanaujame!

Į viršų