Ir taip, ko mums reikės verdant šią visai neprastą sriubą? Visų pirma riebesnės mėsytės. Tinkamiausia būtų avienos šonkauliukai. Jeigu avių neauginate ir nelabai žinote, kur jų nusipirkti, teks vartoti kiaulieną. Riebesnė kiauliena – puiki išeitis. Esmė ta, kad barčiai, kopūstai ir kitos panašios sriubos labai „mėgsta“ riebalus. Jeigu jų mažai – sriuba bus neskani. Tik nekviestam svečiui pavaišinti...

Dar reikės pluošto burokėlių lapų, geriau tinka jaunesni, bet ir didesni sriubos nesugadins. Lapus nuplauname bei supjaustome peiliu gana smulkiai su visais koteliais.

Mėsą nuplauname, jeigu reikia kiek pasmulkiname ir užkaičiame. Užvirus nuovirą išpilame lauk, nes jo išvaizda ir aromatas tikrai nėra gurmano svajonė. Tada mėsą darsyk nuplauname ir vėl užkaičiame. Užvirus nugriebiame putas ir sumažiname liepsną. Pasūdome, įmetame nedidelį svogūnėlį (nelupame) ir tegul sau verda. Jeigu puode aviena, virs 1,5-2 valandas, o kiauliena išverda greičiau.

Kai mėsa suminkštėja, o iki apskaičiuotos virimo pabaigos lieka apie pusvalandį, įpilame kelis šaukštus obuolių acto ir sudedame supjaustytus burokėlių lapus. Nepersistenkite su actu. Išimti būtų labai sudėtinga... Padidiname liepsną, kad greičiau užvirtų, o po to vėl sumažiname – tegul sau toliau pamažu kunkuliuoja.

Užkaičiame bulves. Jos turėtų išvirti vienu metu su sriuba. Skirkime tam pusvalandį.

Visai į virimo pabaigą lapinius barščius pagardiname lauro lapais, juodaisiais bei kvapiaisiais pipirais. Tinka ir vienas kitas gvazdikėlis. Darsyk ragaujame, ar ko netrūksta? Jeigu reikia, skonį subalansuojame actu, cukrumi ir druska. Po keleto minučių nukaičiame. Kauliukus išgriebiame kiaurasamčiu – juos paduosime atskirai, po sriubos.

Tiekiame su virtomis bulvėmis ir grietine.

Bulves užtenka paprasčiausai išvirti ir  nusunkus pabarstyti krapais. Tačiau bulvės bus kur kas skanesnės, jeigu keptuvėje su svogūnu pakepinsime kubeliais pjaustytus rūkytus lašiniukus (apie 50 gramų) ir saują grybų. Aš tam naudoju kelmiukes. Bulves nusunkus ir nugarinus, keptuvės turinys suverčiamas ant jų ir išmaišoma. O čia jau kaip tik tas atvejas, kai ir liežuvį galima praryti!

Į viršų