Šparaginės pupelės – vertingas ir nekaloringas dietinis produktas. Jose gausu vitamino C, folinės rūgšties, B grupės vitaminų. Taip pat geležies, magnio, chromo, kalio, kalcio, sieros, fosforo, kas yra labai naudinga sveikatai bei normaliai organizmo medžiagų apykaitai. Sergantys virškinamojo trakto ligomis šparagines pupeles turėtų vartoti atsargiai.

Šparaginėse pupelėse daug lengvai pasisavinamų baltymų ir angliavandenių. 100 gramų šių pupelių yra tik 25 kalorijos. Taigi išsivirus galima jų valgyti „kiek lenda“ ir nebijoti priaugti papildomo svorio.

Yra daugybė visokių valgių su šparaginėmis pupelėmis. Šiandien pakalbėsime apie du iš jų.

Keptos šparaginės pupelės
Reikės 1 kg šparaginių pupelių, 2 šaukštų lydyto sviesto, kuris kažkodėl lietuvių vadinamas indiškai – ghi. Neturite lydyto sviesto? Naudokite paprastą, tik dėkite jo kiek daugiau, maždaug 2,5 šaukšto. Dar reikės druskos, maltų juodųjų pipirėlių ir kelių česnako skiltelių.

Pirmiausia nuplauname pupeles ir pašaliname kotelius, tiksliau jų likučius. Kai kur siūloma nukarpyti ir ūselius, tačiau tam didesnio reikalo nėra – jie minkšti, nedideli ir nė kiek negadina bendro vaizdo, netgi suteikia šiokį tokį vizualų pikantiškumą. Bet jeigu manote kitaip – čiupkite žirkles ir pirmyn!

Geriausia patiekalui naudoti jaunas, pieninės brandos šparagines pupeles. Bet tokių ne visada gausime, jeigu tik patys jų neauginame. Tinka ir senesnės, tačiau, prieš kepant, jas teks apvirti pasūdytame vandenyje apie 15–20 minučių, o jaunas dedame tiesiai į keptuvę su riebalais.

Kepame apie 20 minučių, nuolat maišydami, kol pupelės netampa minkštos ir skanios. Jeigu reikia pabarstome druska, maltais pipiriukais, išspaudžiame česnako skilteles ir dar pakepiname apie dvi minutes, žinoma, nepamiršdami pamaišyti.

Štai ir viskas. Nukaičiame ir nešame ant stalo. Paprastai pupelės valgomos rankomis ir be jokių kitų priedų. Jeigu visų nesuvalgysite, padėkite šaltai. Kitą dieną jos sueis  net ir nešildytos. Skanaus.

Šparaginės pupelės pomidorų padaže (žiemai)
Irgi neprastas receptas, puikus priedas prie makaronų, mėsos ir žuvies valgių.

Reikės 2 kg sunokusių pomidorų, 1,3 kg šparaginių pupelių, 6 šaukštų cukraus, 2 šaukštų druskos, 3,5 šaukštų aliejaus ir 4 šaukštų acto (9 proc.), o taip pat ir prieskonių: juodųjų ir kvapiųjų pipirų pagal skonį, kalendrų sėklų, česnako.

Prieš pradėdami darbus sterilizuokite šešis 0,5 litro stiklainius bei dangtelius. Nurodytam produktų kiekiui jų turėtų užtekti.

Nuplautus pomidorus kiek pasmulkinkite peiliu ir sumalkite mėsmale. Galima susmulkinti ir smulkintuvu, tik nereikėtų persistengti, nes turi likti smulkutės šių daržovių frakcijos.

Pomidorų masę užkaiskite, ir kai tik ji užvirs, sudėkite druską bei cukrų, supilkite aliejų ir actą.

Po poros minučių į puodą suverskite paruoštas šparagines pupeles – su nukarpytais koteliais ir (ilgesnes ankštis) padalintas į 2–3 dalis.

Palaukite, kol vėl užvirs ir toliau virinkite apie 30 minučių, tačiau, jeigu konservuojate senesnes ankštis, gali jas tekti virti ir dar ilgiau – kol visai suminkštės, tik jokiu būdu neturėtų imti tižti.

Kaip ir dažną viralą, pupeles reikia laikas nuo laiko pamaišyti.

Į pabaigą paragaukite skonį dar sykį. Pomidorų masė, kurioje virė pupelės turėtų būti malonaus saldžiarūgščio skonio. Jeigu ne, skonį pareguliuokite įdėdami cukraus, druskos arba įpildami papildomai truputėlį acto.

O kol pupelės linksmai verda puode, į sterilizuotus stiklainius sudedame prieskonius, įtrėškiame po skiltelę česnako ir kiaurasamčiu sudėliojame pupeles. Tada stiklainius sklidinai užpildome skysčiu, kuriame virė pupelės bei užsukame sterilizuotus dangtelius ir apverčiame. Papildomai stiklainių su visu turiniu sterilizuoti nebereikia.

Stiklainius uždangstome storesniu audiniu ir paliekame atvėsti. O tada užklijuojame etiketes ir po paros kitos išnešame į rūsį.

2018 08 03 04

Konservuotomis šparaginėmis pupelėmis galima smaguriauti ir žiemą.
Autoriaus nuotr.

 

Į viršų