Cukinijos jau seniai tapo neatsiejama visokių patiekalų dalimi. Šios daržovės pas mus atkelaivo iš Amerikos kartu su pirmųjų didžiųjų geografinių atradimų epocha. Savo tėvynėje buvo valgomos tik laukinių cukinijų sėklos ir jos pačios būdavo auginamos botanikos soduose kaip dekoratyvūs augalai. XVIII amžiuje italai sumąstė, kad jaunos cukinijos visai tinka maisto patiekalams ir ėmė jas naudoti kulinarijoje...

Cukinijos puikiai tinka dietiniams valgiams, nes yra labai lengvai organizmo pasisavinamos, o 100 gramų šios daržovės turi vos 16 kalorijų.

Cukinijos tinka vaikų ir ligonių mitybai, taip pat ir tiems, kas siekia atsikratyti viršsvorio.

Šiose daržovėse daug kalio, ląstelienos, fosforo ir kalcio, vitamino C ir B grupės vitaminų, taip pat vitamino A. O karotino cukinijos turi net daugiau negu morkos.

Tinkamiausios maistui – jaunos cukinijos. Jų skonis geriausias. Nors Lietuvoje nuo seno pardavinėjamos ir peraugusios, „sumedėjusios“ cukinijos, iš kurių išvirtume, na, nebent košę...

Be cukinijų neįsivaizduojama Viduržiemio jūros šalių virtuvė. Iš cukinijų galima paruošti gausybę skaniausių patiekalų – nuo šventinių iki kasdienių valgių.

Cukinijų griežinėliai kepti su faršu
Ruošiame faršą. Tinka toks, kuris jums labiausia pagal skonį: kiaulienos, jautienos, paukštienos, kalakutienos. Apie 800 gramų faršo pasūdome, įmušame kiaušinį, pabarstome maltais pipirais ir savo mėgstamais prieskoniais. Suminkome ir leidžiame pailsėti šaldytuve bent valandą.

Jaunas cukinijas nuplauname, peiliu nupjauname galus ir supjaustome maždaug 1,5 centimetrų storio griežinėliais. Sudedame į riebalais suteptą kepimo skardą ir pabarstome druska.

Ant viršaus dedame po faršo rutuliuką ir lengvai paspaudžiame pirštais, kad tas kiek susiplotų. Aplink ir į tarpus dedame druska ir kmynais pabarstytų bulvių skilteles.

Tada skardą pašauname į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 30–40 minučių. Jeigu neskaičiuojate kalorijų, į kepimo pabaigą faršo viršų galima apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu, tačiau ir be jo patiekalas būna labai skanus ir sotus.

Tiekiame su raugintomis arba šviežiomis daržovėmis bei kartu iškeptomis bulvytėmis.

Cukinijų salotos
Salotoms tinka tik jaunos cukinijos. Jas nuplauname ir supjaustome nedideliais kubeliais. Odelės nelupame. Taip pat įpjaustome žalumynų: krapų, petražolių ir svogūno laiškų. Nepamirštame tokių ingredientų, kaip malti pipirėliai ir druska, smulkinta svogūno galvutė ir kelios skiltelės česnako.

Galiausiai cukiniją su daržovėmis užpilame trupučiu obuolių acto ir keliais šaukštais alyvuogių aliejaus. Išmaišome ir į šaldytuvą!

Salotų receptas atklydo iš saulėtosios Italijos, ir jame primygtynai raginama prieš valgant salotas atvėsinti. Nedrįstu prieštarauti. Kai lauke tokia kaitra, vėsios daržovės burnoje – anaiptol ne kvailas sprendimas!

Valgome su mėsos, paukštienos arba žuvies patiekalais. Skanaus!

2018 08 03 36

Su faršu keptos cukinijos – sotu ir skanu.
Autoriaus nuotr.

 

Į viršų