Šis receptas mus pasiekė iš Bavarijos, Vokietijos regiono, kuriame šitas patiekalas itin populiarus. Bavarietiškai kepta karka būna minkšta ir su traškia odele. Ją ragavusieji teigia, kad valgant peilio net nereikia – mėsa puikiai atsiskiriama šakute.

Ko reikės? Žinoma, visų pirma įsigykite 1–1,3 kg karkos, česnako, 1–2 svogūnų, druskos, pipirų, kmynų ir iki 1 litro tamsiojo alaus.

Įsigytąją karką (kaip pasirinkti pasakosiu kiek vėliau) padėkite nesupakuotą nakčiai į šaldytuvą – tegul apdžiūva.
Atėjus metui kepti, orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Dėkite karką į riebalais suteptą skardą, ant stambiai pjaustytų svogūnų, nupjautąja puse į apačią (Geriausia rinktis nedidelę kepimo skardą, aukštais kraštais). Karką sutepkite minkštu sviestu, gerai įtrinkite druska, kmynais, pipirais ir česnaku. Pašaukite į orkaitę ir kepkite valandą.

Po to į skardą supilkite alų. Kai odelė taps traški, nuo to momento kas 30 minučių ją palaistykite alumi. Iš viso karka kepa apie 4 valandas.

Kuomet temperatūra karkos viduje pasieks 90 laipsnių, temperatūrą orkaitėje padidinkite iki 230 laipsnių maždaug 10–15 minučių. Tai karkai suteiks rusvą traškią odelę. Po to traukite karką iš orkaitės ir serviruokite.

Keletas patarimų
Rinkdamiesi karką prekyvietėje atkreipkite dėmesį, kad ji būtų mėsinga ir mėsos joje būtų daugiau negu riebalų. Atkreipkite dėmesį ir į karkos odelę –  kuo ji šviesesnė, tuo geriau. Be to karka turi būti nuo galinės kojos, ne tik tokia esti mėsingesnė. Iš prekinių kojų karkų paprastai ruošia sriubas bei šaltieną. Ir, savaime aišku, kepimui renkamės ne rūkytą, bet šviežią karką.

Prieš kepant odą reikėtų gerai nuplauti, pagramdant peiliu. Nepalikite ant karkos ir veterinarijos tarnybos antspaudų – jie gali sugadinti apetitą...

Jei vis tik įsigudrinote nusipirkti seno gyvulio mėsą, ją reikia išmirkyti keletą valandų pasūdytame vandenyje.
Prieš kepant orkaitėje, karką būtina pamarinuoti acto ir vyno marinate. Beje, vietoje marinavimo galima karką tiesiog apvirti, o gautame sultinyje paruošti gardžią žirnių sriubą.

Nedidelė karka arba jeigu ji sukapota į gabalus beverdant gali suirti. Kad taip neatsitiktų, prieš verdant ją reikėtų susukti į marlę.

Dažniausiai kepta kaulienos karka paduodama su žirniais, raugintais kopūstais arba virtomis bulvėmis, bulvių kukuliais arba keptomis rūgščių obuolių skiltelėmis. Taip pat nepamirškite pabarstyti garnyro kapotais krapais bei pašlakstyti sultimis, kurios išsiskyrė bekepant karką.

Į viršų