Lapiniai kopūstai (kale) labai vertinga daržovė, vadinami „vegetarų jautiena“ ir kitokiais epitetais. Iš jų daromos salotos, troškiniai, verdamos sriubos... Tik kad pirmąsyk susidūrus su lapiniais kopūstais dažnam tautiečiui iškyla kone leniniškas klausimas: ką daryti?
Bene vienas iš paprasčiausių būdų – paruošti lapinių kopūstų traškučius. Greita, nesudėtinga, visi produktai be abejonės yra jūsų virtuvėje, žinoma, jeigu tik turite pačių lapinių kopūstų...
Kopūstų lapeliai nuplaunami ir nudžiovinami. Vienam kartui imkite jų tiek, kad laisvai tilptų į kepimo skardą. Labiausiai tinka jauni lapeliai, bet jeigu jie spėjo ūgtelėti tiek, kad savo ilgiu labiau primena asilo ausis, teks juos peiliu supjaustyti į 2–3 dalis ir pašalinti storą šerdį, kuri nespės sudžiūti kartu su lapais.
Į dubenėlį pilame šaukštą aliejaus, geriau tokio, kuris neturi savo aromato – alyvuogių, rapsų... ir pirštų galiukais kiekvieną lapelį suvilgome bei išmasažuojame aliejumi iš abiejų pusių. T. y. lapeliai turi būti pasidengę riebalais, bet ne tiek, kad aliejus nuo jų lašėtų – tik vos vos.
Dabar lapinio kopūsto lapus dedame į skardą vienu sluoksniu. Pabarstome (saikingai) druska ir pašauname į 180 laipsnių temperatūros orkaitę maždaug 15 minučių. Vėl ir vėl primenu, jog kiekviena orkaitė yra vis kitokia, tad temperatūrą ir skrudinimo laiką jums gali tekti pasikoreguoti – priderinti savajai orkaitei. Gerai paskrudę lapiniai kopūstai būna traškūs, žalsvai rudi, rusvi, rudi, tik jokiu būdu ne juodi.
Kai išbandysite „bazinį“ receptą, sekantį kartą galite paeksperimentuoti su prieskoniais, t. y. prieš kepant lapelius apibarstyti ne tik druska, bet ir malta aitriąja paprika, maltais kuminais ir viskuo, ką pakuždės fantazija.
Skanu ir jokios chemijos. Praktika rodo, jog lapinių kopūstų traškučiai ilgai ant stalo neužsibūna...