Yra tekę išbandyti galybę visokių šašlykų marinavimo būdų, kartais net labai egzotiškų. Apie vieną iš jų yra šios dienos tema. Tai šašlykų marinavimas kavoje. Iš karto skubu pareikšti, jog valgydami kavos skonio tikrai nejusite kaip ir žvalinančio jos efekto. Galima valgyti ir prieš miegą – nežinau, ar tai sveika, bet miegosite palapinėse kaip kūdikėliai...

Taigi šašlykams skirtą mėsą supjaustome stambokais gabalėliais. Stambiau supjaustyta mėsa perkepa tolygiau, neišdžiūva  ir neima svilti taip greitai, kaip maži gabaliukai. Sudedame į indą, kuriame marinuosime.

1 kilogramui mėsos burokine tarka sutarkuojame 2 stambesnius svogūnus ir tarkius supilame ant mėsos. Pagardiname prieskoniais: geru žiupsniu džiovinto baziliko, trupučiu rozmarino, žiupsniu maltų juodųjų pipirų, užpilame 2 šaukštais aliejaus ir gerai rankomis viską išmaišome bei išmasažuojame.

Verdame kavą: du tris kupinus šaukštelius maltos kavos užpilame 0,5 litro verdančio vandens, pasūdome puse šaukšto druskos be kaupo (kava turi būti sūri, tačiau ne persūdyta) ir paliekame pritraukti 10 minučių. Tada dar karštą kavą supilame ant šašlykų. Išmaišome.

Kai atvės, šašlykus uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą. Turi pastovėti kelias valandas, o dar geriau – per naktį.

Šašlykus kepame suvėrę ant iešmų, maždaug per 10 centimetrų virš žarijų, nuolat vartant, kaip ir visus kitus šašlykus. Kalbama, jog šitoks šašlykų marinavimo būdas mus pasiekė iš Meksikos.

Kavoje marinuoti šašlykai pasižymi savita spalva, geru aromatu bei švelnia struktūra.

Jeigu turite „kiaurą“ lauko kepsniams skirtą kepurę, prie šašlykų galite paruošti puikaus daržovių garnyro. Tinka beveik visos daržovės: morkos, bulvės, cukinijos, baklažanai, aguruočiai ir kt. Šakniavaisius būtina iš anksto apvirti, kitaip nespės iškepti drauge su kitomis daržovėmis.

Nuvalytas, supjaustytas šiaudeliais ir (jeigu reikia) apvirtas daržoves dedame į dubenį, pašlakstome aliejumi, pabarstome druska, kmynais, maltais pipirais ir gerai išmaišome.

Metui atėjus, daržoves kepame sukrėtę į tam skirtą keptuvę, uždėję ant šašlykinės arba kepsninės. Nepamirštame kartkartėmis pamaišyti, nes gerai kepa tik keptuvės apačioje esančios daržovės. Kepame, kol keptuvės turinys visiškai suminkštėja ir kiek apskrunda. Tiekiame kartu su šašlykais.

Į viršų