Tikslesnis  produkto pavadinimas būtų „ilgesniam laikymui“, nes nebūtinai stiklainių turinį ištuštinsite žiemą, tačiau jau kaip yra...

Žinoma, visiškai teisėtas būtų jūsų klausimas: o kuriems galams apskritai konservuoti ridikėlius? Juk esama šviežių? Atsakau: turėti po ranka paruoštų valgymui savo daržovių – ne tik pigiau, bet ir skaniau bei sveikiau. Juolab, kad didesnių, kiek peraugusių nėra kur dėti, lieka tik išmesti. O jeigu ir šitai jūsų neįtikino, atsakysiu maestro D. Banionio suvaidinto herojaus žodžiais: „Kiekvienas savaip kovoja su nuoboduliu.“

Mūsų užmačioms realizuoti reikės 1 kg ridikėlių (aš naudojau baltuosius, bet tinka visokie), pluoštelio šviežių krapų, 1 litro vandens, 5 skiltelių česnako, po 5 vnt. juodųjų ir kvapiųjų pipirų, 1  šaukštelio kalendrų sėklų, 2 šaukštų acto (9 proc.), 2 lauro lapų, 2 šaukštų druskos (su la-a-a-bai nedideliu kaupu).

Nuplautus ridikėlius supjaustome maždaug 2 milimetrų storio griežinėliais.

Į sterilizuotus stiklainius dedame lauro lapus, pipirus bei ridikėlius (iki pusės stiklainio). Tada dedame keletą krapų šakelių ir toliau vėl ridikėlius, bet ne iki kraštų, o kiek mažiau. Paskiausiai po stiklainius paskirstome griežinėliais pjaustytas česnako skilteles.

Kitas etapas – ruošiame užpilą. Tam prikaistuvyje užviriname litrą vandens, ištirpiname druską ir paskiausiai supilame actą. Tuomet karštu užpilu iš karto sklidinai pripildome stikainius su ridikėliais.

Atsargiai stiklainius perkeliame į platesnį puodą, kurio dugne patiesta skepeta, ir pridengiame dangteliais, bet neužsukame. Tada į puodą pilame vandens, kad jo lygis maždaug 2–3 centimetrais nesiektų stiklainių viršų.

Užkaičiame, o kai vanduo puode užvirs, liepsną sumažiname. Taip verdame 20 minučių.

Po visko stiklainius atsargiai ištraukiame, jeigu reikia, pilame karšto užpilo sklidinai ir užsukame sterilizuotais dangteliais. Stiklainius apverčiame dugnais į viršų ir, pridengę storesniu rankšluosčiu, paliekame atvėsti.

Kaip ir viskas. Beliko užklijuoti etiketes. Ir tai ne smulkmena. Net jei dabar puikia žinote, kas viduje, praėjus kiek laiko tikrumas savo žiniomis žymiai silpnėja, ypač, jei sandėliuke laikote šimtus stiklainių su grybais, uogienėmis, kompotais, konservuotomis daržovėmis.

Beje, skanauti konsevuotus ridikėlius rekomenduojama tik po 1–2 mėnesių.

Į viršų