Kokia gi vasara be lauko kepsnių? Todėl prie šitos temos grįšime tikrai dar ne sykį. Juolab, kad dar pats geriausias kepimo būdas anksčiau ar vėliau nusibosta, ir šeimynai reikia vis „kažko naujo“.

Pradėkime nuo mėsos. Nepagailėkite laiko ir pinigų nusipirkti šviežios, jauno gyvulio mėsos. Tinka išpjova arba kumpis. Tik jis neturi būti plėvėtas, gyslotas, ar seno gyvulio. Prastos mėsos neišgelbės ir pats gudriausias marinatas, kad ir toks, kurio receptą pirmąkart ant Fudzijamos kalno šlaito tekant saulei užrašė samurajus Sise Kaka.

Pradėkime nuo produktų. Šašlykams reikės 800 g jautienos išpjovos, druskos, 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, džiovintų rozmarinų pagal skonį, 1 nesaldaus obuolio, 2 svogūnų, 1 šaukšto obuolių acto, 1 šaukštelio kalendrų sėklų, 2 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2  šaukštelių maltos saldžiosios paprikos miltelių. Vietoje garnyro – lavašas arba balta forminė duona, o taip pat ir daug šviežių žalumynų.

Mėsą supjaustome nedideliais gabalėliais. Sudedame į puodą arba į gilesnį dubenį.

Tada plonais griežinėliais supjaustome svogūnus ir suverčiame ant mėsos.

Ruošiame marinatą: obuolį smulkiai sutarkuojame, išspaudžiame sultis ir supilame ant mėsos. Pipirus ir kalendros sėklas sugrūdame piestoje, tačiau ne iki miltelių pavidalo, rupiau.

Visa tai ir likusius prieskonius supilame ant mėsos ir rankomis gerai išmaišome, net kiek paminkome. Tada pridengiame dangčiu arba maistine plėvele ir paliekame šaldytuve pastovėti. Geriausia marinuoti per naktį, bet, jei aplinkybės verčia, galima ir trumpiau.

Mėsą suvėrę ant iešmų, pirmąsias 5 minutes kepame vartydami aukšesnėje temperatūroje, kol mėsos gabaliukų paviršius taps rusvas, o paskui – vidutinėje iki iškeps. Paprastai tas trunka pusvalandį, daugiau ar mažiau.

Pernelyg ilgai kepti neapsimoka, nes gerai mėsai 30 minučių – pakanka, o jei mėsa nekokybiška, nieko nelaimėsite net kepdami iki Kalėdų.

Nepamirškite šviežių daržovių, mėgstamo padažo ar pan.

Gero apetito!

Iš kokybiškos mėsos tinkamai iškepti jautienos šašlykai niekuo nenusileidžia įprastiems – iš sprandinės, o sveikatos požiūriu gal net ir juos lenkia.

Į viršų