Reikės 1 žiedinio kopūsto, 2 stiklinių šviežių arba 1 stiklinės konservuotų  grybų, 2 svogūnų, žalumynų, prieskonių, grietinės, makaronų garnyrui.

Žiedinį kopūstą nuplauname ir peiliu padaliname į kelias dalis. Jei ši daržovė augo lauke (pavyzdžiui, jūsų darže) – būtinai įsitikinkite, ar jame neapsigyveno mielos žalsvos kirmėlaitės – drugelių kopūstinukų vikšrai. Kažkodėl jos labai stengiasi įsikurti žiediniuose kopūstuose, kaip turčiai kad lenda į saugomas teritorijas regioniniuose parkuose, draustiniuose ir pan. Matyt čia veikia tas pats instinktas...

O dabar sudėkite apvalytas žiedinio kopūsto dalis į puodą ir apvirkite maždaug 5 minutes. Tada nukaiskite, išgriebkite kiaurasamčiu ir atvėsinkite. Atvėsinę dar pasmulkinkite iki mažų žiedynėlių.

Keptuvėje su lydytu sviestu pakepinkite smulkintus svogūnus. Tuomet sudėkite žiedinio kopūsto fragmentus, toliau kepinkite maišydami.

Gražu. Neabejoju, kad virtuvė kvepia taip maloniai, kad netrukus pas jus į svečius ims rinktis kaimynai.

O mes užkaičiame makaronus garnyrui: didesniame šalto, pasūdyto vandens kiekyje. Geriau rinktis tas rūšis, kurios neištyžta verdant. Galima naudoti itališkus makaronus – jie mažiau linkę iškrėsti šitokią kiaulystę net verdant ilgiau negu kad nurodyta. O kam virti ilgiau? Mat italai dažniausai makaronų nedaverda – al dente. Tokie nedavirti. Tačiau išlavėjusiam lietuvio skoniui juos valgyti nėra malonu – ganėtinai kieti ar net sprangūs, todėl paverdame ilgėliau.

Grįžtame prie patiekalo. Atėjo metas grybams. Geriausia naudoti šviežius miško grybus. Juos pirma reikia nuvalyti ir nuvirti. Jeigu grybai marinuoti – nupilti marinatą, perplauti ir, jeigu reikia, numirkyti. Mat dažna šeimininkė ruošia tokį sūriai rūgštų marinatą, pagal nežinia kur sužvejotą receptą, kad paskui grybai tampa beveik nebevalgomi... Galima vartoti ir pievagrybius. Juos pakanka tik nuvalyti ir kiek pasmulkinti.

Po visų aprašytų manipuliacijų grybus sumetame į keptuvę, kurioje šildosi svogūnai ir žiedinio kopūsto gabalėliai. Maišydami toliau kepame. Po kokių 5 minučių sudedame grietinę, druską, maltus pipirus, smulkintus žalumynus, pavyzdžiui krapus, gerai išmaišome ir nukaičiame.

Tiekiame porcijomis. Į didesnę plačią lėkštę dedame makaronus. Ant viršaus –  kepintų gėrybių krūvelę. Papuošiame šviežiu žaliu baziliko lapeliu, o jei tokio kaip tyčia nėra – bandykite panaudoti špinato lapelį. Jie vizualiai panašūs ir apgaulė gali likti neatskleista. Skanaus!

Į viršų