Tai skanus ir gana greitai paruošiamas patiekalas. Vienintelė galinti iškilti problema: iš kur gauti vynuogių lapų? Žinoma, esu jų matęs prekyboje, tik kaina nepagrįstai didelė. Aš paprastai jų prisikonservuoju vasarą – puikiai išsilaiko keletą metų. Apie tai ir pakalbėsime.

Vynuogių lapų konservavimas
Vynuoges mūsų krašte daug kas augina prie namų, tad labai norint galima rasti ir paprašyti šeimininkų leisti prisiskinti jų lapų. Geriausia skinti vasaros pradžioje, kol lapai minkšti ir švelnūs, nes paskui „sukietėja“ ir valgant tenka pešioti jų gyslas.

Taigi lapus perrenkame, pašaliname išsikišusius kotelius, nuplauname, apdžioviname.

Toliau imame dešimtį lapų ir dedame ant stalo po du, suglausdami jų lygiąsias puses, o šiurkščiosios lapų pusės palieka išorėje. Geriausiai, kai lapai yra panašaus dydžio. Po to, kai suporavome, visas penkias poras vynuogių lapų sudedame į vieną krūvelę ir kietai susukame į „cigarą“ bei perrišame nedažytu lininiu siūlu. Analogiškai sutvarkome ir likusius lapus.

Darome druskos užpilą: 1 litrui verdančio vandens imame 100 gramų rupios druskos (smulki ir joduota druska čia netinka). Po to, kai vynuogių lapai atsidūrė stiklainiuose, juos iki pat viršaus užpilame labai karštu druskos tirpalu ir iš karto užsukame sterilizuotus dangtelius.

Nepamirškime priklijuoti etikečių, kuriose būtina nurodyti produkto pavadinimą ir konservavimo datą. Net jeigu dabar puikiai žinote, kas yra stiklainiuose, po metų kitų šitokio aiškumo nebelieka, ypač jeigu rūsiuose dar laikote uogienes, kompotus, sultis, grybus, konservuotas daržoves...

Darome balandėlius
Vynuogių lapus ištraukiame iš stiklainio, nuspaudžiame rankomis, kad ištekėtų sūrymo perteklius ir išskleidžiame. Perplauti nereikia.

Ruošiame įdarą. Į 1 kilogramą smulkintos mėsos (kiaulienos, jautienos, avienos, kalakutienos) įpilame 150 gramų nevirtų ryžių. Įpjaustome svogūno, česnako, pagardiname maltais juodaisiais pipirais bei grūstomis kalendrų sėklomis. Viską gerai sumaišome. Kiaušinių nededame.

Tada nedidelius, pailgus smulkintos mėsos gniužulėlius dedame ant vynuogių lapų švelniosios pusės ir kiekvieną iš jų susukame užlankstydami galus. Iš karto dedame į puodą. Aprašytuoju būdu į lapus suvyniojame visą faršą, palikdami 2–3 nesuvyniotus faršo gabaliukus paviršiuje – iš jų spręsime, kada mūsų balandėliai bus išvirę. Vis dėlto man paprasčiau tai nustatyti pagal laikrodį...

Smulkintuvu susmulkiname vieną saldžiąją papriką ir iškratome ant puode esančių balandėlių. Įmetame po kelis juoduosius bei kvapiuosius pipirus, druskos pagal skonį ir žiupsnelį cukraus. Nedera pamiršti, jog dalis sūrymo susigėrė į lapus, tad druskos nepadauginkime. Riebaluose pakepiname smulkintą svogūną ir taip pat suverčiame į puodą.

Paskiausiai supilame vandenį. Jo turi būti tiek, kad beveik semtų balandėlius. Uždengiame puodą ir užkaičiame.
Nuo užvirimo momento verdame dar 40 minučių.

Tiekiame su raugintomis, konservuotomis arba šviežiomis daržovėmis, virtomis bulvėmis ir grietine, užpylę sultinio, kuriame buvo troškinami balandėliai.

Į viršų