Dviems porcijoms paruošti reikia 1 didesnio baklažano, 2 svogūnų, 1 paprikos, žalumynų, prieskonių, saujelės miltų bei aliejaus kepimui. Belieka pridurti, jog pirmąkart kepto baklažano paragavau 1989 metais viešėdamas Gruzijoje. Patiko ir „prilipo“. Nors prabėgo nemažai metų, kepti baklažanai – dažnas valgis ant mūsų stalo.

Baklažanas supjaustomas ne itin dideliais kubeliais, pasūdomas bei išmaišoma, kad druskos tektų visiems fragmentams. Paliekamas pastovėti maždaug pusvalandį, kad išsiskirtų sultys. Tada sultys nuspaudžiamos tarp delnų ir išpilamos, o kartaus prieskonio netekę baklažano gabaliukai apvoliojami miltuose.

Keptuvėje su aliejumi pakepiname smulkintus svogūnus. Sudedame pjaustytą saldžiąją papriką ir dar pakepiname apie penkias minutes. Paskiausiai sudedami baklažano kubeliai ir maišant viskas kepama apie 20–30 minučių, kol baklažanas visiškai suminkštėja. Jeigu bekepant daržovės sugeria aliejų bei ima svilti, jo pilame papildomai ir po nedaug.

Gruzijoje stebėtas kepimo procesas užsitęsė iki 2 valandų ar net ilgiau, mat kepama ant nedidelės liepsnos, atsipalaidavus, pasišnekučiuojant su artimaisiais. Jau būdamas namuose įsitikinau, kad viso to gal ir nereikia, todėl liepsną padarau vidutinę ir daržoves iškepu kur kas greičiau. Kitaip tariant, sunkiai pagaunamus skonio niuansus aukoju laiko taupymo sumetimais.

Į pabaigą su daržovėmis kepamą baklažaną paskaniname druska (jeigu reikia), maltais juodaisiais arba čili pipirais, baziliku, smulkintu česnaku. Apibarstome smulkintais žalumynais (petražolėmis arba kalendrų lapeliais, krapais) bei tiekiame. Prie patiekalo atskirai paduodamas lavašas arba forminė balta duona.

Grįžęs namo įsitikinau, kad šito patiekalo skonio negadina ir šviežiai rūgę lietuviški agurkėliai...

Į viršų