Puikus produktas sumuštiniams prie arbatos arba kavos, prie taurės vyno, įvairioms salotoms ar šiaip paskanauti. Reikės 0,5–1 kg šviežios lašišos filė. Gali būti su odele, tačiau tokiu atveju būtina nuvalyti žvynus ir išpešioti pincetu užsilikusius kaulus, jeigu tokių yra. Būdamas Airijoje mačiau, kaip lašišos filė likę kaulai rūpestingai pašalinami parduotuvėje, prieš tai, kol žuvis iškeliaus pas pirkėją. Bet čia ne Vakarai, todėl apdairumas nepakenks ir šituo atveju.

Taigi žvynus nuvalėte (jie turi bjaurią savybę byrėti bei prilipti ten, kur yra mažiausiai pageidaujami). Žuvies filė nuskalaukite šaltu vandeniu, nusausinkite popierinėmis servetėlėmis ir supjaustykite į kelias dalis taip, kad vieną šitokį gabaliuką galėtumėte suvalgyti per dieną.

Pasiruoškite prieskonių mišinį: į dubenėlį pilkite šaukštą druskos, 1 arbatinį šaukštelį cukraus ir prieskonių. Su žuvimi tinka grūsti kalendrų grūdeliai, juodieji arba malti čili pipirai, kmynai, rozmarinai... Prieskonių dedu maždaug šaukštą ir iš visų pusių gerai įtrinu žuvies gabaliukus.

Belieka prieskoniuotą filė suvynioti į foliją arba į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve 2–3 dienas. Po to skanaujame. O likusius gabaliukus dedame į šaldiklį ir išsitraukiame kaskart 2 valandos prieš valgį, kad spėtų atsileisti. Antrąkart žuvies sušaldyti negalima, nes praranda skonį.

Į viršų