facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

Žinoma, galite paklausti: o kam apskritai lydyti sviestą? Pirmiausia, sviestas idealiai tinka įvairiems kepiniams, t. y. procesuose, kur vyrauja aukšta temperatūra. Tačiau įprastas visiems sviestas nėra gryni riebalai, bet turi ir baltyminių medžiagų priemaišų, kurios, veikiamos aukštos temperatūros, gali virsti visokia kenksminga sveikatai bjaurastimi.

Be to, lydytas sviestas kur kas ilgiau išsilaiko, netgi kambario temperatūroje. Sakoma, jog Indijoje, karšto klimato šalyje, vėsiuose podėliuose lydytą sviestą galima laikyti net iki šimto metų ar daugiau. Indai jį vadina ghi. Manoma, kad jis pasižymi daugeliu gydomųjų savybių ir su metais nepraranda malonaus kepintų riešutų aromato. Vienintelė bėda, kad toks „išlaikytas“ lydytas sviestas savo kaina prilygsta aukso kainai. Tad kažkiek nesuvalgysi...

Tačiau mums to ir nereikia. Tiesiog norime turėti riebalų kulinarijai – pakaitalą aliejams ir, neduok Dieve, margarinui. Yra tekę girdėti, jog lydytas sviestas tinka metantiems viršsvorį, žinoma, jeigu  valgoma saikingai...

Geriausia jei lydymui naudosime kaimišką sviestą. Tinka ir pirktinis, lietuviškas, turintis 82 proc. riebalų. Tam tikslui nevartokite jokių „tepiųjų riebalų mišinių“ – nežinia, ką gausite. Netinka ir kažkur Europos Sąjungoje pagamintas sviestas. Toks dažnai pajuosta pirmiau, negu spėja nuskaidrėti...

Pradžiai pakaks 600 gramų sviesto (trijų pakelių). Iš anksto pasiruoškite keraminę puodynėlę su dangčiu sviestui laikyti. Laikymui taip pat tinka nerūdijančio plieno indai. Turėkite galvoje, kad lydyto sviesto išeiga bus beveik 30 proc. mažesnė negu jo sudėsite į lydymo indą.

Sviesto lydymui naudojami švarūs, atitinkamo dydžio, nerūdijančio plieno puodai ar prikaistuviai. Sudėkite sviestą ir užkaiskite ant nedidelės liepsnos. Netrukus sviestas pradeda lydytis, atsiranda putų. Jas kruopščiai nugriebkite šaukštu ir atsargiai pamaišykite sviestą. Putų atsiras vėl ir vėl. Kaskart kantriai nugriebkite. Taip iš sviesto pasišalina baltyminės medžiagos. Paskui ateina momentas, kai putų nebelieka. Toliau leiskite sviestui virti. Tik temperatūra turi būti kuo žemesnė, kad vos palaikytų virimą. Maždaug po 20 minučių sviestas tampa skaidrus, gelsvo ar auksinio atspalvio. Tada iš karto nukaičiame ir supilame į laikymui skirtą puodynę.

Nuskaidrėjimo laikas didžia dalimi priklauso nuo lydomo sviesto kiekio: kuo jo daugiau, tuo ilgiau trunka procesas.

Atvėsęs lydytas sviestas įgauna gražią, gelsvą, matinę spalvą. Ilgesniam vartojimui tikslinga laikyti vėsioje vietoje. Jei ketinate suvalgyti greitai – galima laikyti kambario temperatūroje, atokiai nuo šilumos šaltinių.

Į viršų