facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

Praėjusį šeštadienį kalbėjome apie labai naudingus ankstyvojo pavasario augalus – garšvas. Šiandien pristatysiu visiems puikiai žinomas ir taip pat labai naudingas sveikatai, bet kažkodėl retai vartojamus augalus – kiaulpienes bei dilgėles.

Visa tai auga natūraliai, gamtoje. Atrodytų, eik ir pasiskink. Bet vienus baido kiaulpienių kartumas, kitus – labai nešvelnus dilgėlių būdas, ir dažna šeimininkė pėdina į prekybos centrą, perka bala žino kur ir kaip užaugintus žalumynus, nešasi namo ir maitina savo šeimyną, nes daržoves valgyti – sveika. Nes visi taip daro. Nes mokslininkai taip nustatė. Nes taip tiesiog paprasčiau...

Pradėkime nuo dilgėlių
Ir vis dėlto šiandien noriu pasiūlyti šiokią tokią alternatyvą. Pradėkime nuo dilgėlių, kurių dažnas privengia prisimindamas vaikystėje nudilgintas blauzdas. Pirmąkart jų sriubos paragavau armijoje, kai buvau komandiruotas į atkampioje vietoje įsikūrusį karinį dalinį Tverės parapijoje. Pietums valgyta dilgėlių sriuba (žinoma, be jokių grietinių) pasirodė tokia egzotiška, kad net pasigyriau laiške namiškiams. O jau gerokai vėliau, grįžęs namo, ir pats ėmiau ją virti.

Tačiau klystume manydami, kad tuo ir apsiriboja dilgėlių pritaikymas kulinarijoje. Iš šių augalų galima paruošti dešimtis skaniausių patiekalų, be to, dilgėles galima džiovinti ir vėliau dėti į salotas, sriubas, padažus kaip vertingą maisto papildą. Taip pat reikia atminti, jog dilgėlės turi daug geležies, tad jeigu jums nustatytas padidintas kraujo krešumas, dėl visa ko, prieš vartojant maistui dilgėles, reikėtų pasikonsultuoti su medikais.

Geriausia skinti jaunas, dar nežydėjusias dilgėles arba tik jų lapelius, toli nuo gamyklų ir automagistralių. Kadangi esu didelis storžievis, skinu plikomis rankomis. Jeigu manote kitaip, galite ant rankų užsimauti plonas gumines pirštines arba tiesiog naudoti polietileninius maišelius. Skubu nuraminti, jog kad ir kaip saugositės, jos vis tiek ras progą jums „įkąsti“. Nieko blogo. Esu girdėjęs, kad dilgėlių procedūromis gydomas radikulitas – senovinis liaudiškas metodas. Išrengia nelaimėlį  bei išplaka juosmenį dilgėlių vanta taip, kad tas net žviegia iš malonumo...

Bet grįžkime prie receptų.

Dilgėlių sriuba
Surinktus dilgėlių lapelius perrenkame ir nuplauname. Jeigu reikia, kiek pasmulkiname peiliu. Kol kas tiek.

Išsiverdame sultinį: paukštienos arba mėsišką. Kaip kam kas patinka. Tada į verdantį sultinį sudedame dilgėles. Dar paverdame 8–10 minučių, o į pabaigą suberiame kvapiuosius pipirus ir lauro lapą, pasūdome, įpilame truputėlį acto. Po kelių minučių nukaičiame.

Sriubytei leidžiame pastovėti 15 minučių, o tada jau nešame ant stalo. Kartu paduodame grietinę bei atskirai virusias bulves. Gardumėlis!

2018 04 27 07

Sumani šeimininkė netruks pradžiuginti savo šeimą gardžia dilgėlių sriuba.
Autoriaus nuotr.

Varškės užtepėlė su dilgėlėmis
Reikės geros saujos dilgėlių lapelių, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų ir 200 g varškės pakelio. Šiam tikslui geriau tinka drėgnesnės konsistencijos varškė, todėl siūlyčiau pirkti pakeliuose.

Išvardytus ingredientus išsukame smulkintuvu (blenderiu). Valgome su batonu, duona arba skrebučiais. Labai tinka prie arbatos arba kavos puodelio. Skanaujame.

Pienių lapelių paruošimas. Bendri pastebėjimai
Apskritai paėmus, pienių lapelius, kaip žalumynus, galima naudoti daugelyje salotų ar mišrainių. Jų skonį gerina citrinos sultys, todėl darant užpilus, vietoje acto galima ir verta naudoti citrinų sultis.

Renkame tik jaunus, sultingus pienių lapelius, nes kuo lapeliai senesni ir didesni, tuo jie grubesnės struktūros ir labiau kartūs.

Kartumui pašalinti 30 min. mirkome pasūdytame šaltame vandenyje. Dėl didesnio efekto vandenį galima 1 kartą pakeisti. Jauni lapeliai kartumo beveik neturi, tad jų mirkyti nereikia. Kita vertus, pažįstu vieną Anglijoje gyvenančią lietuvę, kuri tiesiog dievina kartų skonį. Taigi čia jau kam ir kaip...

Užpilams naudojamos citrinos sultys, vyno ar obuolių actas, druska, cukrus, malti baltieji ir juodieji pipirai, medus (slopina kartumą) ir moliūgų arba alyvuogių aliejus.

Yra žinoma labai daug visokių salotų receptų su pienių lapeliais. Štai keletas iš jų.

Prancūziškos pienių lapelių salotos
Šitam gėriui paruošti jums prireiks  maždaug 200–250 g jaunų pienių lapelių, 3 sužiedėjusių batono riekių, 2 svogūnų, 2–3 česnako skiltelių, 2–3 šaukštų vyno acto, 1 šaukštelio garstyčių, žiupsnio cukraus, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus (turi užtekti kepimui ir užpilui), maltų juodųjų pipirų, druskos.

Po to kai prisiskynėte pienių lapelių ir ant stalo susidėliojote išvardytus produktus, galima pradėti.

Pienių lapelius perrinkite, nuplaukite ir numirkykite šaltame pasūdytame vandenyje (jeigu reikia), o po to leiskite jiems šiek tiek apdžiūti.

Batono riekes supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje su aliejumi, kol jie pasidarys traškūs. Ten pat sumeskite smulkiai pjaustytus svogūnus bei česnako skilteles. Maišydami dar viską pakepkite apie minutę.

Dubenėlyje sumaišykite actą, garstyčias, druską ir cukrų. Po to po truputį plakdami supilkite aliejų. Turite gauti vienalytę masę.

Tuomet tinkamo dydžio lėkštėje išdėliokite pienių lapelius, pašlakstykite pasidarytu užpilu, o ant viršaus užberkite skrudintus batono kubelius. Iš karto patiekite.

2018 04 27 32

Paprastos bei.skanios prancūziškos pienių lapelių salotos su skrudinto batono kubeliais.
Autoriaus nuotr.

Pienių lapelių salotos su kopūstais ir kiaušiniu
Kiek netikėtas produktų derinys, tačiau labai vykęs! Visa, ko reikia, tai 100 g pienių lapelių, 60 g raugintų kopūstų, 25 g svogūno laiškų, grietinės, druskos ir 1 kietai virto kapoto kiaušinio.

Svogūnų laiškus bei pienių lapelius susmulkiname peiliu. Sumaišome su kapotu kiaušiniu ir kopūstais, įdedame keletą šaukštelių grietinės, pabarstome druska. Norint salotas dar galima pašlakstyti nedideliu kiekiu aliejaus, tačiau tai nebūtina.

Prieš tiekiant visą tą grožį rekomenduojama sumaišyti, nors man kur kas gražiau atrodo „nemaišytas“ variantas, kurį matote nuotraukoje – tiekiu šitokio pavidalo. O paskui kiekvienas jų valgytojas tegul daro, kaip nori.

Be abejonės, prancūzai prie šio puikaus patiekalo įsipiltų po taurę vyno, bet, va, mums valdžia draudžia...

2018 04 27 31

Ne tik gurmanai įvertins pienių lapelių salotas su raugintais kopūstais ir kiaušiniu.
Autoriaus nuotr.

Pienių lapelių ir pomidorų salotos
Skanus, paprastas, vitaminais turtingas užkandis šeimai. Jam paruošti reikės 250 g pienių lapelių, 1 raudonojo svogūno, 2 kokybiškų, prinokusių pomidorų, žiupsnio džiovinto baziliko, druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Pienių lapelius kiek pasmulkiname peiliu, supjaustome svogūną ir pomidorus. Viską sudedame į dubenėlį. Pabarstome baziliku, druska ir maltais pipirais pagal skonį. Užpilame alyvuogių aliejumi ir išmaišome. Skanaujame!

Į viršų