Garšvos mano vaikystėje augo prie gimtojo namo. Daugybė jų. Net nežinojome, koks tai gamtos turtas – laikėme piktžolėmis. Iš esmės taip ir yra: jos auga ir plinta lengvai ir pavasarį pasirodo vienos iš pirmųjų. Bet šį kartą kalbėsime ne apie sodininkų vargus. Pažvelkime į šį augaliuką kiek kitu kampu...

Pernai pirmąsias garšvas skynėme kovo trečiojoje dekadoje, šiemet pavasaris vėlavo, tad garšvos tik dabar kelia galvas. Kuo naudinga paprastoji garšva (Aegopodium podagraria)? Visų pirma, ji viena iš naudingiausių mitybos požiūriu ankstyvojo pavasario augalų, turinti savyje labai daug vitaminų ir mineralų, ko labai reikia po žiemos nusilpusiam organizmui. Jos dargi naudingesnės už iš užjūrių atvežtas ir visokios chemijos prifarširuotas žaliąsias daržoves.

Pagaliau už šį naudingą augalą net mokėti nereikia: nuvažiavai į mišką arba nupėdinai kur į patvorį (jei gyvenate privačiose valdose) ir prisiskynei. Natūraliai lysvėse auginamos daržovės pasirodys dar oi kaip negreitai, o jūs jau galite valgyti gyvąjį maistą, stiprinti imunitetą ir, kas be ko, patirti malonumą valgant... Be jokios abejonės, negalima rinkti pakelėse augančių garšvų, nes, kaip ir visi augalai, jos linkusios kaupti teršalus – taip tik pakenksite savo sveikatai.

Taigi šiandien pateikiu keletą savo išbandytų valgių su garšvomis receptų. Primenu, jog geriausiai salotoms tinka jaunų garšvų lapeliai, o senesni – labiau sriuboms aba troškiniams. Nors nieko blogo nenutiks, jei ir supainiosite...

Garšvų barščiai
Pirmiausia prireiks sultinio. Tinka visoks, kuriame virė mėsa arba paukštis. Jei po ranka sultinio neturite, galima nesunkiai pasidaryti: riebaluose (pvz. paspirginus riebesnę rūkytą šoninę) pakepinkite susmulkintą svogūną ir supilkite į puodą su verdančiu vandeniu. Štai jums ir greitas sultinys.

Vis dėl to, jeigu verdate mėsą, nuvalytus ir kiek pasmulkintus garšvų lapelius sudėkite tik likus 10 minučių iki virimo pabaigos. To pakaks garšvoms suminkštėti. Jei garšvos jaunos, galima dėti į puodą su visais koteliais. Papildomai į sultinį sudėkite smulkiai pjaustytas bulves ir morką. Kiek ir kokių produktų imti spręskite patys, nes tai yra skonio dalykas ir čia aš ne patarėjas.

Štai ir viskas. Sriubą galima nešti ant stalo. Patiekite su grietine.

Yra ir kitas garšvų barščių variantas, kuomet bulvės išverdamos ir paduodamos atskirai.

2018 04 20 08

Skanus ir kiekvienos šeimininkės dėmesio vertas valgis – garšvų barščiai.
Autoriaus nuotr.

Pomidorų salotos su garšvomis
Nereikėtų manyti, jog garšvos kažkaip „pririštos“ prie pomidorų. Galima jas taip pat kombinuoti su agurkais, ridikėliais ar kitomis daržovėmis, kaip ir bet kurias lapines salotas. O toliau – vienas iš tokių receptukų.

Kas be ko, reikės pomidorų.  Žiemos sezono metu rasti gerų, „tikrų“ pomidorų – uždavinys ne iš paprastųjų. Prekybcentriai siūlo medinius pomidorus – be skonio ir be kvapo, blyškius savo spalvomis ir kietus kaip bato padas. Tačiau tarkime, kad jums pavyko laimėti „Aukso puodą“ ir kažkur kažkaip nusipirkote saldžių, kvapių pomidorų. Taigi juos nuplauname ir supjaustome kąsneliais.

Supjaustykite raudonąjį svogūną – jis ne toks aitrus, kaip kiti, mūsuose labiau populiarūs jo gentainiai. Aš pjaustau stambiai, nes taip skaniau, nors čia ne taisyklė. Daržoves perkelkite į dubenėlį.

Tada ant viršaus dedame nuplautus ir kiek pasmulkintus jaunų garšvų lapelius. Produktų kiekius renkamės savo nuožiūra.

Užberiame jūros druskos, Himalajų arba kitokios druskytės, paskaniname maltais juodaisiais pipirais. Užpilame šaukštą kitą tyro alyvuogių aliejaus, pašlakstome citrinos sultimis ir išmaišome. Salotos tinka prie pačių įvairiausių valgių, omletų, košių ir t. t. Man pasirodė, jog šios salotos tampa skanesnės, jeigu uždengęs leidžiu joms pastovėti bent pusvalandį...

2018 04 20 30

Pomidorų salotos su garšvomis tinka prie daugelio patiekalų.
Autoriaus nuotr.

Varškės užtepėlė su garšvomis
Puikus priedas pusryčiams ar prie arbatos, be to labai greitai padaromas.

Reikės pusantro pakelio (270 g) drėgnesnės konsistencijos varškės, saujos garšvų lapelių, 2 skiltelių česnako, 2–3 šaukštų aliejaus, druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Išvardintus ingredientus susmulkiname smulkintuvu (blenderiu) iki košelės pavidalo. Tepame ant duonos, batono, bandelės arba skrebučių ir skanaujame. Skanus užtepėlės variantas gaunasi aliejų pakeitus keliais šaukštais grietinės. Žinoma, nepamirštame išsivirti arbatos arba kavos.

2018 04 20 31

Vitamininga varškės užtepėlė su garšvomis – puikus sprendimas pusryčiams arba prie kavos puodelio.
Autoriaus nuotr.

Virtinukai su garšvomis
Laaaabai skanus valgymėlis, neįprastas. Siūlau išbandyti.

Pirmiausia suminkome tešlą virtinukams. Nieko čia gudrauti netenka ir visa, ko mums reikia – tai šaltas vanduo bei kvietiniai miltai. Matyt ne be reikalo sakoma, jog genialumas slypi paprastume. (Juokauju). Taigi minkome, kol tešla taps paklusni, minkšta ir nelips prie pirštų. Visą tešlos kiekį padaliname į L vištos kiaušinio dydžio apvalius gabaliukus ir dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus.

Toliau ruošiame įdarą. Garšvų lapelius sumulkiname peiliu. Keptuvėje su riebalais pakepiname 2–3 smulkintus svogūnus. Tada sudedame 1 minutę verdančiame vandenyje nuplikytus garšvų lapelius ir viską dar pakepiname, kol lapeliai taps minkšti ir švelnūs. Jeigu garšvos yra jaunos, jų lapeliai ir taip būna ganėtinai minkšti, tad plikimo procedūrą galima praleisti.

Aišku, kad prieš dedant garšvas į keptuvę reikia leisti pasišalint vandens pertekliui ir geriausia tai padaryti jas suvertus į rėtuką ir kelis kartus stipriai pakračius. Kitaip riebalai ims šaudyti – ne itin malonus vaizdas.

Nepamirštame užberti druskos bei maltų pipirėlių! Šaunu. Įdaras paruoštas. Paliekame atvėsti.

Toliau formuojame virtinukus. Tešlos gabalėlį dedame ant miltuoto paviršiaus, suplojame į apvalų, maždaug 10 centimetrų skersmens blyną. Į jo vidurį dedame šaukštą pasidarytojo įdaro, blyną su įdaru sulenkiame pusiau ir pirštų galais užsandariname kraštus. Analogiškai formuojame visus likusius virtinius.

Virtinukus dedame į pasūdytą verdantį vandenėlį ir atsargiai pamaišydami laukiame, kol jie ims kilti į paviršių. Pavirę dar 3–4 minutes išgriebiame kiaurasamčiu ir dedame į dubenį. Galima dar juos apibarstyti nedideliu kiekiu smulkintų garšvų lapelių.

Valgome su grietine arba baltuoju padažu.

Be abejo, susipažinome tik su keliais patiekalais, į kurių sudėtį įeina garšvos, o jų valgių yra tikrai nemažai. Juolab kad kiekviena išradingesnė šeimininkė netruks pati sugalvoti, kaip pradžiuginti (o gal ir nustebinti) savo šeimyną, paruošdama vis naujus patiekalus su šiais naudingais žmogaus sveikatai augalais – garšvomis, kurias dažnas laiko niekam nenaudingomis piktžolėmis...

2018 04 20 32

Virtinukai su garšvų įdaru – kiek neįprastas, tačiau labai skanus valgis.
Autoriaus nuotr.

Į viršų