Be silkės patiekalų turbūt neapsieina joks susiėjimas. Asmeniškai pažįstu keletą tokių, kam balius be silkės – „ne balius“. Tarybmečiu tenkinomės silke „kokia yra“. O dažniausiai ji būdavo persūdyta, pajuodusi, pasmukusi... Arba visai jos nebūdavo. Vienu metu po parduotuves plaukiojo silkė ivasi, greitai tapusi įvairių anekdotų apie tarybinę tikrovę heroje.

Neatrasiu Amerikos sakydamas, jog iš silkės galima paruošti daugybę skanių patiekalų, netgi egzotiškų. Štai vienas iš jų yra žinomas Švedijoje, kai silkė supūdoma, o tik paskui ragaujama. Minėtasis delikatesas dvokia taip, kad kai kurios aviakompanijos jau uždraudė skraidinti lėktuvais...

Tačiau šiandien šnekėsime ne apie tokius ekstremalius valgius. Jūsų dėmesiui du patiekalai: silkė su morkomis ir silkė su džiovintais baravykais.

Silkė su morkomis
Priminsiu dar sykį: nepatingėkite paieškoti ir nusipirkti tikrai geros, „smetoniškos“ silkutės: riebios, nesūrios, stambios ir apvalios. Iš tokios žuvies puikus patiekalas gausis be ypatingo vargo, nereikės net mirkyti ar taikyti kitokių gudrybių, siekiant išgauti gerą skonį. Nevartokite ir visokių pramoniniu būdu nukaulintų silkių filė, nes tam naudojami chemikalai – nepatingėkite silkutę išdarinėti patys.

Taigi silkėms pašalinkite vidurius, nupjaukite galvas ir uodegas, o tada išplaukite šaltu vandeniu. Nulupkite. Nupjaukite per visą ilgį silkės šonų apačias. Paskui įpjaukite nugarą per visą silkės ilgį ir, spausdami bei traukdami kitos rankos pirštų galiukais, jį pašalinkite. Peiliu arba pincetu pašalinkite užsilikusius šonkauliukus bei pelekus.

Silkės filė puseles supjaustykite skersai, siaurais gabaliukais. Viskas. Juodasis darbas baigtas.

Nulupkite ir sutarkuokite morkas, taip pat susmulkinkite svogūnus. Vienai silkei reikia dviejų vidutinių morkų ir vieno didelio svogūno. Žinoma, čia skonio dalykas. Tarkime, jei mėgstate daugiau svogūnų – niekas nedraudžia jų paimti daugiau.

Tada keptuvėn su įkaitintu aliejumi suberkite svogūnus. Pakepinkite. Kai paliks skaidrūs, sudėkite stambiai tarkuotas morkas. Maišydami pakepinkite keletą minučių. Įberkite truputį cukraus, nes nežinia kur ir nežinia kaip užaugintos morkos dažniausiai neturi joms būdingo natūralaus saldumo. Jei reikia – paskaninkite druska. Po 5 minučių kepimo įpilkite pusę stiklinės vandens, sudėkite prieskonius: pipirus, lauro lapą ir troškinkite pridengę, kol morkos visai suminkštės, o skysčio keptuvėje faktiškai nebeliks. Nukaiskite ir atvėsinkite keptuvės turinį.

Po to kepintas daržoves sumaišykite su silkės gabaliukais. Pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą, o tada ragaukite.

Silkė su džiovintais baravykais
Silkės paruošimas analogiškas, kaip ir ankstesniame recepte.

Džiovinti baravykai sudedami į puodą su vandeniu (kitur tam siūloma naudoti pieną – tinka abu variantai) ir užkaičiame. Nuo užvirimo momento džiovintus grybus verdame apie 45 minutes, pridengiame puodą dangčiu ir nukaičiame. Taip paliekame grybus pastovėti per naktį, o po to išimame iš skysčio, kuriame jie virė, kiek nuspaudžiame ir sumalame mėsmalę per retesnį sietuką. Skysčio, kuriame grybai virė, kol kas neišpilame.

Keptuvėje su aliejumi pakepiname du smulkintus svogūnus. Tada sudedame maltus grybus, paprieskoniuojame ir maišydami kepame apie 5–7 minutes. Įpilame skysčio, kuriame grybai virė (apie 50–100 ml) ir dar kepame maišydami apie 3–5 minutes. Po to nukaičiame ir leidžiame atvėsti.

Silkės gabalėlius sumaišome su kepintais grybais. Prieš valgant patiekalą rekomenduojama palaikyti šaldytuve bent pusvalandį.

Štai ir viskas. Mėgaukitės.

Į viršų