Tinka ir kaip šventinis, ir kaip savaitgalio valgis. Nesunkiai paruošiamas. Žinoma, niekas nedraudžia valgyti ir šiokią dieną.

Reikės 0,8–1 kilogramo geresnės kiaulienos: sprandinės, nugarinės, šoninės, kumpio. Gali būti su riebaliukais – tai patiekalą daro tik dar skanesnį.

Mėsytę supjaustome 1–1,5 cm storio nedideliais griežinėliais: ant delno turėtų tilpti 2 šitokie griežinėliai. Tada mėsą pamušame iš abiejų pusių bei pabarstome druska, maltais pipirais, džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Uždengiame ir leidžiame pastovėti šaldytuve kelias valandas, o geriausiai – per visą naktį.

Nulupame ir supjaustome bulves bei dvi ne itin dideles morkas – išverdame garnyrą – bulvių košę.

Pasirinktinai imame kupiną stiklinę marinuotų miško grybų: piengrybių, kelmučių, ūmėdžių, žaliuokių ar pan. Jeigu reikia, grybus pasmulkiname peiliu. O keptuvėje su aliejumi pakepiname didelį smulkintą svogūną. Paruošiamieji darbai baigti.

Čiumpame reikiamo dydžio kepimo indą ir sudedame mėsos gabaliukus. Jie turėtų užimti visą indo plotą. Jeigu mėsos kiek per daug, griežinėlių kraštus užkeliame ant vienas kito. Tada ant viršaus paskleidžiame kepintus svogūnus, o ant jų – grybus.

Nepamirštame prieskonių! Ir galiausiai ant grybų paskleidžiame stiklinę grietinės. Paviršių, kiek įmanoma, palyginame šaukštu.

Visą tą gėrį pašauname į 200 laipsnių temperatūros orkaitę maždaug 40 minučių. Vėlgi čia jokių rekomendacijų duoti neišeina, nes kiekviena orkaitė kaista ir kepa savaip.

Kol mėsytė ir grybai priiminėja termovonias, nedidelėje keptuvėje su riebalais pakepiname keletą grybų kepurėlių – tiek, kiek numatoma patiekti porcijų. Jomis dekoruosime patiekalą.

Tiekiame su bulvių koše, burokėlių salotomis ir pabarstę žalumynais. Tikrai maistingas bei skanus valgis!

Į viršų