Ikrai kaip valgis buvo žinomi dar iki Kristaus ir kainuodavo pasakiškus pinigus. Kažkur teko skaityti, jog už nediuduką indelį ikrų anuomet buvo galima gauti šimtą avių (!)

Manoma, jog ikrų valgymo kultą pasaulyje išpopuliarino rusų emigrantai. Rusija nuo seno garsėjo savo eksportuojamais ikrais. Astrachanės srityje, kur Volgos deltoje natūraliai auga rusiškieji eršketai, šalia legalaus ikrų surinkimo verslo nuo seno klesti ir brakonieriai. Paprastai į tinklus papuolusiems eršketams perėžiami pilvai, išimami ikrai, o pačios žuvys paliekamos gaišti...

Didmeninė kilogramo juodųjų ikrų kaina svyruoja apie 1000 eurų. Tam tikra prasme ikrus galima būtų pavadinti juodoju auksu. Mažmeninėje prekyboje už mažytį indelį juodųjų ikrų mokama 10 eurų ir daugiau. Vieni brangiausiųjų yra didžiojo eršketo ikrai. Kainą įtakoja daug visokių faktorių, net tokių, kur ir kaip žuvys auga, kaip ikrai renkami, jų atspalviai ir kt. Be to ikrai yra greitai gendantis produktas.

Pigesni yra raudonieji ikrai, išgaunami iš lašišinių žuvų. Be viso to esama ir dirbtinių ikrų, tam tikro kulinarinio „kičo“. Žinoma, jų kaina eiliniam pirkėjui yra prieinamiausia.

Kadangi dabar Gavėnios metas, norėtųsi priminti, jog ikrai, nors ir yra iš žuvų gaunamas produktas, visiškai netinka pasnikui, kaip, beje, ir kiti prabangūs valgiai. Taigi pasilepinti ikrais šiokią dieną kaip ir galima, tačiau neapgaudinėkime savęs, jog pasninkaujame...

O dabar apie tai, kaip pasidaryti paprasčiausius sumuštinius su ikrais.

Pirmiausiai pasidarykime česnakinį sviestą. Tam jis turi būti minkštas ir šiltas. Įmaišome 1–2 trintas česnako skilteles. Jeigu česnakas ne prie širdies – bandykite su sviestu sumaišyti nedidelį pluoštelį gerai susmulkintų krapų.

Tokiu sviestu aptepame nedideles batono riekutes arba skrebučius ir ant viršaus uždedame ikrų. Galima ant riekučių dėti tik vienos rūšies ikrus, galima juos maišyti.

Prie ikrų dažnai paduodami ir alkoholiniai gėrimai. Čia jau visas mokslas, kokiu atveju su kokiais ikrais, koks gėrimas tinka. Bet tai jau kita, ne mūsų tema...

Į viršų