Jis keptuvėje su riebalais iškepa per gerą pusvalandį. Nesiimu spręsti, ar šitoks kugelis skanesnis už mums įprastą, tačiau tikrai vertas dėmesio. Reikėtų bent kartą pabandyti jį išsikepti, net jeigu po to ir netaps jūsų šeimynos pamėgtu valgiu.

Kugeliui prireiks: 1 kg luptų bulvių, aliejaus, 50 g rūkytų lašiniukų, 3 kiaušinių; grietinės, maltų pipirų ir druskos pagal skonį.

Taigi bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame burokine tarka. Ten pat įtarkuojame svogūną, įmušame kiaušinius, sudedame mažais kubeliais supjaustytus lašiniukus, įpilame 4 šaukštus aliejaus, suberiame prieskonius ir masę labai gerai išmaišome.

Imame didelę, gilią keptuvę (geriau storasienę, ketaus). Pilame 2–3 šaukštus aliejaus (tarkiai mėgsta riebalus), įkaitiname ir sukrečiame bulvių masę. Tarkių paviršių palyginame ir paspaudžiame platesne mentele. Sumažiname liepsną ir pridengę paliekame kepti 20 minučių. (Liepsna turi būti ne per didelė, tokia, kad kepant kugelio apačia pasidengtų plutele, tačiau neimtų svilti.)

O dabar pats atsakingiausias ir nemaloniausias proceso momentas: kugelio apvertimas. Kadangi vargu ar pavyks apversti tokį didelį „blyną“ sveiką, jį padalykite į 2 arba 4 lygias dalis. O jau tada bandykite apvartyti, kad kita pusė irgi gražiai paskrustų, pasidengtų plutele. Jeigu anas ims trupėti byrėti, tai gali reikėti, kad bulvės buvo labai vandeningos ir per mažai kepėte, taip pat, kad pagailėjote kiaušinių – t. y. per mažai rišamosios medžiagos.

Apverčiant į keptuvę dar reikia dar įpilti 2 šaukštus aliejaus ir jis turi atsidurti pačioje apačioje, ant dugno. Kaip tai padarysite, nežinau, bet vis tiek tai lengviau negu kugelio vartymas.

Kugelis uždengiamas dangčiu ir toliau kepamas dar apie 15–20 minučių. Po to su visa keptuve nešamas ant stalo. Atskirai paduodama grietinė. Galima papuošti petražolės šakele, česnako griežinėliais, žinoma, jeigu šią daržovę apskritai mėgstate.

Į viršų