Šiam patiekalui reikės 1,7–2 kg viščiuko, 8 vidutinio dydžio bulvių, 0,7 l stiklainio mėgstamų raugintų grybų (žaliuokių, juosvažalių baltikų, ūmėdžių, voveraičių, rudmėsių, raukšlėtųjų gūdukų... (Aš naudojau raugintus piengrybius paliepius), taip pat prieskonių ir aliejaus.

Viščiukėlį nuplauname ir peiliu perpjauname pusiau per krūtinėlę. Padėję ant stalo lengvai paspaudžiame delnais, kad lūžtų smulkūs krūtinkauliai, o pati krūtinėlė taptų labiau plokščia. Tada abiejuose šonuose, krūtinėlės pjūvio vietoje, darome nedideles, tačiau gilias „kišenes“, kur sukišame tų pačių vištos riebalų, apvoliotų prieskoniuose arba po 10 gramų prieskoniuoto sviesto. Kepant riebalai neleis krūtinėlei išsausėti. Praktika rodo, kad dažniausias kepto paukščio trūkumas – sausa it tualetinis popierius jo krūtinėlė.

Viščiuką iš visų pusių gerai įtriname druska bei prieskoniais. Prieskonius galima vartoti savo nuožiūra: pipirų mišinius, karį, saldžiosios paprikos miltelius, pankolių sėklas, džiovintą rozmariną arba baziliką, kitokias Lietuvoje augančias prieskonines žoleles.

Jeigu reikia, raugintus grybus numirkome. Suverčiame į dubenį, pabarstome prieskoniais, užpilame 2 šaukštus tyro alyvuogių aliejaus, žiupsnį cukraus. Gerai išmaišome.

Bulves nulupame ir supjaustome išilgai į keturias arba daugiau dalių – priklausomai nuo dydžio. Pabarstome druska ir kmynais.

Į didesnę kepimo skardą dedame krūvelę grybų, ant jų – viščiuką (odele į viršų), aplinkui – bulvių skilteles. Visi grybai turi atsidurti po viščiuku, o bulvės „nesulipti“ viena ant kitos – taip keptų kur kas ilgiau.

Pašauname į 210° temperatūros orkaitę maždaug 90 minučių. (Kiekviena orkaitė kepa skirtingai.)

Viščiuką tiekiame karštą su kartu kepusiais grybais ir bulvėmis, o taip pat su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis.

Į viršų