Kai vieną iš pirmųjų kartų lankiausi Airijoje, didelis turistinis autobusas sustojo kaimelyje, garsiame savo vilna ir jos dirbiniais. Bevaikštant ir besižvalgant prapliupo lietus (Airijoje oras, ko gero, dar labiau nepastovus negu Lietuvoje). Taigi žmonės pabiro kas sau. Dviese užsukome į užeigą papietauti, aišku, tikėdamiesi, kad kol pavalgysime, lietus liausis...

Patiekalas man labai patiko, tad pavalgęs puoliau kamantinėti savininkę, kaip jis paruošiamas? Ši su malonumu atsakinėjo į mano klausimus, o po to ėmė ir ant servetėlės užrašė receptą.

Grįžęs daug kartų ruošiau airiškai troškintą jautieną. Kas valgė – gyrė. O bene sunkiausia Lietuvoje gauti „Gravy“ padažo. Yra dvi išeitys: paprašyti vykstančių į Airiją jo  parvežti. Kainuoja kelis eurus, be to, esama visokių rūšių. Geriausia rinktis klasikinį, tačiau jeigu kankina noras eksperimentuoti, galima vartoti ir kitą šio padažo rūšį. Antra išeitis – pabandyti pasidaryti padažą pačiam. Keblus reikalas, bet ką daryti? Tuo tikslu reikėtų puodelyje šalto vandens išmaišyti šaukštą krakmolo, pusę šaukšto aliejaus, šaukštą saldžiosios paprikos miltelių, druskos, trupučio keptuvėje paskrudinto cukraus, džiovintų prieskoninių žolelių.

Be padažo patiekalui dar reikės beveik kilogramo geresnės jautienos, bulvių, morkų, svogūno, druskos, pipirų ir žalumynų. Ir, žinoma, airiško padažo koncentrato, vadinamojo „gravy” – pirkto arba pasidaryto.

O dabar čiumpame puodą, sudedame nedideliais guliašiniais kąsneliais pjaustytą jautieną, įpilame maždaug 0,5 litro vandens arba sultinio ir troškiname pamaišydami apie 2 valandas, kol mėsa tampa visiškai minkšta. Jei vanduo išgaruoja anksčiau, jo įpilame į puodą papildomai. Sūdyti šiame etape nereikia.

Atskirai išverdame 3 morkas ir 12 bulvių. Vidutinio dydžio bulves perpjauname pusiau arba į keturias dalis, o mažas tiesiog nulupę sumetame į puodą. Morkas supjaustome stambiais šiaudeliais. Išverdame.

Virtas bulves ir morkas perkeliame į puodą su troškinta mėsa. Nepamirštame prieskonių, smulkinto svogūno bei žalumynų. Papildomai įpilame apie 1 litrą vandens arba mėsos sultinio ir dedame 6–8 ar daugiau šaukštų „Gravy”. Dažniausiai instrukcijos nurodomos ant konkretaus padažo pakuotės.

Kuo daugiau dėsite „Gravy“ padažo, tuo spalva bus sodresnė, tuo bus tirštesnis troškinys bei stipriau išreikštas skonis. Tačiau nevertėtų pamiršti, jog šis padažas paprastai būna su druska, taigi kuo daugiau dėsite, tuo bus sūresnis patiekalas... O savo konsistencija jis primena guliašą.

Subėrus „Gravy“ į puodą dar viską paverdame 5 minutes ir nukaičiame.

Troškinta airiška jautiena tiekiama bei valgoma su tamsia bemiele duona aptepta sūdytu sviestu. O prie šio patiekalo labai dera bokalas tamsaus, vietinio „Guinness“ alaus.

Į viršų