Išbandykime šį paprastą, bet tikrai gardų valgį. Kodėl švilpikai? Sunku būtų paaiškinti. Viena kalbinta kaunietė, didelė šio patiekalo mėgėja, kalbėjo taip: „Kodėl švilpikai? Todėl kad tik švilpt ir jų jau nebėra ant stalo!“ Ko gero, ji teisi – patiekalas tikrai skanus, šeimynos mėgstamas, nežiūrint viso jo paprastumo. Todėl ilgai ant stalo neužsibūna.

Pradėkime nuo produktų. Švilpikams paruošti reikės 800 g virtų bulvių, 100-150 g miltų, 2 kiaušinių, druskos. O apie padažą pakalbėsime truputį vėliau.

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nupilkite vandenį, bulvės nugarinkite ir sugrūskite arba sumalkite mėsmale. Bulvių masę atvėsinkite.

Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, suberkite miltus ir suminkykite tešlą. Čia ypatingas momentas yra miltų kiekis: jei jų per mažai, masė lips, bus nepaklusni, o jei padauginsite – švilpikai gausis kieti ir nelabai skanūs – it mediniai.

Miltais pabarstykite stalą, išmiltuokite rankas, imkite dalį tešlos, dėkite ją ant stalo, pavoliokite abiem rankomis pirmyn atgal, kad gautųsi ilga plona dešrelė, ją šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižai norimo dydžio rombeliais.

Į skardą įtieskite kepimo popierių, išdėliokite švilpikus, o jų viršų patepkite lydytu sviestu.

Kepkite iki 220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus (kepimo laikas priklauso nuo švilpikų dydžio).

O kol švilpikai kepa, paruoškite padažą.

Padažas gali bet kuris jūsų mėgstamas. Kaip jau supratote, čia nėra jokių griežtų taisyklių. Jei švilpikus užpilsite, jie bus minkštesni, tačiau jei norite traškios plutelės, padažą reikia patiekti atskirame indelyje.

Padažas gali būti iš 200 g rūkytos šoninės, 1 svogūno, 1 šaukšto miltų, 5-6 šaukštų grietinės, pluoštelio smulkintų krapų, pagal skonį druskos bei maltų pipirų.

Šoninę supjaustykite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje. Tada suberkite smulkintą svogūną ir dar pakepinkite maišydami. Suberkite miltus, išmaišykite. Galiausiai supilkite grietinę, įberkite prieskonių, įmaišykite susmulkintus krapus.

Maišydami padažą ilgai jo ant ugnies nelaikykite, kai tik pradės tirštėti – nukaiskite.

Iškepusius švilpikus suberkite į karščiui atsparų dubenį, supilkite ant jų padažą, atsargiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu.

Dubenį su švilpikais statykite į dar karštą (bet išjungtą) orkaitę ir palikite 15–30 min., kad švilpikai prisigertų padažo ir suminkštėtų. Kuo ilgiau šutiname orkaitėje, tuo jie bus skanesni.

Kaip jau minėjau, jeigu norite traškios plutelės, pastaroji operacija nereikalinga: tiesiog švilpikus patiekite iškart, dubenyje, o padažą – atskirame inde.

Su šiuo patiekalu tinka daržovės. Pavyzdžiui,  marinuoti burokėliai arba jų salotos. Arba vietoje padažo švilpikus galite tiesiog paskaninti grietine.

2017 11 17 28

Švilpikai baigia kepti ir jau pasidengė auksine plutele.
Autoriaus nuotr.

2017 11 17 27

Prie švilpikų tinka baltas padažas su rūkyta šonine.
Autoriaus nuotr.

Į viršų