Gražuolės cukinijos. Jų tiek daug, kad visi tik ir prašo paimti bent vieną vargšę, nes patys persivalgė ir nebeturi kur jų dėti. Ir imkite! Tai labai puiki daržovė, iš kurios galima pagaminti daug skanių patiekalų. Skaniausios cukinijos tos, kurios dar jaunutės, tačiau šiam patiekalui puikiai tiks ir ilgėliau lysvėje gulėjusi daržovė.

Reikės: 1 kilogramo cukinijų, 120 gramų apvaliųjų ryžių (bet ne rizoto), 1 smulkinto svogūno, 60 gramų tarkuoto sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų miltų, 2 šaukštelių druskos, 2 skiltelių česnako (smulkinto), šiek tiek pipirų, šlakelio pieno.

Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su druska, sudėkite į kiaurasamtį, o kiaurasamtį statykite į dubenėlį, kad sulaikytų varvančias sultis. Leiskite pastovėti bent 20 minučių. Kad sultys geriau nuvarvėtų, galite retkarčiais cukinijas pamaišyti. Ryžius gerai nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu ir padėkite į šalį, kol jų prireiks.  Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių. Cukinijas kuo sausiau nuspauskite rankomis ir paskleiskite ant virtuvinio popieriaus, kad jos dar geriau nusausėtų. Nubėgusias cukinijos sultis sumaišykite su pienu, kol turėsite puslitrį skysčio, supilkite į nedidelį puodą ir pašildykite ant lengvos ugnies. Tik pašildykite, nevirinkite. Didesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame kepkite svogūnus ir česnakus, kol šie gražiai pagels. Sudėkite cukinijas, pakepkite dar apie 5 minutes. Suberkite miltus, išmaišykite, kad gerai pasiskirstytų ir pakaitinkite dar apie 2 minutes. Nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite dalį sendinto sūrio, viso apie 2 šaukštus, ir greitai išmaišykite. Pagardinkite pipirais. Paragaukite ir, jei trūksta druskos, dėkite dar truputį, bet atsargiai, cukinijos jau gerai pasūdytos.

Nupilkite nuo ryžių vandenį, gerai nuvarvinkite ir dėkite į cukinijų mišinį. Apliekite šiltu cukinijų sulčių ir pieno mišiniu, gerai išmaišykite ir vėl dėkite ant viryklės, kai pradės virti, tada supilkite į kaitrai atsparų indą, o jei keptuvę galima dėti į orkaitę, galite palikti ir toje pačioje keptuvėje.

Pabarstykite likusiu sūriu, apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, pridenkite viską aliuminio folija ir dėkite į orkaitę 15 minučių. Atidenkite foliją ir dėkite dar 10–15 minučių, kol paviršius apdžius ir gražiai pageltonuos. Jei viršuje susikaupė daug skysčių, pakaitinkite dar keletą minučių. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 minučių, tada mėgaukitės.

Į viršų