Šį kartą pasiūlysiu išbandyti improvizuotą varškės pyrago su lašiša ir daržovėmis receptą. Radusi šį receptą žurnale labai susidomėjau, todėl nusprendžiau išbandyti. Skonis nustebino – valgytojai liko patenkinti!

Reikės: 800 gramų liesos varškės, 1 neperaugusios cukinijos, 100 gramų konservuotų kukurūzų, 100 gramų žirnelių (tinka paprasti namuose auginti užšaldyti žirniai), 150 gramų rūkytos lašišos, 4 kiaušinių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų manų kruopų, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto maltų džiūvėsių, po žiupsnelį aitrios, saldžios paprikos, pipirų ir druskos. Į apkepą galite įdėti ir mėgstamų žolelių ar svogūnų laiškų.

Paprikos ir cukinijos minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnų laiškus kartu su kitomis žolelėmis sukapokite peiliu. Tada keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytas daržoves ir maišydami viską pakepinkite apie 5–7 minutes. Geriausiai būtų, jei daržovių masei leistumėte šiek tiek atvėsti. Kol pakepintos daržovės vės, paruoškite varškę – išsukite ją su kiaušiniais, suberkite manų kruopas. Galiausiai įmaišykite ir atšalusias daržoves, sudėkite kukurūzus ir žirnelius. Viską pagardinkite prieskoniais. Kadangi bus naudojama lašiša, galite šiek tiek įberti žuvies prieskonių, tačiau nebūtina. Visą turimą masę gerai išmaišykite ir pusę jos sukrėskite į sviestu pateptą ir džiūvėsiais pabarstytą kepimo formą. Tada ant viršaus išdėliokite susmulkintus lašišos gabalėlius ir juos užklokite likusia varškės ir daržovių mase. Tiesa, lašišą galima ir į bendrą masę įmaišyti, tačiau atskiras lašišos sluoksnis žymiai skaniau – tada nereikia ieškoti, kur pyrage yra  lašiša. Paruoštą pyragą-apkepą kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes.

Šį apkepą kepiau jau ne pirmą kartą, bet ši variacija su lašiša man ypač patiko. Tiesa, recepte siūlė naudoti rūkytą dešrą ir vietoj kukurūzų ir žirnių, kuriuos aš dėjau, buvo nurodyta naudoti raudonąją papriką. Norėjosi kažko švelnesnio, todėl raudonosios paprikos recepte atsisakiau. Skonio ir puikaus aromato šiame pyrage tikrai netrūko – jo suteikė žolelės ir lašiša. Šiam apkepui, kaip dažnai naudojama saldiesiems varškės apkepams – grietinės, uogų ar ledų, pagardų ar padažų tikrai nereikia. Iškepęs varškės pyragas su lašiša būna gražiai apskrudęs, o vidus sultingas ir minkštas. Tai gana švelnaus skonio, organizmo neapsunkinantis ir vakarienei tinkantis maistas, tad siūlau jo paragauti ir jums.

Į viršų