Dėl originaliųjų Nicos salotų sudedamųjų dalių smarkiai ginčijamasi. Kiaušiniai, tunas, ančiuviai, alyvuogės – taip, be abejonės reikalingi. Problema iškyla, kai kalba pasisuka apie daržoves. Reikia Nicos salotoms virtų bulvių ar nereikia, dedami artišokai ar nededami? Tačiau šį kartą pateiksiu lietuvio skoniui tinkantį Nicos salotų variantą, kurio autorė yra Jūratė.

Reikės: 2 nemažų bulvių, 4 kiaušinių, 300 gramų šparaginių pupelių, aisbergo salotų gūžės, 2 didelių pomidorų, 2 trumpavaisių agurkų, nedidelio baltojo svogūno, 4–6 ančiuvių filė, 2 skardinių konservuoto smulkinto tuno savo sultyse (po 180 gramų), saujos smulkių juodų alyvuogių, smulkintų petražolių.  Užpilui: šaukštelio „Dijon“ garstyčių, žiupsnelio  druskos, šaukštelio citrinos sulčių, šaukštelio raudono vyno acto, 80–100 mililitrų alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Nenuluptas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Ataušinkite, nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Su kiaušiniais elkitės lygiai taip pat – tik verdant kiaušinius sūdyti vandens  nereikia. Šparagines pupeles susmulkinkite 2–3 centimetrų ilgio strypeliais ir apvirkite 2–3 minutes. Ataušinkite. Kol šparaginės pupelės auš, galite pasiruošti  užpilą salotoms. Atskirame inde garstyčias ištrinkite su druska, supilkite citrinos sultis ir actą bei viską gerai išmaišykite. Tuomet plakdami plona srovele į padažą supilkite aliejų. Plakite, kol masė truputį sutirštės. Padažą pagardinkite pipirais.

Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, agurkus (nuskustus) – pusapskritimiais, svogūną – kubeliais. Ančiuvių filė susmulkinkite ir sumaišykite su tunu. Salotas kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Pasiruoškite keturias lėkštes, į kurias sudėkite po lygiai salotų lapus. Ant viršaus dėkite agurkų, pomidorų ir svogūnų. Apšlakstykite pasigamintu užpilu. Toliau dėliokite bulvių ir kiaušinių gabalėlius. Į kiekvienos lėkštės centrą dėkite tuno ir ančiuvių masę. Viską apibarstykite alyvuogėmis, apšlakstykite likusiu padažu, papuoškite petražolėmis. Štai ir viskas.

Į viršų